Предполагаем надзирател в нацистки концлагер е арестуван в САЩ

Йохан Брайер отрече да е бил пазач в лагера Освиенцим
19 юни 2014 12:20, Елка Василева
9
Предполагаем надзирател в нацистки концлагер е арестуван в САЩ
Снимка: архив, Reuters

Полицията в град Филаделфия, в американския щат Пенсилвания, арестува мъж на 89 години, заподозрян, че е бил пазач в концентрационния лагер Освиенцим /Аушвиц/ по време на Втората световна война, предадоха световните агенции.

Йохан Брайер, бивш механик, който е роден в Чехословакия и чиято майка е американка, се яви за кратко в местен съд, който му отказа правото за пускане под гаранция заради сериозността на приписваните му престъпления.

Брайер е признал, че постъпил на 17 години в нацистките сили Вафен СС, но отрече да е бил пазач в лагера Освиенцим.

После той емигрирал в САЩ, където се оженил и сега има деца и внуци.

През 2012 г. германските власти започнали разследване по подозрения, че Брайер е съучастник в смъртта на стотици хиляди евреи през 1944 г., бидейки пазач в концентрационния лагер.

Срещу него пък американското правосъдие набелязало 158 обвинения за подпомагане на извършването на нацистки престъпления.

Брайер е арестуван по искане на германското правителство. Ново съдебно заседание по случая ще има на 21 август, на което може да се обсъжда въпросът за екстрадицията му.

Адвокатът на Брайер твърди, че клиентът му никога не е бил нацист и че дори е бил затворник в руски лагер в края на Втората световна война.

"Той е жертва на нацистите, колкото са били и другите. Той не е бил доброволно в частите на СС. Той е дезертирал от тях", казва адвокатът Денис Бойл и допълва, че клиентът му страда от сърдечни проблеми и от деменция, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Мксолини преди 9 години
Както фашиститеса наказани за зверствата и избрания и съдени и сега то и кумонистите които США участ вали във наше консентрациони лагери и са избили хиляди невини българи,трябва да бъдат открити и съдени от Еваропеиски трибунали.Каква е разликата между едните варвари и другите.? никаква,фашистите тренали невини,кумонистите също.Европа да разгледа вапроса човешки,а не по наци да дели народите,и за едните ще има садилища до гроб,а за българите нама наказания за убиците на народа ни.
6
0
 
7
 
! Отговори
Лоша работа преди 9 години
След войната американците специално са издирвали и подслонявали нацистки инженери и учени, за да работят в атомната и ракетната им програма /фон Браун напр./. Защо те никога не са били съдени /за бомбардировките над Лондон напр./ ?
5
1
 
2
 
! Отговори
Магнито преди 9 години
Германиците след втората световна война сякаш се събудиха от някакъв сън, или хипноза и не могат да повярват че всичко това се е случвало. Ума им не го побира как са могли да извършат всичко това. Затова с неистови сили се дистанцират от него сега.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A кога и КОЙ ще арестува надзирателите-убийци от българските концлагери, като Газдов, които пребиваха хората с лопати и ги хвърляха на прасетата?По-големи престъпници от комунистите- НЯМА!!!
3
4
 
7
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Еврейската *** не знае граници в тормоза си спрямо обикновените хора разбрали посланията на Синедриона и борещи се срещу това . Цялото Украинско ръководство са престъпници и убийци и 100 % от тях са евреи . Аман от прости и необразовани хора на тази планета !
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а бг надзиратели в концлагери къде са и защо децата им управляват бг
1
3
 
33
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Какво ли няма да измислят евре.ите за да поддържат тезите си!Тоя е бил на 19 години в края на войната и сега ни го представят за нацистко чудовище!Аман от тази пропаганда!Виждаме какви ги вършат Коломойски и сие в Украйна-жив геноцид!Евре.ите са най-големите расисти!