Само Китай може да смени САЩ в световната доминация

Икономическият растеж върви успоредно с националистическите нагласи
1 юли 2014 21:45,
277
Само Китай може да смени САЩ в световната доминация
Снимка: Reuters

В новините преобладават регионалните кризи - в Украйна, Ирак и Южнокитайско море, пише "Файненшъл таймс" в редакционен материал. Но има ли обща нишка, която да свързва тези очевидно несвързани събития?

Една глобална теория се лансира от Уолтър Ръсел Мийд, професор в колежа Бард, в неотдавнашна статия за списание "Форин афеърс", озаглавена "Завръщането на геополитиката". В материала на професор Мийд, заедно с отговор на професор Джон Айкънбъри от Принстънския университет, се предлага анализ на тенденциите в световната политика чрез сегашните модели на мислене.

Обликът на света, който се оформи след разпадането на Съветския съюз, е сравнително лесно да се очертае. Основните му характеристики включват глобализирана икономическа система, функциониращи мултилатерални институции и - най-важното от всичко - неоспорима роля за САЩ като най-могъщия играч.

Дискусията е за това дали тази система сега е под заплаха.

Проф. Мийд твърди, че "Китай, Русия и Иран така и не приеха геополитическото положение, което последва Студената война, и правят все по-енергични опити да го преобърнат". Кризата в Украйна, която се оформяше, докато проф. Мийд е писал своята статия, дава ярка илюстрация на неговата теза.

Гневът на Русия от уредбата след 1991 г. доведе до официалното анексиране на Крим. Все по-агресивните териториални претенции и очевидното недоволство на Иран от регионалния ред в Близкия изток съставляват другият стълб на тезата. Проф. Мийд нарича тези три страни "ревизионистични сили" и заявява, че макар и "да не са преобърнали уредбата след Студената война ... те превърнаха едно безспорно статукво в спорно".

Проф. Айкънбъри отговоря, че паникьорството на Мийд се основава на “колосално погрешно тълкувание на реалностите за съвременна мощ". Според него "Китай и Русия не са ревизионистични сили в пълна степен, а само от време на време развалят статуквото". САЩ, посочва той, има "военни партньорства с над 60 страни, докато Русия е с осем официални съюзници, а Китай има само един (Северна Корея)".

Като цяло "военните способности като съвкупност в тази оглавявана от САЩ система на съюзи превъзхождат всичко, което Китай или Русия могат да генерират за десетилетия напред".

Америка също така е облагодетелствана от благоприятна география, защото е "единствената велика сила, която не е заобиколена от други велики сили". САЩ също така популяризират идеи с глобална привлекателност, докато Русия и Китай "нямат никаква привлекателна марка".

Преди всичко обаче проф. Айкънбъри смята, че така наречените "ревизионистични сили" в действителност не са никакви ревизионисти. Те няма да оспорят доминирания от САЩ световен ред, защото в крайна сметка те печелят от него. Ето какво казва той: "Макар и да негодуват, че САЩ са на върха на сегашната геополитическа система, те подкрепят основната логика на тази рамка, и то с основание. Откритостта им дава достъп до търговия, инвестиции и технологии от други общества."

Нещо повече, Русия и Китай са големи сили с право на вето в ООН. Техните интереси са защитени от сегашната система, защото - "те (Русия и Китай) са вътрешни за геополитиката".

Нарастването на напрежението в Украйна и в моретата около Китай изглежда се вписват добре в тезата за нулевия резултат. Но никой от Русия и Китай досега не е скъсал окончателно с доминираната от САЩ глобална система. Наистина, ако Русия не ескалира украинската криза, може да се каже, че правителството на Путин - изправено пред санкции - е решило, че цената на конфронтация с пълна сила със Запада е твърде висока.

Иран по-очевидно се вписва в профила на аутсайдер, ревизионистична сила. От друга страна, иранският режим, обеднял от санкции, изглежда се опитва да се върне в международната система, търсейки споразумение за ядрената си програма.

В дългосрочен план Китай несъмнено е най-важният потенциален претендент. За разлика от Русия той е сила в подем, а по някои критерии вече и най-голямата световна икономика. Пекин все още не е опитал нищо толкова безразсъдно като завземането на Крим. И Китай привлича по-малко внимание по глобалните въпроси извън региона си, отколкото Русия. Но тенденцията на по-агресивно поведение на Китай в спорове със съседите си, включително някои американски съюзници, вече е очевидна.

Дали Китай наистина се опитва да преправи глобалния ред, или просто да стане по-агресивен в сегашната рамка е дискусия за залата за семинари. Това, което изглежда ясно, е, че традиционният акцент на Китай върху икономическия растеж вече все повече е придружен от по-националистически нагласи по въпроси на политиката и сигурността. Това от своя страна води доувеличение на напрежението със съседите на Китай и със САЩ.

Можете да наречете това "завръщане на геополитиката", или можете да го наречете възход на "света с нулев резултат". Но без значение от терминологията, прилича на опасна тенденция, която набира инерция.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Това те го знаят, но фалшифицират увереност. САЩ се изтеглят при всеки по-сериозен сблъсък където има шанс да претърпят поражение, пример Сомалия, Северна Кореа. Когато нещата загрубеят всичките им съюзници ще ги изоставят защото никой не ги обича, всички ги знаят що за стока са, с тях са само докато им е изгодно. Има и още но ще спра дотук.
146
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Най-лошото от всичко че огромната част от управляващата класа и немалка част от населението са сатанисти/окултисти и всякаква подобна гнусна, извратена *** - откъдето идва и тяхната гласовита защита за извращенци като содомити, лесбийки, трансексуални *** и т.н.2ро Армията на САЩ е СЛАБА, тя само изглежда силна на пръв поглед, понеже самото общество е разединено и не е сплотено при по-сериозен отпор тяхната армия няма да издържи, тя може да воюва само ако побеждава много по слаб противник
145
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Айкънбъри много греши за много неща, но защо да показвам грешките на САЩ? Ще спомена само няколко - 1во САЩ е прогнила отвътре, там няма морал. Когато моралните норми и чуството за сплотеност на нацията и обществото изчезнат - държата загива, примери от миналото много. Каква сплотеност на нацията в САЩ?!? Там е един буламач от бели, азиатци, ***, латиноси и всякакви *** всеки от които си има свои виждания и си вярва в различни неща - едно от малкото общи е егоизмът.
144
0
 
2
 
! Отговори
aborigen преди 9 години
shte vi vidim i evropeidi i aziatci bez prodovolstviq bez himiq i capashti mashinki i gmo rasadcheta i na ekstremen klimat dokade shte q dokarate :)
143
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
``trakiec`` kak moje da govorish takiva gluposti :D
142
0
 
2
 
! Отговори
Точно преди 9 години
Продължение + износът на САЩ се е увеличил със 70% за последните 4 години до 2.3 трилиона долара. Разберете, когато нещо работи добре, ако не го прецакащ, ще работи добри още дълго, така работи вселената.
141
5
 
3
 
! Отговори
Точно преди 9 години
Абе, Обяснете ми каква е причината да халюцинирате, НАИСТИНА ЛИ ВЯРВАТЕ, че САЩ са ФАЛИРАЛИ. Фалирала е държава, която не може да се изплаща дълговете. САЩ не са пропускали или забавяли плащанията си от както имат кредити. Тоест, ако трябва да следваме някаква обективна реалност, НЕ са фалирали и няма изгледи скоро да фалират. През 2015 производствените разходите в САЩ ще се изравнят с тези в Китай. Многократно по-висока производислност и доходи при същата крайна цена.
140
2
 
10
 
! Отговори
цезар преди 9 години
Всичко идва от това че когато СССР се разпадна, запада си мислеше че Русия ще стане разграден двор и те ще могат да точат богатствата и както си искат, да ама ядец не стана. При онази пияница Елцин можеше нещо да се получи нещо, но дойде човек който възроди Русия и населението и са гордея че са руснаци Сега се мъчат да обградят Русия с НАТО и ЕС и да е държат под страх на се заблуждават, това кара Русия винаги да е нащрек и готова за изпреварващ ход.
139
0
 
4
 
! Отговори
111 преди 9 години
До 248За източноазиатските народи, а и не само за тях в Азия човешкият материал няма никакво значение и индивидуализма също, особено пред тези които представляват държавната воля. За тях силната държава е култ и нещо всемогъщо, неподлежащо на промяна.Дори и в уж демократични страни като Япония и Южна Корея това е народопсихология, внедрена от векове, от личен опит съм го усетил. Не си мисли, че отстрани може добре да познаваш психологията им.
138
1
 
9
 
! Отговори
Брат преди 9 години
Хамериканците имали съюзници! Пълна глупост! Имат бази в "колонизирани" страни и никой не ги обича. НИКОЙ! Търпят ги олигархичните им управляващи, защото им пазят паричките. Но идват времена, когато парите само не са достатъчни. Човека е такова животно, което обича свободата си. Впрочем, като всяко друго.
137
0
 
9
 
! Отговори
До 111 преди 9 години
Айде не ставай смешен! Азиатците били "диви и безчовечни"! Като гледам какъв интелект, спокойствие, доброта и благоразположение струи от майданутите бандеровци в уКраината, просто се умилявам. Каква лъбов към ближния - и православни, и славяни, все наши хора!!! Ти си откачил бе. По добре да дойдат тука виетнамчета, я какви работничета бяха тука, поне ще оправят селата. То се видя, с фашисти не се живее.
136
0
 
8
 
! Отговори
Мими преди 9 години
Както е казано: жълтата раса ще залее света
135
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Булшитът" на либералните НПО-та и пропагандни медии, който нашите официози препечатват е майсторска манипулация! Четеш заглавието и се зарадваш, че има различно мнение, а съдържанието си е същата помия
134
1
 
7
 
! Отговори
111 преди 9 години
Така се движи света, едни са силни за един определени период после други. Никой не спи на лаврите си вечно. Лошото е, че ние се хванахме за съюзници на тези, които бавно и сигурно потъват за сметка на Източна Азия. Не казвам, че е най- подходящо светът да се управлява оттам, но това са фактите. Азиатците са изтънчени натури, но запомнете от мен изключително ДИВИ И БЕЗЧОВЕЧНИ.
133
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne blagodarq. Ot trimata tirani US sa nai-civilizovani.
132
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дядо ПетърДосега никой не успял да мине дори веднъж през Русия. Всеки който се осмели, може да бъде превърнат в радиоактивна пепел. Доктрината на руснаците предвижда нанасяне на ядрени удари, ако бъде застрашена сигурността на страната или бъде нападната. А ядрено оръжие те имат и то много. И не биха се поколебали да го използват, ако се наложи. При това, знаят как. Затова от всичките си съюзници САЩ нямат нито един, който би воювал открито срещу Русия. Включително и самите янки.
131
1
 
16
 
! Отговори
До сънувал преди 9 години
В китайските учебници по география границата Китай-Русия е там, където и в руските. Крим и Аляска са в Русия. Тайван и другите спорни острови в Китайско море са в Китай. За Русия и Китай не бери грижа, помежду си те няма да воюват. Да китайците могат да ходят свободно да работят в Русия, но това е същото както германците могат свободно да работят във Великобритания.
130
1
 
2
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Abe chisto demografski poglednato pri burziqt rastej na populaciqta v Kitai v blizkite 10-20 godini shte vladeqt sveta... Predpochitam gi tqh pred tiq Hamerikanci no za Balgarina nai udobno e Rusiq da podeme neshtata v svoi ruce.
129
2
 
16
 
! Отговори
s преди 9 години
САЩ са във фалит от много време. Китай си ги купи отдавна, и само поддържа съществуването им, като не си иска това, което САЩ им дължи. Така че е въпрос не толкова на време, колкото просто на решение от страна на китайците.
128
1
 
12
 
! Отговори
ттт преди 9 години
Броенето на съюзници е трудна работа. Есента Великобритания се обяви против военна интервенция в Сирия. Съюзник на Русия или САЩ е? Източните съюзници на САЩ - Япония и Ю. Корея не биха си позволили участие във война с Русия и особенно с Китай. Рсия и Китай официално не са в съюз. Но Китай заяви, че ще защитава Иран дори с цената на световна война. Още по-важна за Китай е защитата на Русия (без нея е обсаден). От тук отпадат и централноазиатските съюзници на САЩ. Франция, Гърция и Турция също.