Проруските сили се укрепват в Донецк

Положението в града е тежко, не достигат елементарни неща
133
Проруските сили се укрепват в Донецк
Снимка: Reuters

В Донецк, където се стекоха проруските опълченци, след като техните бастиони Славянск и Краматорск бяха превзети в събота от украинските сили, е в ход "преформатиране" на въоръжените сили на самообявилата се Донецка народна република (ДНР), съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки "министъра" без портфейл на републиката Борис Литвинов.

Сега те се обединяват под единно командване.

Според Литвинов техният командир Игор Стрелков не винаги е могъл да изпълнява ролята си на командващ на въоръжените сили на ДНР, докато се е намирал в Славянск. Описвайки положението в града, Литвинов го нарече "стабилно тежко".

"Киевските власти обявиха нова тактика, обявявайки блокада на Донецк с цел да уморят жителите му чрез глад и студ и да ги лишат от храна", каза той.

Според него милионният град е с нарушени икономически връзки, блокирано е снабдяването му, не достигат най-елементарни неща, включително бельо, обувки и медикаменти. Тежко е положението с инсулина, има проблеми с изплащането на заплатите.

В тази обстановка "промишлеността, системата на снабдяване и инфраструктурата на града трябва да бъдат приведени във военно положение", като се въведе строг контрол над разпределението на продуктите и на стоките от първа необходимост, каза той.

Ройтерс съобщава, че по улиците на града бунтовниците трескаво издигат барикади, готвейки се да го отбраняват, след като загубиха бастиона си - Славянск. От центъра на града се дочуват стрелби в далечината.

Отстъпващите от Славянск бунтовници преминаха в моторизирана колона по 110-километровия път до Донецк през уикенда, развявайки руски знамена, и устроиха шествие на централния площад вчера, а днес мнозина от тях се виждат по улиците.

Украинският президент Петро Порошенко ще проведе тази вечер съвещание с шефовете на силовите ведомства, на което ще се обсъжда планът за по-нататъшните действие в източната част на страната, съобщи пресслужбата на държавния глава, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Военният министър ген. Валерий Хелетей доложи днес на президента, че рота от силите със специално предназначение е завършила разминирането на кметството на град Константиновка в Донецка област и над сградата се развява украинското знаме. Той е докладвал и за "текущото положение в зоната на антитерористичната операция".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: УкрайнаДонецк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До БобиБоби, 40% от титана за американските самолети и подводници идва от Русия. Ако тя им спре само тази доставка, то "бай, бай хепинес, уелкам лонлинес!". Ако спре вноса на ракетни двигатели със затворен цикъл, НАСА ще се поизприщи. Ако рублата и юанът станат стабилно средство за международно разплащане, то "in God we trust" ще става за тапети и качествени подпалки за барбекю. Тези янки не знаят законите на класическата механика. Нито историята на империите. Поживем (?) и увидим!
66
0
 
2
 
! Отговори
до Боби преди 9 години
това което става в Украйна е повторение на събитията от август 2008 в Грузия . борбата за Южен Поток е много по-отдавна отколкото си мислите.
65
4
 
11
 
! Отговори
Альоша преди 9 години
Путин да вкарва Червената Армия и да изрине украинските фашисти!!!
64
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия многократно се е доказвала като най-милитаристичната държава в света, също и най-терористичната такава, но сега с аншлуца на Крим и опита за завземане на нови територии от Украйна просто се оля като пиян казак!
63
4
 
8
 
! Отговори
*/* преди 9 години
Дениславе,има едно такова нещо ..нарича се история.Не е лошо да почетеш малко преди да се изказваш.А що се касае до анексия на територия как ти изглеждат Бахамските острови които са на другият край на света ,но са "американски щат".Но комент.
62
10
 
8
 
! Отговори
Денислав преди 9 години
Руснаците да си ходят в Русия заедно с всички, който им лижат задниците. Турците да си ходят в Турция. Който защитава агресора Русия и присъединяването на чужди територии, значи ще защитава и присъединяването на българска територя към Турция - следователно е предател и няма място на българска земя.
61
16
 
8
 
! Отговори
Юли преди 9 години
А този *** на снимката дори е с немска униформа!!! ХАХАХАХАХА, жалки руски ***, украинците ще ви гонят до дупка, докато не ви избият всичките!!!
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До SashoИ Боко е поженкар ама пие хапчета за сърце и няма страшно да се гътне, за сега!
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 118: Подписа го Ленин,който бе финанасиран от американски еврейски банкери и 75% от фукционерите му бяха евреи.Съветския съюз не беше само руска държава.
58
3
 
6
 
! Отговори
Дали преди 9 години
Дали възторжените руснаци и украинци в Донецк, гласувайки на референдум за "Присъединяване" към матушка Русия са си представяли такова бъдеще....НО БЪДЕТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ПУТИН И ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ СА ЗНАЕЛИ ЧЕ ЩЕ СТАНЕ ТАКА...НО СЕГА СЕ ОТТЕГЛЯТ , ЗАЩОТО ИМАТ ПО-ВАЖНА ЗАДАЧА....ПАРИТЕ ИМ................СПОМНЯМ СИ ЧЕ НЯКОИ ТРЪБЯХА , ЧЕ САНКЦИИТЕ НЕ ДЕЙСТВАТ.....
57
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До русофилруснаците съветваха Фердинанда да си седи на дъртия ***---------- твоите любими руснаци са подписали капитулация в Брест-Литовск.
56
2
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
до Sasho Да,що се отнася до ОМО-Илинден,правилно подчертаваш за отношението на външните министерсва на Русия и Сърбия.Нека да си спомним,за далечната 1990г.,когато ДПС имаше проблеми за регистрацията си.Извикаха Желю Желев в Ню Йорк ,след което ДПС стана лигитмна партия!Русия също има геополитически итереси на Балканите,но от САЩ...заповядаха.С тази безпринципна политика,българските политици сриват доверието на партньорите си.И някой да не си мисли,че от Белият дом ни гледат с добри очи.
55
0
 
6
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
Vazov naistina e bil ***. I e pochinal varhu jena ako ne zaesh po vreme na sex. Dai boje vsekimu takava smart. Burov e bil prav A tova che ne znaesh ..... ))))
54
0
 
2
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
kazah ti......ti si golyam edinstvenno na lozungite i zauchenite frazi. dano da si prochel za OMO Ilinden i za pravoslavnite ni bratya)))) haide leka..... mnogo si elementaren za da se spori s teb.
53
0
 
3
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
taka ---imam kniga pisana ot V Kolarov prez 1933 g s pomoshta na ruskite taini arhivi. Predgovora e na Kolarov. vatre v knigata ima fotokopiya na faksimileta kolko hilyadi zlatni rubli sa davani na Olimpii Panov i drugite oficeri za da svalyat Batenberg. sajalyavam no ne moga da ti ya pokaja tuk
52
0
 
6
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
Голямата новина е, че благодарение на ветото на Гърция и Кипър руско-сръбското искане е пропаднало. Така в рамките на 48 часа дипломацията ни получи една добра и една лоша новина. Лошата е, че Русия и Сърбия не са наши приятели по македонския казус. Добрата е, че Атина и Никозия са наши съюзници (поне засега) в битката срещу македонизма
51
0
 
4
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
На 5 и 6 декември 2006 г., в Страсбург се проведе редовно заседание на Комитета на постоянните представители на Съвета на Европа. На него се обсъдиха въпроси, свързани с контрола по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека, включително изпълнението на решението на Европейския съд по правата на човека по делото ОМО Илинден ПИРИН. По време на заседанието Русия и Сърбия поискали от България да регистрира въпросната организация, което не изненадва.
50
2
 
3
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
Този факт отвори очите и на слепите, за да видят и разберат колко чужди и далече са политическите интереси на голямата руска империя от всенародните чувства и интереси на малобройното, но героично българско племе. Само партийно-политическият егоизъм и личните нрави на някои славянофилски и русофилски кръгове у нас не пожелаха да направят своите наистина родолюбиви заключения от това и да подадат ръка на праителството в тежката борба за политичесото съществуване на България
49
0
 
5
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
За да бъде, види се, ударът в сърцето на нещастния български народ повече болезнен, при тези официални тържества руският цар беше провъзгласен за шеф на оня румънски конен полк, квартируващ в Добрич, който пръв влезна на беззащитната откъм Румъния българска земя през лятото на на 1913 г., когато българското войнство водеше далеко в Македония неравна борба против бившите съюзници
48
0
 
4
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
Никола Жеков.Българското войнство1878-1928. С., 1928. с. 325.В началото на юни 1914 г. се нанесе от официална Русия нов морален удар на българския народ с тържественото посещение, което руският цар направи в Кюстенджа на румънския крал. Руската дипломация не намери за нужно поне за очи да предупреди българското правителство, че тази визита на коронования руски владетел не е враждебна на България.Нещо по-лошо. За да бъде, види се, ударът в сърцето на нещастния български народ повече болезнен, при тези официални тържества руският цар беше провъзгласен за шеф на оня румънски конен п