НАТО трябва да укрепи източния фронт

Централна и Източна Европа с искане към Алианса
Обновена: 22 юли 2014 20:07 | 22 юли 2014 20:05,
164
НАТО трябва да укрепи източния фронт
Снимка: Reuters

Държавните глави на страните от Централна и Източна Европа поискаха последователно укрепване на източния фланг на НАТО. Това заяви полският президент Бронислав Коморовски след среща във Варшава с президентите на България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и на страните от Вишеградската четворка, в която освен Полша влизат Унгария, Чехия и Словакия, предаде ИТАР-ТАСС.

На срещата на върха на алианса през септември в Уелс "главната задача ще бъде да се приспособи НАТО към изменящата се ситуация в областта на сигурността, вземайки предвид новия модел на поведение на Русия, както и новия тип агресия, който наблюдаваме в отношенията между Русия и Украйна. Това бе главната тема в разговорите на деветимата държавни глави", заяви Коморовски.

"Способността за адаптиране към изменящите се условия на сигурността е важна. Във връзка с това на срещата на върха на НАТО трябва да се вземат под внимание промените, предизвикани отдействията на Русия в наше непосредствено съседство. Поради това искаме последователни действия на НАТО в областта на мисията по колективна отбрана, както и стратегическото укрепване на източния фланг на алианса", посочи полският президент.

По думите му някои елементи от този процес трябва да са военно присъствие на НАТО в Централна и Източна Европа, реформа на силите на алианса за бързо реагиране и разширяване на инфраструктурата.

Участниците в срещата на върха също така са заявили, че сред приоритетите на алианса трябва да са изграждането на система за противоракетна отбрана и киберзащитата.

"Освен това всички гости изтъкнаха важността на запазването на политиката на открити врати за страните, които отговарят на критериите за членство в алианса, стига те да проявяват интерес към това. Разгледахме и възможността за различен тип партньорство с други страни, в частност скандинавските", съобщи Коморовски.

Споменавайки свой вчерашен телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама, полският лидер заяви, че Вашингтон потвърждава интереса си от стратегическото укрепване на източния фланг на НАТО във връзка със събитията в Украйна.

В заключителната декларация президентите на деветте страни от Централна и Източна Европа настояват за "пълно изясняване на обстоятелствата около трагедията с малайзийския самолет от международна комисия с участието на представители на всички заинтересовани държави, осигуряване на пълен достъп до мястото, уликите и свидетелите на трагедията, както и за безопасността на работата на комисията и службите на територията на катастрофата".

Президентите също така са осъдили военните действия против цивилни, изразили са протест срещу всякаква форма на подкрепа за терористични прояви и са призовали към незабавно прекратяване на въоръжените сблъсъци в Украйна.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
6
 
! Отговори
край преди 9 години
И ние ли мислим така? Или ние не мислим!
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори когато ни смятаха за 16 съветска република, дори когато бяхме във Варшавския договор, на територията на България нямаше чужди военни бази ! Чужди военни бази значи ЗАГУБА на СУВЕРИНИТЕТ ! Ало, куклата Роско, много си вдигаш поличката . facebook/453342561463514
31
7
 
18
 
! Отговори
Анти НАТО преди 9 години
Западните *** много лаят, но не смеят да атакуват. Само санкции налагат. Алоууу, ционистките ***, оня хулиган с опънатите жили дядо Рони Рейгън умря. Който се е сбил с руснак добро не е видял. Питайте Наполеон и Хитлер.
30
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От името на България говори ***. Той жена си не може да ...тръгнал да говори от името на Народа. Ай да го .... Ама хак ние ! Герб сложиха магаре , избраха го, а сега се тюхкаме. Стане ли голяма война, тези дето са най-много за Нато, първи ще избягят.
29
3
 
8
 
! Отговори
2222 преди 9 години
ДО 17АЗ НЕ ВИЖДАМ КАТО ОБИКНОВЕН ПОТРЕБИТЕЛ, КОЕ Е ПРОИЗВЕДЕНО НА ЗАПАД, ДРАГИ. ОСВЕН ЕДИН УИНДОУС, КОЙТО СЕ ПРАВИ И РАЗРАБОТВА ОТ ЦЕЛИ ЕКИПИ ОТ УЧЕНИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ, КАТО МАЛКА ЧАСТ ОТ ТЯХ СА АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИ.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО трябва да укрепи източния фронт, Пълнета страните с ислямисти азиатци а след това укрепвайте фронтове, Толкова ли ви е кеф да стоите някъде си и да създавате кръвопролития
27
1
 
3
 
! Отговори
Ончо преди 9 години
Незнам кой е пиян ама ,.Канада изтегля бойния кораб защото при бойна готовност са е оказало че са пияни а останалите барали криватите.
26
2
 
2
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
На това му се казва модерен бизнес!Използват се всички средства, дори и военните, не се зачитат човешките жертви... В култ са парите и властта! Нато, Русия, Китай... всички са си еб*ли майката!
25
0
 
11
 
! Отговори
национал преди 9 години
Централна и Източна Европа с искане към Алианса: ДГД !!!
24
2
 
29
 
! Отговори
колко законно ? преди 9 години
А колко законно беше, когато натовските главорези бомбардираха суверенната държава Югославия? Когато сринаха със земята черкви, детски градини и болници? Когато избиха над 10 000 невинни граждани?
23
2
 
26
 
! Отговори
XXX преди 9 години
НАТО да го духа!!!
22
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агресията идва от НАТО, не от Русия. Абсолютно безпристрастно можем да го кажем. НАТО трябваше да се разформирова веднага след разпада на СССР през 1991-ва година. ЕС няма нужда от НАТО. По-добре да има единна европейска армия, независима от НАТО и САЩ.
21
1
 
34
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Искам референдум: "Да остане ли България в НАТО?" конкретен и директен въпрос! Ако е възможно да е явно гласуване за да се види истината.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 12 pomisli si samo malko na kogo e nujna edna bedna strana kato BG s mnogo malko naselenie i nikakvi perspektivi - nito na nato, nito na rusia. na zapad kato pokazvat karta na sveta bukure6t e napisano, no sofia NE.
19
2
 
25
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 9 години
До 17,И аз съм работил с ЕВРО . И с лицемери, с които няма какво да си кажеш. Не, мерси. Съжителствайте си с третия пол, с легалната марихуанка и споделяйте си евро гей ценностите. Видяхме ви и вас каква стока сте.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 17:честно да ти кажа,пламне ли война,руснакът няма да те пита със специаисти ли работиш.
17
0
 
25
 
! Отговори
! преди 9 години
Аз пък като Българин искам на територията на България да има само Български войници!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tozi chovek nabutan za ptezident ot mentora di Borisov izvesten kato Konchita Wurst kakvo iska, 2-3 raketi SS 20 I sme gotovi. Vqrva li nqkoi kak NATO shte trugne ds ni pomaga...nezabavno I bezuslovno? Edva li ims takuv. A Konchita tskiva gibgovoti, che se chudq Chavka li mu e izpila mozuka. Gladniq za vlast Borisov ni go nabuta tozi muhul I bedite ni shte rastat ako doktora na naukite kupi izborite I zapochne prostotiite na nov glas.
15
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък работя с европейци всеки ден, както и американски фирми и тези хора са професионалисти и с ясни ценности, не като пияните простаци от русия по черноморието. От руснак освен оригня друго неможеш да очакваш - изключително *** нация - всичките им технологични постижения са изкопирани от така "грешния запад" всичко измислено от руснак е пълен ***, така де то такова нещо няма. Осъзнайте се Русия има само мутри и ресурси, които са ограничени все пак. Не става само с ядене, трябва и акъл!!!
14
2
 
26
 
! Отговори
2222 преди 9 години
КОИ ОТ ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА ИСКАТ ТОВА, НАРОДИТЕ ИМ ИЛИ ПОЛИТИЦИТЕ- РЕНЕГАТИ. НАПРАВЕТЕ ТАЗИ СЪЩЕСТВЕНА РАЗЛИКА.