Четирима журналисти са изчезнали край Донецк

Москва иска незабавното им освобождаване
Обновена: 23 юли 2014 19:51 | 23 юли 2014 19:44, Анисия Иванова
14
Четирима журналисти са изчезнали край Донецк
Снимка БТА

Москва настоява за незабавното освобождаване на кореспондентите от телевизия "Раша тудей" и агенция Анна Нюз, изчезнали снощи в Източна Украйна, заяви руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"През изминалата нощ четирима журналисти, включително британският журналист на свободна практика и нещатен сътрудник на "Раша тудей" Греъм Филипс и оператор на информационна агенция Анна Нюз, изчезнаха в района на бойните действия в Източна Украйна. Според наличната информация те са пленени от украинските силов органи", заяви руското външно министерство.

Британското външно министерство заяви, че проучва случая с изчезването на британския журналист Греъм Филипс в района на Донецк.

"Осведомени сме, че британският поданик е изчезнал в района на Донецк, проучваме ситуацията и сме готови да окажем консулско съдействие", каза говорител на Форин офис.

По-рано от пресслужбата на "Раша тудей" казаха, че се опитват да влязат във връзка с Филипс, но засега безрезултатно. 

"Вчера той ни предупреди, че смята да отиде на летището в Донецк, където се стреля. Ние го помолихме да не прави това, тъй като е крайно опасно. Съдейки по съобщения в социалните мрежи обаче, той и група журналисти са отишли там. Към 2,00 часа през нощта получихме от Филипс есемес: "Всичко е наред" и оттогава
 нямаме контакт с него, обясниха от телевизията.

Позовавайки се на опълченците, осведомителна агенция "Новоросия" по-късно потвърди, че Филипс е пленен от украинските силовици.

Греъм Филипс изчезва не за първи път при работата си в Украйна. През май връзката с него неочаквано прекъсна, а ден и половина по-късно стана ясно, че е бил задържан от украинската Национална гвардия в Донецка област, а след това предаден на киевските специални служби. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
22
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Завиждам му на Путин за търпението и дипломацията, навремето Тачърката изпрати корабите и самолетите за къде по дребни работи, и от там и излезна прозвището "желязната лейди" и никой не мрънкаше, а Путин още ги дондурка тези смешници.
8
4
 
28
 
! Отговори
шоп-1 преди 9 години
Путин какво се мота а не влезе в Украйна и да реши проблема.
7
6
 
31
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До ОФсмърт за киевските украйнски терористи
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От ***!!!искам да чувам това което искам!!!!!!!
5
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Греъм много се навира при украинците, подозирам че задържането му първия път много му е харесало и е решил да повтори... пък и е британец, те си падат по тея работи. Щом "всичко е наред" зако го търсят?! Като им писне да го таковат ще го пуснат да си ходи, кофти за руските журналисти- ще ги направят да заекват и да се напикават нощем.
4
5
 
6
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
До Днпро - 1То пък голямата армия, та и разузнаване да трябва!? По аромата на водка се познава...
3
5
 
24
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
киев терористи
2
6
 
33
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
САЩ са готови да воюват с Русия до последният украинец.
1
21
 
4
 
! Отговори
Дніпро - 1 преди 9 години
А какви чинове имат "журналистите"?