Великобритания продължава да изнася оръжия за Русия

Преди дни Камерън обяви, че подобен износ е спрян
23 юли 2014 13:06, Елка Василева
11
Великобритания продължава да изнася оръжия за Русия
Дейвид Камерън. Снимка: Reuters

Великобритания продължава да изнася оръжия и друго военно оборудване за Русия. Това се казва в публикуван днес британски парламентарен доклад, два дни след критиките на премиера Дейвид Камерън към Франция, че продава бойни кораби на Москва, предаде Франс прес.

Камерън призова ЕС да забрани продажбите на оръжие на Русия, която е обвинена, че екипира и обучава проруски сепаратисти в Украйна. В понеделник британският премиер заяви, че страната му вече е спряла подобен износ, както обеща през март.

В оповестения днес парламентарен доклад обаче се посочва, че 251 издадени от британското правителство лиценза, които позволяват продажбата на контролирани стоки на обща стойност около 167 милиона евро, продължават да са в сила.

Тези лицензи разрешават продажбата на снайперски карабини, муниции за леко стрелково оръжие, бронежилетки, шифровъчна техника, военни комуникационни средства и уреди за нощно виждане.

Само 31 лиценза са били преустановени или прекратени, а само при други три лиценза се е забранявало Русия да е страна за износ.

На въпрос в понеделник за спорната продажба на френски бойни кораби "Мистрал" на Русия Камерън отговори: "Честно казано, в нашата страна би било немислимо да изпълним поръчка като тази на французите, но трябва да окажем натиск върху всичките си партньори, за да кажем, че не можем да продължим да правим сделки, сякаш нищо не е станало, със страна, която се държи по този начин."

Вчера френският външен министър Лоран Фабиюс иронично отвърна: "Англичаните бяха изключително любезни, в кавички, като казаха: ние никога нямаше да изпълним договора. Припомних им, че принципът важи за всички и им казах също: драги британски приятели, дайте да поговорим и за финансите. Дочух, че в Лондон имало доста руски олигарси."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаха работата е май-всички говорят за санкций срещу Русия,но никоя държава не ги налага,а говори на другите да наложат санкций!И правилно,Русия е велика страна и санкцийте ще навредят повече на тоя който ги налага!
6
0
 
20
 
! Отговори
емо преди 9 години
смеят ли французи и англичани да спорят с русия.ВЕДНАГА ЩЕ ГИ ГАЗИ МЕЧКА
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do ***!Teb nali te beshe trashnala chumata? Pojelavam ti vechen san, dokata svqt svetuva! kato se sabudish ADA date pogalne!
4
4
 
12
 
! Отговори
Христо преди 9 години
Между другото така започва и Втората световна война. Докато всички са изолирали Германия, Англия започват да продават оръжия на Хитлер и после знаете какво се случва :)
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво лице само - на колбасарин...
2
1
 
29
 
! Отговори
фсб преди 9 години
то е ясно че по-големи *** в ЕС от английските *** няма. Изобщо тея англо-саксонци ако вземат да се самовзривят (заедно с евреите, а може и с крайните мюсюлмани), ще направят голяма услуга на човечеството...
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I Anglia i Amerika iskat drugite da sankzionirat Rusia a te samite da si gledat nazionalnite interesi.USA prodaljawat da poruchvat i kupuvat raketni dvigateli ot Rusia.