Заедно в СССР, Русия и Украйна никога не са били по-далеч

Ройтерс: Щетите върху отношенията им вече са нанесени
Обновена: 23 юли 2014 22:31 | 23 юли 2014 22:29, Елка Василева
259
Заедно в СССР, Русия и Украйна никога не са били по-далеч
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Масата бе отрупана с храна и вино, започваха наздравиците, а младоженците гледаха малко тревожно.

Въпреки че всички бяха помолени да не говорят за политика, събирането на роднини от Украйна и Русия ден след като Киев обвини Москва, че въоръжава бунтовниците, за да свалят въздушен лайнер, това нямаше да е лесно.

Бащата на младоженеца, родом от Русия, вдигна чаша: "Нашата страна преживява сега трудни времена. Опитват се да ни разделят. Но ние сме руснаци, беларуси. . ., ние сме един народ!" "Слава на Украйна!", отвърна шумно украинската баба на булката, разказва на Ройтерс гост на сватбата.

Останалите присъстващи на брачното празненство изсъскаха "Шът!", отчаяно опитвайки се да предотвратят някакви лоши чувства – трудна задача за което и да е събитие, в което участват представители на два народа, някога обединени в рамките на СССР, но днес по-разделени от всякога, пише Елизабет Пайпър от Ройтерс.

Дори най-спокойните украинци, известни с изстраданата си толерантност, плод на история им, пълна с окупации и конфликти, са се настроили - ако не срещу всичките си съседи в Русия, то поне срещу един: руския президент Владимир Путин.

"Путин трябва да разбере, че вече стига. Това не е конфликт между Русия и Украйна. Това е международен конфликт", заяви на пресконференция обичайно сдържаният украински премиер Арсений Яценюк. "Русия е от тъмната страна, на страната на дявола".

Много руснаци изпитват същите чувства.

След уличните протести в Киев, които доведоха до свалянето на проруския президент през февруари, Русия заклейми новите украински управляващи като фашисти. Сега тя твърди, че Киев се управлява от проамерикански лидери, решили да поставят Русия на колене.

В смесените бракове между украинци и руснаци настъпи напрежение, в семействата - разделение, а една двойка, която предстоеше да сключи брак, отмени церемонията след спор дали Путин е прав или не, съобщиха техни познати.

Разделени

Киев заявява, че има "убедителни доказателства", че Русия е доставила на бунтовниците БУК-М1, известна още като насочвана от радар ракетна установка СА-11 и е осигурила екипа, който свали малайзийския самолет в четвъртък, убивайки всичките 298 души на борда.

Русия отрича да въоръжава въстаниците, а нейното Министерство на отбраната предизвика Вашингтон да предостави някакво доказателство, че по въздушния лайнер е изстреляна ракета. Според министерството близо до самолета са летели украински бойни самолети.

Независимо дали ще се докаже едното или другото, щетите върху отношенията между двете страни, които президентът Путин нарече "братски", вече са нанесени. Разбити бяха всякакви мечти да се задържи това, което остава от Украйна, смятана от много руснаци за люлка на тяхната цивилизация, в руската сфера на влияние.

Анексирането на украинския полуостров Крим от Путин и обвиненията, че подклажда бунта в източните региони на страната, вече изостриха желанието на мнозина украинци да се интегрират по-тясно със Запада.

Когато в четвъртък от небето започнаха да падат тела и отломки и полята се превърнаха в зловещо гробище, дори някои от съмняващите се започнаха да виждат предимствата на това да се ориентират повече към Европа.

"Той не иска да отидем в Европа", заяви Тетяна, отказваща да използва фамилията си или името на Путин. "Е, ние ще отидем там".

Това са чувства, споделяни от мнозина в Украйна, макар и не в източната й част, въпреки че дори там е намаляла подкрепата за проруските бунтовници, искащи да създадат независима република Донбас.

"Очевидно е, че това са руски оръжия. Не мога да обвинявам народа, но е очевидно, че един глупак, една глупава ръка, е убила почти 300 души", заяви Олексий Ярошевич, консултант по околната среда, имайки предвид Путин.

Пред холандското посолство в Киев, където украинци оставяха цветя в памет на загиналите, сред които има и 80 деца, Ярошевич заяви, че се срамува, че това се е случило в Украйна.

"Може би тази ужасяваща история ще помогне на народите на Европа да се съсредоточат и да разберат, че трябва заедно да направим нещо срещу Русия", каза той.

Това не планът на Путин

Украинският външен министър Павло Климкин е на същото мнение, заявявайки, че Киев може да разчита на солидарността на Европа, но на почти нищо повече. "Понякога казвам, че в Европа ни гледаха като че ли през прозорец", каза той пред украинската телевизия Интер. "И сега терористите хвърлиха камъка". Те може и да са изострили у някои усещането какво е да си украинец.

Независимо дали е подхранвано от привързаност към миналото или от стремеж към различно бъдеще, насилието от последните няколко месеца кара много хора да се замислят какво отличава украинците не само от Русия, но и от останалата част от Европа.

От падането на Съветския съюз насам преди 20 години Украйна се бори да създаде собствена идентичност, улеснявайки по-големите сили да задълбочават разделението сред население, разкъсано между украинскоговорящия Запад и рускоговорящия Югоизток.

Първият и вторият президент на страната след независимостта се гордееха, че са запазили единството на Украйна, признавайки, че е имало натиск над тази страна, която има 1000-годишна история като държава, но която в продължение на столетия е била разкъсвана от от съседите си.

В град Черкаси в Централна Украйна местни активисти решиха да предложат на децата и на някои възрастни традиционни украински стенописи, които да се съревновават с обичайното глобално меню от Спайдърмен и Супермен.

На тях почетно място е отделено на казаците, с техния традиционен кичур коса, оставен върху обръснатата им глава, с шалварите и селските си ризи. До тях са стилизирани жени с венец от панделки и цветя в косите.

Има пейки, боядисани в жълто и синьо, цветовете на украинското знаме. Дори една къща е разделена чрез два цвята. Но остава да бъде изминат дълъг път.

На втория ден на нашата сватба в украинския град Одеса, известен със смесеното си население - руснаци и украинци, араби и арменци, грузинци и българи, евреи и татари - разговорът се връща към политиката.

"Добре де, няма нито един руски войник тук, а те все още обвиняват Путин", казва майката на младоженеца.

Това не е версията за събитията, която приемат украинското правителство и западните му съюзници, но останалите гости не реагират, за доброто на младоженците.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
14
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Анексирането на украинския полуостров Крим от Путин Само това като прочетох, и разбрах, че еврогейоционистите пак са спуснали директива на нашите дупедавци, да почват да лаят по-силно!
65
1
 
14
 
! Отговори
24 преди 9 години
Де факто Украйна вече е разделена духовно,а не след дълго...и териториално!
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тодоре ***, от коя психиятрия те изпуснаха ?
63
5
 
0
 
! Отговори
ЮСТИНИЯН ВТОРИ преди 9 години
ТОДОРЕ--ДА *** ВУЛГАРИНА ТИ ОТКАЧЕН..*** СКАПАН.
62
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВТошко, ти по коя клинична пътека си...
61
0
 
3
 
! Отговори
ЮСТИНИЯН ВТОРИ преди 9 години
ТАЗИ СТРАНА, КОЯТО ИМА 1000-ГОДИШНА ИСТОРИЯ..'' ???? КОГА Е БИЛО ТОВА ??? УКРАИНА ДА ИМА 1000 ГОДИНИ КАТО СУВЕРЕННА АДМИНИСТРАТИВНА ЕДИНИЦА.. ??? ИМА 22 ГОДИНИ...И 5 ГОДИНИ КАТО ВРЕМЕННА ПОЛУДЪРЖАВА СЛЕД РЕВОЛЮЦИЯТА НА БОЛШЕВИКИТЕ 1917-1922 Г. !!КАКВИ 1000 ГОДИНИ...РОЙТЕРЕ И РОЙТЕРС ????--МРЪСНИ ЛОНДОНСКИ СКАПАНИ АНГЛИЧАНИ, БАВНИ *** !КИЕВ В СТОЛИЦА НА РОССИЯ...КИЕВСКА РУС Е РУСКА ДЪРЖАВА !!! ОТ 860 Г. ДО 1224 Г. !!!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До турчин я.кажи хората на кави да не се делят че ти беше скъсен
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Модераторе пак скъси коментара
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каке времето в герена
57
0
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Нека да си гледаме скромната ни и бедна родина (благодарение на онези олигархси (Русия) и капиталисти (САЩ) сме на това положение, не мразете хората от различни етноси народи, никога не разделяйте хората по сексуалност, религиозност или етническа принадлежност ! Разделяйте ги на добри и лоши всяка нация си има такива. Когато им се поддавате ние "вие" пропадаме или пропадате !
56
0
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
за Евреите 10 000 години за реализация като прилагане робуване на останалите за тях и като управляване на земята в световен мащаб не са много, "Калиф: 14;21 Йорем" така че вие си направете сметката всички религии в религиозните книги са почти еднакви освен Юдеизма - "Чедата на Дейвид син на Юда - "дявола". Не трябва да има кръв и убийства обръщам се към Българските граждани тук в интернет. Защото не ми е по силите да се обърна към целия свят освен Русия САЩ и Израел !
55
0
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Който не разбира смисъла на моите два коментара 69 и 70 , той погрешно се занимава или се интересува от политика ! Недейте гледа Новини, дори и да сте пристрастени към тях, опитвайте се да разбере какво точно стои зад самата новина.. лека вечер и успех ! Все ще има хора които ще ми сложат минуси но това не е от значение не съм комплексар и никога не съм бил, но именно тези хора са слепите като коне с капаци, каквото им се предоставя те просто като роби изпъляват , ползват или прилагат ! Лека
54
3
 
1
 
! Отговори
ТУрчин преди 9 години
да остане да се грижи за родината си, каквото и да говориме тук или да коментирате където и да е , има едно правило и факт и то е : Всички Паттриоти загинали за държавата си са били част от някои ложи тайни събрания на онези които днес все още управляват планетата земя и ще я управляват до Асиса ! А вие се псувайте кой на кого подражава !
53
2
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Вижте ми алчни крадливи "прости" - (което не е така) събратя Българи Турци РУснаци Евреи *** ВИетнамци ит.н., който има симпатии към Русия да заминава на изток, който има симпатии към САЩ да заминава към запада, който има симпатии към Турция да заминава за там мен лично ме боли фара дали US - United States или SU - Soviet Union(чиито държави са управлявани от Евреи) от векове насам си играят играта че са могъща сила и насацдам омраза смъртна тази красива Земя. Който се чуства БГ Гра. Да остан
52
4
 
1
 
! Отговори
Ценов преди 9 години
Аз разбрах, виновни са: 1. Производителите на самолета, ако го нямаше хората нямаше да пътуват; 2. Производителите на оръжие; 3. Продавачите на оръжие, че са го доставили; 4. Авиокомпаниите, че са организирали опасен маршрут; 5. Пътниците, че са се качили на самолета; 6. СПИН-докторите, че си организират почивки
51
0
 
11
 
! Отговори
Да-ам преди 9 години
Ниска топка, Ройтерс, много ниска.Е, поне английският журналист си е хапнал и пийнал на сватбата, докато обмисля как да оклюкари домакините. Те това го могат.
50
20
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
За мен Украйна е истинската и по-добра Русия.
49
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До WWIIIPUTIN E FASHISTA
48
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A U NAS RUSKITE PODLOGI PODADOHA OSTAVKA
47
8
 
22
 
! Отговори
WWIII преди 9 години
До "днесаджиите" престанете да правите орална любов на американците, а се научете да гледате и представяте събитията обективно. Това не са про-руски сепаратисти, а това е народа на Украйна. Те не искат конфликт, а искат сваляне на нелигитимното бих казал фашистко правителство на Яценюк, все пак си припомнете десетките изнасилени и убити жени и деца в Одеса. Съпротивата никога не е посягала над мирните граждани, за разлика от фашистката хунта.