Ще пострада ли репутацията на Путин заради сваления Боинг?

Би Би Си: Залозите сега са високи
24 юли 2014 21:10, Елка Василева
663
Ще пострада ли репутацията на Путин заради сваления Боинг?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Преди катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна подходът на руския президент Владимир Путин към украинската криза беше смятан в Русия за достатъчно успешен – и стратегически, и тактически.

Русия явно подкрепяше сепаратистите в Донбас, запазвайки при това способността да отрича свое участие в конфликта. Едновременно с това Русия се присъедини към Германия и Франция в опит за намиране на дипломатическо решение на кризата, отчитайки при това руските интереси, пише Дмитрий Тренин, директор на Московския център Карнеги, за Би Би Си.

Още по темата

ЕС се опитваше да избегне налагането на допълнителни санкции срещу Русия, тъй като много страни от Европа се стараеха да защитят икономическите си интереси. Опитите на администрацията на американския президент Барак Обама да сплоти европейците по въпроса за санкциите изглеждаха слабо ефективни.

През това време Владимир Путин укрепваше отношенията на Русия с Китай, търсеше подкрепа от останалите страни членки на БРИКС  /Бразилия, Индия, Китай и Република Южна Африка/ и уреждаше връзките със страни от Латинска Америка.

След трагедията с Боинга всичко рязко се промени.

Съединените щати и много от техните най-близки сътрудници незабавно обвиниха Русия в помагачество и подстрекателство, ако не и пряко участие в ужасното престъпление.

Западният печат вече приканва Русия да бъде третирана като парий. Тъй като повечето от загиналите пътници са от Холандия, е напълно вероятно да пострадат отношенията между Русия и Европа.

Разногласията между САЩ и ЕС по въпроса за санкциите сега значително намаляват, което ще подкопае надеждите на Москва за разкол между западните страни.

В Азия, с която сега Русия се стреми да се сближи, фактът, че сваленият самолет е от Малайзия, може да доведе до ръст на антируските настроения.

В другите развиващи се страни, които и досега до голяма степен зависят от западната преса, що се отнася до отразяването на международните събития, репутацията както на Русия, така и на президента Путин ще пострада осезателно.

Някои в Русия може да стигнат до извода, че драматичното влошаване на отношенията със Запада заради Украйна е част от организирана от САЩ политика на сдържане. Но малцина ще приветстват това влошаване.

Макар че мнозинството от руснаците съчувстват на жителите на Източна Украйна, близо две трети се обявяват против военно нахлуване.

Нивото на популярност на президента Путин сред руснаците надвишава 80% и мнозина смятат, че той провежда правилна политика в Украйна, защитавайки интересите на Русия, като избягва ненужните рискове.

„Връщането на Крим в Русия“, направено без нито един изстрел, е смятано от мнозина фактически за чудо. Неговото обещание да защитава интересите на руското и рускоезичното население в Югоизточна Украйна също се ползва с популярност.

Но катастрофата с малайзийския Боинг поставя няколко въпроса. Руснаците като цяло отдавна смятат, че Москва оказва не само морална и политическа подкрепа на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

В същото време те чуват от собственото си ръководство, че Русия изобщо не контролира онези, които публично подкрепя. Мнозина смятаха тази очевидна непоследователност за един вид дипломатическа уловка.

Но ако международното разследване установи, че Русия наистина е доставила на донецките сепаратисти мощни системи за противовъздушна отбрана, с които те погрешка са свалили пътническия самолет, то част от руснаците, при това не задължително това да са прозападно или либерално ориентираните, ще стигнат до извода, че Кремъл провежда необмислена и безотговорна политика.

Осъзнавайки опасността от подобно развитие на събитията, Владимир Путин активно отхвърля американската версия за случилото се в небето на Украйна.

Представители на министерството на отбраната на Русия представиха своята версия за събитията и поставиха въпроси за ролята на Украйна в тази трагедия.

Президентът Путин разговаря с лидерите на западните страни и Малайзия и публично се обяви в подкрепа на международното разследване. Представителят на Русия в ООН подкрепи резолюцията, изискваща независимо международно разследване.

Черните кутии, открити от сепаратистите, бяха предадени на международните инспектори и разследването вече може да започне.

Но залозите сега са високи.

Ако международното разследване стигне до извод за вина на Русия, ще пострада не толкова самият Владимир Путин, колкото неговата репутация на стратег. Той нито веднъж не каза, че сепаратистите не са причастни към съдбата на сваления самолет – вместо това обвини Украйна, че ги напада.

Политически Владимир Путин ще оцелее, но ще трябва много да се потруди да възстанови доверието към себе си.

Възможно е обаче Русия да успее да избегне това да бъде обявена за виновна. В подобен случай отговорността за това престъпление ще падне върху други.

А Владимир Путин отново ще успее да се отърве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


663
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скроиха шапка на Путин. Самолетът беше умишлено насочен към района на бойните действия, бяха пуснати два Су-25, така че да изглежда като съпровождане на самолет с военно значение, точно над района, където се предполага, че има ракетни комплекси му беше наредено да намали височината, за да стане илюзията за съпровождане още по-добра (Су-25 не може да лети толкова нависоко) и сигурно са подлъгали съпротивата да стреля. Вероятно всички е замислено в ЦРУ и гражданския самолет е жертван съвсем целена
17
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще пострада ли репутацията на Обама заради сваления Боинг?
16
0
 
2
 
! Отговори
глупак преди 9 години
До АнонименТи от опит ли го знаеш,малко са те били май.
15
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 15Ти нещо не си наред!Кой е казал,че за сваления самолет ще съдят Путин? Какво общо има Путин със сепаратистите направили грешка? Всеки си плаща за грешките сам? Ще съдят Пушилин и казаците от Чернуховския блокпост!Друг път не се изказвай толкова неподготвен кой ще ходи в Хага.
14
5
 
33
 
! Отговори
нищо преди 9 години
Нищо няма да пострада,въпреки капана който американците направиха с бойнга и жертваха 300 човека,само и само да уязвят Русия.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АНТИМУТРАОтрицателна в ТВОИТЕ очи. Не говори за целия свят.
12
4
 
41
 
! Отговори
Ънкъл Сам преди 9 години
Даже не се знае още, дали самолетът е със сигурност 'паднал', заради сваляне с ракети, те вече знаят, че Путин ги е изстрелял. Без да знам нищо, само отчитайки официалната версия за 11-ти септември, както и откритите 'химически' и 'биологични' оръжия, както в Ирак, така и в Афганистан, и Либия :)), както и как американските петролни корпорации безогледно експлоатират петрола във всички тях сега, мога да си отговоря за какво международно и чисто 'разследване' ще говорим. Viva la Democracy, baby!
11
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МюраИ тогава Украинците ще си отдъхнат. И те това искат: Да им се разкарат половината от 9-те милиона руснаци ,та да могат спокойно да си забранят руския език. Единствено Русия има интерес Донецк и Луганск да останат в пределите на Украйна.
10
7
 
52
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Чичко Путин е герой,Обама ще измушка той.
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 3 Rusnak: Odobrqvash li jertvite na Samoleta? Hvalish go no neshto nese svarzva i za tova prosto te pitam!
8
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тоя форум който каже лоша дума за банкрутиралия ссср през 89-та година му трият коментара *** нощ!!
7
5
 
56
 
! Отговори
чукча преди 9 години
Украинските части са обградени и предпочитат да се предават на руските граничари отколкото на опълченците защото знаят какви са ги вършили с мирното население.Кличко разбра че са го използвали и се оттегли...Радата е на път да се разпадне....Парите свършиха-и за армия и за всичко...САЩ май изостави хохлите...И то още преди руснаците да са използвали най-силното си оръжие с кодово наименование WINTER :)
6
10
 
59
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСРОВ преди 9 години
РЕПУТАЦИЯТА НА ПУТИН НЯМА ДА ПОСТРАДА!!!!!!ПУТИН Е ДОСТОЕН РЪКОВОДИТЕЛ НА РУСИЯ!!!!!!
5
7
 
59
 
! Отговори
репутацията преди 9 години
Вчера Путин си го премести от единия крачол в другия.
4
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо тия мантри *** не е ли по-добре някой журналист да поразтълкува какво става в Украйна днес - в Киев. Парламента се разпадна, мин.председателя подава оставка, какво става там, скъпи журналисти, ало, има ли някой или има пет човека, които копипействат и превеждат механично спуснатите сводки.
3
10
 
83
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Репутацията му се вдига сред притежаващите интелект, и пада при тези които не са го има ли никога!
2
6
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мина ли разследването? Путин ли е виновен? А вината на Украйна? Кой разрешава на граждански полет да лети над територия където се водят бойни действия - украинските диспечери, контролирани от Украйна (Порошенска украйна). Аз не знам бунтовниците да имат диспечерски център?
1
89
 
14
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ПУТИН РЕПУТАЦИЯ ИМА НО ТЯ Е САМО ОТРИЦАТЕЛНА!