Турция се надява да засили износа си на селскостопански продукти за Русия

От ситуацията могат да се възползват производителите на плодове, яйца и птици
8 авг 2014 12:34, Елка Василева
66
Турция се надява да засили износа си на селскостопански продукти за Русия
Снимка: архив, Reuters

Турция се надява да засили износа си на селскостопански продукти за Русия след наложената от Москва забрана върху вноса на хранителни продукти от западните държави, въвели санкции срещу страната във връзка с Украйна, пише в."Хюриет дейли нюз".

Според Мехмет Бююкекши, ръководител на Асоциацията на турските износители, мярката на Русия ще създаде възможност за турските износители да увеличат търговията с тази страна.

Още по темата

Той посочи в интервю за турския телевизионен канал НТВ, че Турция е имала някои проблеми в търговията с Русия, особено в областта на износа на птици, и предприетата от Москва мярка може да помогне на Анкара да преодолее тези пречки.

Бююкекши каза, че от ситуацията могат да се възползват по-специално производителите на плодове, яйца и птици, тъй като турското министерство на земеделието прилага някои ограничения върху износа на други хранителни продукти. Същевременно той добави, че министерството може да облекчи някои от ограниченията.

Председателят на Съюза на износителите на плодове и зеленчуци от Улудаг Салих Чалъ смята, че при новата ситуация руските власти могат да разхлабят строгия контрол, които спъваше търговията през последните години.

При загубата на някои важни вносители руското правителство обещава да компенсира спада на стоки с увеличаване на вноса от други страни, включително Турция, страни от Латинска Америка и от бившия СССР.

Русия планира да предложи Турция да увеличи вноса си на плодове и зеленчуци в страната, е посочил ръководителят на руската служба за фитосанитарен контрол Сергей Данкверт, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той е изтъкнал, че Турция може бързо да увеличи доставките на селскостопански продукти за Русия, тъй като няма процедури по издаване на лицензи. Данкверт е уточнил, че днес ще се проведат разговори по този въпрос.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навремето когато Турция беше нападната от Гърция, Англия, Франция, Италия и др. Ленин прати на Ататюрк тонове злато и боеприпаси. Без Русия Турция може би щеше да бъде нещо по различно от днес. Сега пък Турция може да изхрани спокойно руснаците защото имат свръх-производство в областта на храните и в частност земеделието.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
CITAT NA PUTIN; ZA nas TURCIA e edna ot 4etirite nay vajni darjavi v sveta,bez komentar
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Turcia moje da ne 4len na E.S., no e s NAI-GOLIAMATA ARMIA V NATO. Turcia niama da iznese ni6to za moskalite. Dano po skoro se svyr6i sys moskalite.
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 23Zashtoto sum tur4in be ganyo gladno
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До OгиTurcia ne e 4len na evroobshtnostta po vina na Evropa i zatova Evropa ne moje i duma da kaje na Turcia
16
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Turcia 6te vnasia, ama E.S.? Turcia ni6to niama da iznasia za rusia. Turcia e 4len na NATO i saiuznik na Ukraina. Tazi zima moskalite 6te izmrat. 6te se radvam da iz4ezne rusia, kirilicata i komunizma ot zemiata
15
6
 
22
 
! Отговори
Рачзбира се! преди 9 години
Естествено е Турция да изнася за Русия. В Турция няма Плевнелиевски *** и Банкянски тумбаци........
14
12
 
10
 
! Отговори
Oги преди 9 години
Тия трябва да се съобразят с ембаргото срещу Русия или да им се наложи от страна на ЕС забрана, да си продават *** в общостта! Турския износ е 75% към ЕС, инвестициите на ЕС към Турция е около 60%...направо ще загинат ако продължават с техните анадолски номера!
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 16 В моментa гледaм новинaрския сaйт "Фокус", но тaкaвa новинa, че Япония искaлa дa внaся нещо си в Русия НЯМA бе приятел! Още веднaгa ми се стори тaзи " вест" пaртенкa, тa зaтуй рекох дa проверя.. и излязох прaв! Тa Япония зaедно със СAЩ, преди Европa нaложи сaнкции нa Русия, aми конфликтa им зa Курилите...Лъжaтa кому помaгa м?
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tuka tolkova mnogo gluposti se pishat che chak svqt mi se zaviva! Kakvo imash da vnesesh bre Balgarino marzeliv, ta iskash da vlezesh v ogromniq pazar na Rusiq? Nito fabriki nito zemedelie, nikakvo oburudvane! Nishto nqmash batence da sednesh s bqlata Mechka qgodi da qdesh......
11
4
 
8
 
! Отговори
a be jon i drugiya преди 9 години
koy iska v es da vliza be v klub , koyto se razpada aman aman
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Япония е изявила желание да засили износа си за Русия, преди малко прочетох във Фокус. Путин вече може и да избира от къде да внася, а европейците ще подсмърчат. Путин е играч, няма спор, за разлика от меките европейски китки.
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ръша, пазете се. Турците са известни в производството си на развалено свинско и понякога се опитват да го пробутат на други държави. Уж така приятели и "добри съседи", а си пробутват разваленото свинско.
8
7
 
11
 
! Отговори
Jon преди 9 години
Турция нали иска да влиза в ЕС. Да видим как ще стане това.
7
3
 
28
 
! Отговори
така е........ преди 9 години
Интереса клати феса---само ние нямаме интерес---ние имаме гол г*з и евро-*** ценности.......
6
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турците изкараха пак късмет а ние пак издърпахме късата клечка... от край време винаги сме с губещите, а най-лошото е че тези губещи правят положението ни все по плачевно със всяка изминала година. Турците и без тоя подарък имаха 10 пъти повече туристи от Русия и в пъти повече внасяха стока там, а сега направо ще грабнат джакпота. Ама така е като се дупим за щяло и нещяло на щатите и европа пък си и плащаме за това, други перспективи просто не може и да имаме. Вече ни казаха че сме туалетна...
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a6kulsun be moskofsi, Turkey mojge da wi snabdi s mnogo pile6ki i plodowe
4
6
 
21
 
! Отговори
бг преди 9 години
Интересно, Турция е в НАТО , а няма санкции за нея.
3
8
 
30
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Хахахаха!!!!! Ей ся ЕС вече гризна дръвцето
2
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е огромен пазар, цял свят ще драпа сега да се настани там, а ние пак сме на страната на губещите.