Ново примирие в Газа в търсене на мира

Над 2000 са жертвите от началото на конфликта
11 авг 2014 07:34,
3
Ново примирие в Газа в търсене на мира
Снимка: Reuters

В ивицата Газа след полунощ местно време /и българско/ влезе в сила ново 72-часово прекратяване на огъня между Израел и палестинските групировки, съобщиха световните агенции.

По-рано вчера враждуващите страни приеха предложението на Египет за прекратяване на огъня за три денонощия, за да продължат преговорите за трайно примирие.

Това е второто 72-часово прекратяване на огъня за по-малко от седмица. Двайсет и седем палестинци бяха убити от края на първото в петък сутринта и началото на новото, отбелязва ДПА.

Пет минути преди прекратяването на огъня да влезе в сила, "Бригадите на Изедин ал Касам" - въоръженото крило на Хамас, изстреля няколко ракети от ивицата Газа срещу Израел. В полунощ израелските изтребите прекратиха ударите си срещу палестинския анклав.

Ако настоящото прекратяване на огъня се задържи, Израел отново ще изпрати делегация в Кайро за продължаване на преговорите с палестинците, съобщи израелският в. "Аарец".

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун вчера приветства новото 72-часово прекратяване на огъня между Израел и Хамас и призова двете страни да работят за по-продължително примирие, предаде Франс прес.

Новото прекратяване на огъня влезе в сила в 00.01 часа днес /местно и българско време/ след няколко дни интензивни преговори за овладяване на спиралата на насилието, което отне живота на 1939 палестинци и 67 израелци от началото на конфликта на 8 юли.

Бан изрази "силна надежда, че това ще даде на двете страни, под егидата на Египет, още един шанс да постигнат трайно прекратяване на огъня в полза на гражданското население", заяви говорителят на генералния секретар на ООН.

Шефът на ООН "продължава да насърчава участниците в конфликта да работя конструктивно в тази посока и да избягват ескалация, която би довела до връщане на насилието", добави говорителят. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
до №1 преди 9 години
"Абе тия *** от Хамас хем искат примирие, хем изстрелват ракети към Израел! Тая тяхната религия хептем им е замъглила мозъците!"Не Хамас, а Египет, които са на страната на Израел са искали примирие. Чети статията преди да коментираш."По-рано вчера враждуващите страни приеха предложението на Египет за прекратяване на огъня за три денонощия, за да продължат преговорите за трайно примирие."Мисля че ясно си е написано.
1
0
 
4
 
! Отговори
AF преди 9 години
Hamastan, HamasLand, Hamas in Gaza , but the story may continue Once Upon a Time Hamas, orSince Hamas extinct, or No More Hamas, the all sentences are amazing !