Как се става ислямист на 14-годишна възраст

Ислямска държава набира нови членове от Турция
13 авг 2014 21:00,
155
Как се става ислямист на 14-годишна възраст
Снимка: Reuters

Синът на Яшар е само на 14 години, когато напуска дома си в Анкара, Турция, за да се присъедини към една от най-смъртоносните групи в Близкия изток, пише сайтът Машабъл.

Казва на баща си, че отива с по-големия си брат да продава зеленчуци на пазар извън града, но вместо това заедно с четирима приятели заминава за Сирия, където е приет в радикалната групировка Ислямска държава.

Когато Яшар получава обаждане от сина си, той е ужасен, не просто изненадан. Хората в квартала от известно време разказвали за деца и млади мъже, пътуващи над 800 км до Сирия, за да се присъединят към Ислямска държава. А синът му наскоро бил започнал да се моли по пет пъти на ден – нещо необичайно до този момент за него.

Самият Яшар е социалист по убеждение и има сравнително малък интерес към религията. Когато забелязал, че синът му се моли, както ислямът изисква, решил, че детето му е избрало по-добрия път от този на дрогата, която била популярна в квартала им. Но той дори и не подозирал колко далеч е стигнал синът му.

Яшар се страхувал за живота на сина си и го умолявал да се върне, но момчето му отказало. То заявило, че е доволно от живота си в Ар-Ракка, една от крепостите на Ислямска държава. То изучавало арабски и ислям, учило се да плува и да играе волейбол. Яшар не чул нищо за сина си до края на миналия месец, когато тийнейджърът му се обадил от болница в югоизточната част на Турция с молба да дойде и да го прибере.

Момчето било ранено при взрив на бомба, при който шрапнел излетял и го ранил в областта на гениталиите. Членове на Ислямската държава го изпратили на сирийско-турската граница за лечение. В болницата бил с фалшиво име, което затруднило значително баща му. В крайна сметка Яшар успява да прибере сина си, а той обещал, че никога повече няма да ходи в Сирия.

Ислямска държава полага изключителни усилия, за да набира нови членове. Прави го онлайн, прави го и от уста на уста в Европа, Близкия изток и дори в някои части на САЩ. С цел да наклони везните в полза на Башар Асад Турция първоначално беше отворила границите си за джихадистките бойци. Но вместо да сложи край на войната, това засилва екстремистката групировка, която от своя страна разширява обхвата си на дейност и застрашава стабилността в района.

Сега обаче радикалната групировка започва да отвлича десетки турски граждани, включително с помощта на генералния консул в Мосул. Турция като че ли се „събужда“ и започва опити за спиране на вълната от екстремисти. По данни на правителството повече от 1000 турци са се присъединили към Ислямска държава. Според изчисленията на медиите числото е много по-голямо и продължава да расте.

В квартала на Яшар местните пресмятат, че над 100 души са заминали за Сирия. Радикалната организация примамва новобранците си с безплатна храна, достъп до интернет и месечно възнаграждение.

Радикализацията на квартала в Анкара не се случва за една нощ. Жителите описват това като бавен процес, започнал със събитие още преди войната в Сирия. То е свързано с планове за събаряне на историческа джамия и постройките около нея във връзка с нов градоустройствен план. След като минават багерите, много хора загубват работата си, много остават бездомни, а оставените руини стават дом на много бежанци и бездомници. Така се подготвя една добра почва за радикални имами, търсещи последователи.

Имамите започват работа на мястото, въпреки че властите изграждат нова джамия в центъра на квартала. Вследствие на това все повече и повече мъже отказват алкохола, пускат бради и започват да се молят по пет пъти на ден.

Така се случва и със сина на Яшар, чийто интерес към молитвите нараства само месец след завършването на учебната година. Яшар обаче смята, че не имамите са подмамили сина му, а групи на Ислямска държава, с които момчето си пише онлайн, докато е в местния интернет клуб.

Социалните медии имат силна роля в стратегията на ислямистката групировка за набиране на нови членове. Някои благотворителни организации също се превръщат в центрове за набиране на нови членове на Ислямска държава.

Яшар обвинява правителството, че е допуснало радикалните идеи да стигнат до квартала му и впоследствие момчето да мине границата без паспорт. „Ако Ердоган не иска ислямска държава тук, да спре преподаването на шериата тук“, заявява той. Когато разбрал, че синът му е станал част от ислямистката организация, Яшар поискал информация от властите, но такава не получил.

Яшар крие сина си и категорично не иска той да дава интервюта, но историята на момчето е широко позната в квартала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдааа, тя простотията не ходи по гората! Този си е взел поука, ама колко ли още заблудени хлапета има? Щели да идат в Рая и децата тичат.
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИДИЛ е създадена от Израел, как пък не го разбрахте това до сега.Четете не само вестници тук.Прочетете репорта на Френското разузнаване, според който лидера на ИДИЛ, т.нар. главорез Ал-Багдади е син на родители евреи. И от къде имат пари да плащат на наемници? Нали ако бяха въшкари, бедни и дрипави араби революционери, нямаше да имат пари. Израел им дава.
85
2
 
7
 
! Отговори
Някой преди 9 години
До АзНе се бой България ще я има. А колкото до турция......... ми к'во да ти кажа... няма да я бъде..... А колкото до 2-3000 бойци.... ми аре де пращайте ги де....... Де са......?!
84
11
 
1
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Чудя се защо от Ислямска държава не пратят 2000 - 3000 бойци в Булгаристаня през турската граница и да вземат властта при положение, че имат няколкостотин хиляди бойци??? То с тази прогнила от корупция, чалгализация и мутризация държава май и 200-300 ще са достатъчни, но това е друга тема! Може би Турция ще чака още малко и тогава ще видите колко струва, армията, полицията и политиците в Булгаристаня.
83
7
 
2
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Турчин с фес, прав си ама ти дали си вярваш, че робите ще тръгнат да се опълчат на някой, а и ако се опълчат бързо ще го издухат, защото единствения силен народ, който ги подкрепяше беше Русия, но тъпоъгълницте избраха да са врагове на Русия и сега жените и дъщерите им ще се забавляват с мюсюлмуни :)
82
4
 
1
 
! Отговори
Аз преди 9 години
*** е единтсвената държава, в която ислямисите взимат властта без да използват сила! Почти всички депутати включително и тези на Болен си взимат ежемесечно огромни хонорари от хора приближени до кръгове в Саудитска Арабия и Турция! ЗАКРИВАЙ!
81
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 9 години
"С цел да наклони везните в полза на Башар Асад Турция първоначално беше отворила границите си за джихадистките бойци."Не знам кой ви е преводача ама трябва да го уволните! Турция искала да помогне не Башар Асад мухахаххаха не знам с какво се друсате!
80
2
 
8
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Истината е, че ердоган се надскочи и сега цяла турция ще плаща. Новата им ера ще е ера на разруха и самоунищожение.
79
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 9 години
До Турчин с фесКакъв повод искаш?!
78
1
 
13
 
! Отговори
до Турчин с фес преди 9 години
Не само че ще събори джамиите ами ще ви резне и пи6оците да не може да се развъждате като скакалци.
77
3
 
17
 
! Отговори
Жони преди 9 години
Наскоро бях 3 месеца командировка в Истанбул, станах свидетел на покъртителни неща, които аз смятайки се за нормален човек, няма как да разбера и одобря! Съжалявам че го казвам, но в голяма част там не са хора, просто подобия, които са толкова първични и слабоумни, че се доближават повече до маймуните и колкото по на югоизток се отива, толкова положението става по-трагично.
76
0
 
3
 
! Отговори
Редактор преди 9 години
Абе Марче какъв е тоя превод ще да е правен в час по трудово в помощно училище...н
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като дойде Волен ще напуснем ес и руските ракети пак ще са тук ислямисти жалки - вие знаете какво значи да ви бие руснак
74
1
 
19
 
! Отговори
rm преди 9 години
Малкия *** се е помислил за голям, ама веднага като е станало напечено е приревал на баща си да го прибере, оти алахаакбар не си вдига телефона.
73
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие избирате строителите на джамии бсп и герб - скоро ще патите още. Една партия - Атака, ви казва за опасността от дивашкия ислям, но вие зяпате гнусните турски сапунки - 500 години са ви клали, но вие им зяпате промивките.
72
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато Волен и Магда Ташева ви говореха-вие отидохте да гласувате за Герб и мутрата която се прегръща с Ердоган.Само АТАКА само Волен премиер-иначе с България е свършено
71
2
 
9
 
! Отговори
Бай Крум преди 9 години
Разбира се, че всяка религия трябва да изглежда добра. Така повече хора се отказват от трудното мислене и са лесно управляеми. Атеистите им се връзват и си губят времето. На агностиците не им пука - или печелят, или не.
70
21
 
18
 
! Отговори
Интересно.. преди 9 години
А никой не споменава, как се става христианист, защото така ли иначе (почти) никой не спазва религията Християнство! Предполагам, че ще се зачудите за коментара, НО ... както няма (таково животно) - христианист, така няма и (таково животно) ислямист, а има терорист, лош, мутра, бандит и подобни!П.С. Моля, не свързвайте, която и да е религия с тероризъм и лоши неща, тъй като никоя религия няма в основите си злини!
69
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Islqma e mnogo blizka religiq do Hristiqnskata! No nqkoi hora naistena q promenqt do enta stepen, i po toq nachin stigat do krainosti v koito stradat deca ne navarshili dori i 18 god..... BOG E EDIN!
68
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе не посърбахте ли достатъчно от ДЕМОКРАЦИЯТА,та продължавате да я споменавате навсякъде ??