Лидерът на хунтата в Тайланд беше избран за премиер

Генерал Прают Чан Оча беше единственият номиниран за поста
21 авг 2014 11:09, Елка Василева
3
Лидерът на хунтата в Тайланд беше избран за премиер
Генерал Прают Чан Оча. Снимка: Reuters

Лидерът на хунтата в Тайланд генерал Прают Чан Оча днес беше избран от парламента за премиер, съобщиха Ройтерс и ДПА. Избирането му беше очаквано, след като военните взеха властта с безкръвен преврат през май.

В таен вот Прают спечели 191 от 194 възможни гласа в т.нар. Национален съвет по поддържане на мира и реда - орган, създаден през май от военните вместо парламента и включващ предимно офицери от армията и полицията, избрани лично от Прают.

Шейсетгодишният генерал беше единственият номиниран за поста. Избирането му предстои да бъде официално одобрено от крал Пумипон Адулядет. "Чакам кралското одобрение, а дотогава съм само командващ на армията", каза Прают пред журналисти във военна база в Банкок.

Още по темата

Армията в Тайланд пое властта в резултат на преврат на 22 май след месеци на улични протести и сблъсъци между привърженици и съперници на сваления премиер Инглук Шинаватра.

Някои експерти гледат скептично на твърдението на хунтата, че избирането на премиер е знак, че страната минава от военно към цивилно управление. "В миналото политически преход като този придобиваше по-голяма легитимност, когато ръководителите на преврата предадат властта на цивилно правителство", каза Фуади Питсуван от Харвардския университет.

По думите му "случаят със сегашната хунта не е такъв", предаде ДПА. Агенцията привежда и мнението на известния тайландски политиолог Правит Роджанфрук: "Не виждам смисъл от това да има законодателно събрание, избрано от тайландската хунта, което да гласува лидерът на хунтата да стане премиер".

Ройтерс отбелязва, че Прают ще се оттегли през септември от командния пост в армията, но ще остане официален ръководител на хунтата.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
силна армия, военно управление за страната, слаба армия демокрация и безхаберие в страната!
1
2
 
2
 
! Отговори
Марто преди 9 години
Боли ме хунтата за тия бушмени.