Санкциите минават през стомаха

Руски блогър показва реалната ситуация в супермаркетите
Обновена: 21 авг 2014 20:15 | 21 авг 2014 20:04, Бойчо Попов
394
Санкциите минават през стомаха
Снимка: 365 Days Of Russian Ban On Food

Само малко опаковано месо може да се види на рафтовете на руски супермаркет в град Ногинск, на около 50 километра източно от Москва. Рафтовете с хляб също изглеждат доста пусто. Все по-често руският блогър Ева Мала заварва такава ситуация в руските хранителни магазини след 7 август. От този ден Русия наложи забрана за западните земеделски и хранителни продукти, припомня германският Handelsblatt.Hidden Field

Както е известно, забраната за внос ще продължи една година и важи за млечни и месни продукти, плодове и зеленчуци. Владимир Путин издаде указ за санкциите срещу ЕС, САЩ, Канада, Норвегия и Австралия. Тези страни вече възпрепятстваха руския достъп до своите финансови пазари, спряха бъдещия износ на оръжие и наложиха забрана за пътуване за няколко политици заради поведението на Русия в конфликта с Украйна. Междувременно руският вестник "Ведомости" съобщи, че Русия може да разшири своите санкции, като в бъдеще ограничи частично или напълно и вноса на западни автомобили.

Блогърът Ева Мала на 29 години – чехкиня с руски произход, се интересува от самото начало от медийното отразяване на забраната за вноса на храна. Тя стига до извода, че нито западните, нито руските медии представят ситуацията правилно. Русия твърди, че забраната за внос представлява възможност за местните фермери. Западът, от своя страна, често не разполага с журналисти на място и по този начин може само да прави предположения за ситуацията в супермаркетите. „Чувствам се отговорна да покажа на хората каква е истината", казва Мала, която живее в Москва и преподава чужди езици.

Затова на 8 август тя създава групата във Facebook „365 days of russian ban on food“ (365 дни руска забрана за внос на хранителни стоки“). Там чехкинята с руски корени документира как се храни със снимки и кратък текст. Така тя иска да покаже как може да се променят хранителните навици заради забраната за внос. Досега страницата се следи от няколкостотин потребители на социалната мрежа, преди всичко от Германия, Чехия и САЩ.

Особено засегнато от забраната за внос е предлагането на прясно месо, хляб, сирене и някои плодове и зеленчуци. „Но и без това винаги бе трудно да се купуват месо и хляб с добро качество", казва Мала. Сега рафтовете в Ногинск все по-често остават празни. В Москва обаче положението може да изглежда различно. „Но Русия не е само Москва", казва Мала.

Други продукти Мала получава без затруднения. „Ориз, макаронени изделия, картофи и сладки могат да се купят лесно", казва тя. Дори и за млякото, сметаната и маслото не съществуват пречки. Между 90 и 95 процента от търсенето на тези стоки се задоволява от местни производители.

Макроикономическата ситуация обаче като цяло е различна. През 2013 г. Русия е закупила земеделски и хранителни продукти от ЕС за 12 млрд. евро, казва базираният в Москва анализатор Дмитрий Полевой. Затова забраната за вноса на хранителни стоки се забелязва.

Когато сега Мала влиза в супермаркетите, тя трябва да бъде доста креативна. „Никога не се знае какво точно ще мога да си купя днес". Ако не може да купи даден продукт, тя се опитва да го замени, доколкото е възможно. „При това изискванията ми не са твърде високи", казва тя. През миналата седмица си е готвила спагети Болонезе, но тъй като не е имало италианско сирене пармезан, тя е ползвала руско сирене. „Но вкусът му бе като на пластмаса“.

Въпреки ограниченията руснаците все още може да се хранят добре. Типичните руски продукти могат да се купят навсякъде. Това включва картофи, руски пелмени, кнедли, зеле, юфка и елда. „Но кой ще иска да яде това всеки ден", пита Мала.

Не само тя следи с внимание темата. В Русия това се превърна в много дискутиран въпрос. Повечето руснаци са единодушни, че Путин с право е наложил контрасанкциите. Според изследване на общественото мнение на независимия институт „Левада“ около 72 на сто от руснаците приветстват санкциите срещу Запада. „Често съм чувала да казват, че биха яли по-скоро руска трева, отколкото западни продукти“, казва Мала.

В бъдеще Русия планира да компенсира евентуалния недостиг от Южна Америка, Турция и Нова Зеландия. Така например скоро в магазините ще започне да се продава говеждо месо от Бразилия. Засега обаче от него няма и следа. А някои от икономистите се опасяват от ръст на цените.

Всичко за санкциите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До нАРодТОВА Е ЛЪЖА И ИЗМАМА АЗ СЪМ ОТ НОГИНСКИЙ РАЙОН И В МАГАЗИНИТЕ НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО КАК ТО СИ Е ИМАЛО ВСИЧКО ТАКА СИ ИМА И ВСИЧКО ТОВА СА ЛЪЖЛИВИ ИНФОРМАЦИИ ЧЕ РАФТОВЕТЕ СА ПРАЗНИ ДА АКО ТОВА Е В КРАЯ НА РАБОТНИЯ ДЕН СНИМАНО И НА СУТРИНТА СЕ ЗАРЕЖДА ОТНОВО Е РАЗБИРАЕМО АЗ В ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА ЩЕ ВИ СНИМАМ ПРАЗЕН РАФТ)))-----------айде бе, ела ми снимай празен рафт в щатите :)
184
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рафта в дъното е празен, а количката на пазаруващия пълна (с какво, не се вижда). Подобна е картинката в Била и Кауфланд вечер точно преди затваряне. Естествено у нас на сутринта отново всичко е заредено, а за русия не се знае, но тази снимка нищо не показва. Относно качеството на месните продукти, показателно е, че на гергов от свиняра вече по му подхожда пуйката.
183
5
 
4
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Jalki manipulatori i narodni predateli... Pisnalo mi e veche da cheta zapadni manipulacii. Az ne znam v Noginsk dali e taka sega no sled nqkoq druga godinka v zapada shte bude beter zashtoto istinata e edna i tova e Rusiq. Kolkoto i da manipulacii da vkarvat kolkoto i da se opitat da gi preebat to Rusnacite sa velik narod i vinagi shte sa.
182
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
- (Подчинен на Безлер): Птичката полетя към вас. Засега е една.- (Безлер): Разузнавач или голям?- (Подчинен на Безлер): Не се вижда от облаците. Високо е.- (Безлер): Разбрах.- Приех.
181
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Блогърът е местен *** нъл тъй, другаре?А снимките са правени в Голивууд...
180
6
 
14
 
! Отговори
лъжи преди 9 години
Поредната прораганда!!!
179
10
 
9
 
! Отговори
jan преди 9 години
До Един 223И така си дефектирал от ГМО, че си забравил какво беше наистина. Във Варна кв." чайка" имаше два супера, никога не са били празни до 89г. Винаги имаше саламища, меса, млека - по 1,2 вида наистина, но натурални. Гладът започна 90-а, когато партийните величия се юрнаха да забогатяват, и заедно с демократите ограбиха държавата.
178
8
 
11
 
! Отговори
нАРод преди 9 години
ТОВА Е ЛЪЖА И ИЗМАМА АЗ СЪМ ОТ НОГИНСКИЙ РАЙОН И В МАГАЗИНИТЕ НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО КАК ТО СИ Е ИМАЛО ВСИЧКО ТАКА СИ ИМА И ВСИЧКО ТОВА СА ЛЪЖЛИВИ ИНФОРМАЦИИ ЧЕ РАФТОВЕТЕ СА ПРАЗНИ ДА АКО ТОВА Е В КРАЯ НА РАБОТНИЯ ДЕН СНИМАНО И НА СУТРИНТА СЕ ЗАРЕЖДА ОТНОВО Е РАЗБИРАЕМО АЗ В ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА ЩЕ ВИ СНИМАМ ПРАЗЕН РАФТ)))
177
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНикой не твърди това - няма руско, няма западно *** има навсякъде просто направете разлика между вкусно / овкусители / и полезно, натурално, което понякога и не толкова вкусно е за предпочитане
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да така е , но там нали знаеш кво дават по телевизията )) До обед реклами за храни дето се тъпчете с тях и ставате като Мишлен,а следобяд пътк започват с рекламите за фитнес и разните му програми за отслабване и хапове )-------телевизия не гледам, не мога да коментирам , а и кой е в къщи преди обяд и след обяд ?
175
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преди 2 минутинека не бъркаме по=вкусно, по-хубави и по-здравословно.--------ясно, всичко което е руско е вкусно, хубаво и здравословно,всичко което е западно е " *** "грешка няма
174
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименда така е , но там нали знаеш кво дават по телевизията )) До обед реклами за храни дето се тъпчете с тях и ставате като Мишлен,а следобяд пътк започват с рекламите за фитнес и разните му програми за отслабване и хапове )
173
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нека не бъркаме по=вкусно, по-хубави и по-здравословно.
172
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименпри мен е от наблюдение и може и да съм забравил Но тук акцента е върху белият хляб. Не с епрепоръчва никъде , а още по-малко топъл. здравословно е поне един ден да престои.
171
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преди 2 минутисамо името им българско на мандрите. Нали има европейски изисквания...и затова не ядеш истинско кисело мляко, а някаква каша. И със сиренето и кашкавала! е така--------не знам какви им са изискванията ама 100% *** икономисва и не ги спазва :)иначе в хамериката има много по- добро кисело мляко и сирена от бг
170
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СИРЕНЕ РЕЦЕПТА разтваря се с вода сухото мляко, за да се получи от 2,8 до 3,5 литра течност. Към нея се прибавя палмовата мазнина в хомогенизатор. Така се постига нужната масленост, като мазнините и водата се свързват с различни емулгатори и се добавя протеин, извлечен от телешкото шкембе. При тази процедура обаче се получават трансмазнини, които се натрупват в кръвоносните съдове на организма и може да ви докарат инфаркт.
169
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преди 2 минутиДо АнонименСеляндурите в България най-обичат топъл бял хляб със сирене и домати .---------забравил си да прибавиш и глава чесън
168
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само името им българско на мандрите. Нали има европейски изисквания...и затова не ядеш истинско кисело мляко, а някаква каша. И със сиренето и кашкавала! е така
167
10
 
9
 
! Отговори
Един преди 9 години
Точно така изглеждаха и в България преди 30 години, тогава избягах в USA!
166
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСеляндурите в България най-обичат топъл бял хляб със сирене и домати .