Ройтерс: Бизнесмени с връзки с Кремъл ще спечелят от санкциите

Ембаргото на Москва е благодат за руските магнати в производството на храни
22 авг 2014 20:30, Елка Василева
42
Ройтерс: Бизнесмени с връзки с Кремъл ще спечелят от санкциите
Снимка: Reuters

В ескалиращия спор около Украйна между Русия и Запада група бизнесмени, които имат връзки с Кремъл, се очертават като вероятните печеливши от двупосочните санкции, посочва Ройтерс.

По-рано този месец Русия спря напълно вноса на месо, риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци от САЩ и ЕС в отговор на западните санкции, наложени на Москва, след като тя анексира украинския Кримски район и подкрепи бунтовниците сепаратисти, сражаващи се срещу украинските правителствени сили.

Това доведе до поскъпването на някои местни храни в Русия и предизвика недостиг на редица пазари.

Още по темата

Рибна компания, чиито съсобственик е зет на приятел на президента Владимир Путин, месна компания, чиито основател е човек с дебели връзки, и друг частен производител на месо, възползващ се от държавна подкрепа, със задоволство могат да констатират, че търсенето на тяхната продукция силно нараства.

Ройтерс посочва, че не разполага с доказателства забраните да са били наложени с цел да бъдат подпомогнати някои определени производители или пък някои производители да са лобирали пред правителството за ограниченията, но за магнатите в хранителната промишленост изглежда това е голям късмет.

Цените на едро вече се повишават и те печелят, посочва пред Ройтерс Сергей Лисовский, който някога също е бил в бизнеса, а сега е сенатор в руския парламент.

Руските официални представители предупредиха производителите на храни да внимават с цените, но само дни след като бяха наложени забраните, сьомгата бе поскъпнала с 60 процента до над 22 долара за килограм в някои магазини.

Според доставчици говеждото и сирената ще повишат цените си най-малко с 30 процента, защото вносът е покривал 30-50 процента от вътрешното потребление.

Акциите на фирмата за риба Руское море скочиха със 70 процента след въвеждането на забраната.

Руският магнат Генадий Тимченко, приятел на Путин, купи 30 процента от акциите на Руское море през 2011 година, залагайки на увеличаващото се търсене на сьомга.

Компанията за месо Рос агро също е облагодетелствана от поскъпване на акциите й. Нейният президент и главен изпълнителен директор Максим Басов каза, че компанията вероятно ще спечели от забраните.

"Най-малкото цените няма да паднат. Ще имаме възможности да увеличим производството. Конкуренцията ще увехне, ние ще се развиваме. Очакваме феноменални резултати във всички сегменти", допълва Басов, цитиран от Ройтерс.

Рос агро е основана от бизнесмена Вадим Мошкович, който прехвърли компанията на семейството си, след като стана сенатор през 2006 г. от управляващата партия "Единна Русия", председателствана от премиера Дмитрий Медведев.

Частната компания Мираторг - най-големият производител на свинско месо в страната с годишни продажби над 1,5 милиарда долара, за разлика от другите земеделски дружества, получи голяма държавна помощ.

"Ситуацията (със санкциите) за пореден път показа необходимостта да развиваме нашето производство, за да гарантираме разумни цени за руските потребители и хранителен суверенитет спрямо партньорите от Световната търговска организация", заяви в комюнике Мираторг.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: ембаргохраниРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За месото им не се бойте, Монголия им поизвежда 30 000 000 добитъка годишно.
24
0
 
14
 
! Отговори
Верно ли бе....... преди 9 години
*** и логиката..........значи ако печели западен бизнесмен от продажбата на хранителни стоки в Русия--всичко е О.К.------Но ако е руски бизнесмен......значи всички закони във вселената са нарушени--дори и физическите.................*** и малоумието и арогантността ......
23
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от цялата работа става ясно че обикновения мужик ще ясе дядовия...
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сьомгата е поскъпнала!Че защо? Нали Русия е крупен производител и износител на сьомга??Всичко е мафия! Мафиотски интереси и задкулисие. Бищо ново под слънцето...
21
5
 
14
 
! Отговори
654321 преди 9 години
Ефектът от санкциите към Русия ще е такъв че руската икономика ще се пренастрои да бъде независима от разни европейски и американски доставчици.Освен това ще имат шанс и страни от Азия и Южна америка.Както са се научили да правят супер военна техника така могат да се научат да правят и каквото друго им потрябва.
20
3
 
12
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
До Анонимник... 26Това е Ройтерс, едно време му казваха "Черна станция". А статията е скована в БТА-информационна агенция, без обществен безплатен достъп, но субсидирана от гнусната ни държавица. Не се знае кой е авторът на статията, но за сметка на това Чифтокопитното Е.Вас. е преписало статията.Прави си изводите...
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимник... преди 9 години
Чакай, чакай малко!!! Нали, преди седмица пишехте, че именно руските ологахи и магнати и милиардери ще свалят Путин от власт заради ембарго, санкции и проблеми с банките!!! След една седмица- същата плоча свири, на същия грамофон, ама- на обратната страна!!! Поне заемете една ТОЧНА позиция и си пишете само от нея! Иначе, след 5-10 години ще си търсите работа, защото никой няма да Ви чете новините, дето се обръщат по-бързо и от лопатата на фурнаджията!!!
18
1
 
6
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Ae stiga s taq 4if***** propaganda za "ruskite oligarsi"!!!
17
7
 
25
 
! Отговори
езичник преди 9 години
до 6за разлика от теб преди да напиша нещо където и да било проверявам доста места из нета. незнам кой е амсалака но първо се осведоми по-въпроса имат или нямат производство.п.п. ако знаех къде продават руски компове бих си купил. И МИЛИОН ПЪТИ ЩЕ ПРЕДПОЧЕТА РУСНАЦИТЕ С КОИТО МЕСВЪРЗВА ЕЗИК И ВЯРА ПРЕД американците с които нямам нищо общо!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16
5
 
21
 
! Отговори
do 19 преди 9 години
Не могат да правят коли или не искат, но сега четох в германски медии, че САЩ пак купуват от Русия двигатели за ракети носители. Обмисляли да разработват собствени, но струва време, пари...Та някои работи ги могат руснаците - доказано.
15
2
 
25
 
! Отговори
Валери преди 9 години
Сьомгата скочила със 60 процента и станала 22 долара, а при нас без ембарго е на същата цена. Ройтерс няма ли да напише и за нашите "бизнесмени" какви надценки слагат?
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 20Това, че не са го направили преди не значи, че не могат. Не ги подценявайте чак толкова. Просто не се е налагало не са го направили. Имат потенциала, освен това те си имат собствено производство на коли :) Вярно че Ладата не е като Мерцедес но все пак прави придвижването от една точка до друга много по лесно отколкото пеша и ще те закара там където би те закарал и мерцедеса. Никой не казва че са супер удобни-не но вършат работа.
13
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 18,да бе, те така копираха един ФИАТ, преди 50 години и всички видяхме какво стана )) Руснаците, ако можеха да бяха го направили. Ама вече и тях ги мързи много, половината им работници са от бившите републики, никой не работи щото има нефт и газ, за какво да произвежда като може да си купи наготово. И там не са цъфнали и вързали. В Москва и Питер е супер, ама до там. Провинцията им е още в 19 век.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На параза празно няма. Когато няма внос ще се произвежда, ако не ще се замени с друго.Ако един не го прави то друг ще се появи. Дали ще са вносни или собствено производство хората се налага да се хранят всеки ден и особено храниет винаги ще се търсят. А относно комютрите за които говори 6. То и ние не произвеждаме ама ползваме. Ако искат руснаците ще вземат един и ще го копират и ще им върши работа и няма да им пука, че някой ги мисли за по-глупави защото не произвеждали свои си :)
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До do 13И не само това,оня ден четах в чужди сайтове,че САЩ продължават да купуват хеликоптери от Русия, като после ги изпращат в Афганистан.
10
7
 
6
 
! Отговори
ст преди 9 години
До Монархист Тези бизнесмени обаче не си държат парите в русия хехехехе същите схеми като в БГ-то знаете ги нали.
9
6
 
4
 
! Отговори
ст преди 9 години
Схемите на КГБ са ясни сергей ония ония от якутск да му мисли заваликата.
8
4
 
21
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Ройтерс явно не умеят или не искат да мислят!!! Още по-добре, че руски бизнесмени ще спечелят от цялата ситуация, защото парите им ще останат вътре в държавата, а няма да се изнасят. Ей го при нас какво стана? Хиляди еурогейски вериги и се скъсват да изнасят парите ни, а не да се завъртат у нас и после се чудим що пари няма. Ми откъде като ги изнасят?!
7
1
 
6
 
! Отговори
do 7 преди 9 години
na prav put si.Ekson skluchi dogovor s Rusia za sewernia polus za az i neft, amerikanzite prodaljawat da kupuvat s novi dogovori ruski raketni dviateli, ima novi oferti za savmestna rabota mejdu NASA i Rusia.A baba Merkel se prawi na welika.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Усещам завист !