Британски генерал: НАТО не е готова за заплаха от Русия

Страните от Алианса трябва да се превъоръжат, смята генерал Ширеф
27 авг 2014 20:45, Елка Василева
254
Британски генерал: НАТО не е готова за заплаха от Русия
Снимка: архив, Reuters

Западна Европа трудно ще може да се защити в случай на руска агресия. Това заяви бившият заместник върховен командващ силите на НАТО в Европа сър Ричард Ширеф.

В интервю за Би Би Си британският генерал каза, че страните членки на НАТО трябва да се превъоръжат пред лицето на нарастващата заплаха от страна на Русия.

Ширеф посочи, че премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е направил грешка, решавайки да не изпраща британски сили в Ирак за участие в операциите срещу джихадистите от Ислямска държава.

До март тази година генерал Ширеф беше най-високопоставеният британец в структурите на НАТО.

Пред Би Би Си Ширеф призна, че призивът към европейските страни да се превъоръжават е непопулярен, имайки предвид настоящите икономически проблеми. Той обаче добави, че Алиансът трябва да „възстанови потенциала си“.

„Не се съмнявам, че идеята е непопулярна, но нашето политическо ръководство трябва да чуе това и да разбере, че е длъжно да предприеме мерки, ако ние сериозно смятаме, че Алиансът трябва да е в състояние да се защити в бъдеще“, каза генералът.

По думите му европейските страни са „подкопали военния си потенциал“ и сега трябва „да си бръкнат в джоба и да похарчат средства за отбрана“.

Предстоящата през септември среща на върха на НАТО в Уелс може „убедително да демонстрира“ пред Русия, че НАТО се отнася сериозно към въпросите, свързани с отбраната, смята генерал Ширеф.

Той добави, че цялата ситуация със сигурността в Европа се е променила, след като Русия анексира Крим и започнаха боевете в Източна Украйна.

Генерал Ширеф вижда „явно разминаване между реториката, която слушаме от командването на НАТО по отношение на нашите задължения и това, което страните от НАТО са готови да направят на практика“.

За НАТО „ще е много сложно да задейства необходимите сили – от въздушни до морски, но особено сухопътните сили, за да противостои на какъвто и да е руски авантюризъм“, предупреди генералът.

Запитан за политиката на Лондон спрямо Ислямска държава, Ричард Ширеф каза, че „ако казвате, че ще се борите срещу някого, тези думи трябва да се подкрепени с действия. Аз не бих се отказвал от каквито и да са възможни варианти за действие“.

Миналата седмица британският премиер Камерън обяви, че не възнамерява да изпраща военни сили в Ирак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
47
 
! Отговори
клоуни преди 9 години
Палячовци ,умряла Русия да ви напада Врещите в хистерия ,създавате кризи,войни и хаос , за да щавите пари срещу виртуални заплахи и герои
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЯ *** ГЕНЕРАЛ МОЖЕ ДА ДМИСЛИ КАКВОТО СИ ИСКА И ДА СМЯТА КАКВОТО СИ ИСКА НО ВЕЧЕ НЕ ПЕЕ В ГРАДСКИЯ ХОР
2
3
 
59
 
! Отговори
Рошко преди 9 години
Така, така, прав е човека. Купувайте европейци американско оръжие...., че руснаците може да ви нападнат. Лошото е, че Европа им се връзва .......
1
16
 
14
 
! Отговори
Венци преди 9 години
Точно това имаха предвид от министерството на Отбраната, като казаха , че в България се води информационна война с Русия.Как може страна , чиито най-модерни кораби са построени във Франция да е заплаха за организация , в която Франция е на 5-то място по иновации и технически възможности?!?