Руски военни са преминали границата на Русия с Украйна, заяви Киев

Напрежението в Новоазовск расте
27 авг 2014 16:39, Елка Василева
144
Руски военни са преминали границата на Русия с Украйна, заяви Киев
Снимка: архив, Reuters

Руски военни са прекосили границата на Русия с Украйна и са навлезли в източния украински град Амросиевка, заяви Андрий Лисенко, говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, цитиран от Ройтерс.

Лисенко отбеляза, че войниците са дошли с бронетранспортьори и камиони.

В сражения в градовете Горловка и Иловайск са убити 200 проруски сепаратисти и са унищожени танкове и ракетни системи, съобщи още Лисенко. В последните 24 часа в сраженията в Украйна са загинали 13 украински военни, а 36 са били ранени.

Същевременно проруските сепаратисти съобщиха, че около 130 украински военни са се предали в района на село Старобешево, южно от сепаратисткия бастион Донецк, предаде ДПА. Засега Киев не е потвърдил тази информация.

Жители на украинското село Колоски, в източната част на страната, разказаха пред журналисти от Ройтерс, че неидентифицирани, тежковъоръжени мъже с руски акцент са се появили в района. Мъжете нямат опознавателни знаци по дрехите си, но видът им и поведението им наподобявали на това на групата руски военни, задържани в Украйна в предишните няколко дни, или на руските сили, които окупираха Крим по-рано тази година.

Мъжете имали бели ленти на ръката, същия опознавателен знак, носен от 10-те мъже, които бяха заловени на няколко километра от Колоски, в село Дзеркале, от украинските сили и които във видеозапис, разпространен вчера, казваха, че са руски парашутисти.

Задържаните в Украйна руски военни същевременно бяха докарани днес в един от киевските изолатори, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Андрий Лисенко. Той поясни, че те не са военнопленници, а арестанти.

Следи от военна техника с гъсенично задвижване пък са видени в района, в който украинската армия съобщи, че напредва колона от блиндирана техника, която може би е дошла от Русия, предаде Франс прес.

"Имаме информации за напредването на колона, състояща се от 100 превозни средства, сред които танкове, бронетранспортьори, ракетни установки „Град“. Те се придвижват по пътя между Старобешево и Телманове", посочва командването на украинската операция в Източна Украйна, цитирано от Франс прес.

В съобщението не се посочва на кого може да принадлежат тези превозни средства, но според украински военен източник, цитиран от Франс прес, танковете са руски.

"Не е възможно да се купят 100 танка някъде на пазара в Луганск и Донецк. Ясно е, че те са навлезли от Русия. Ние търсим доказателства под формата на снимки или видеозаписи, за да го съобщим официално", допълни източникът.

Независими руски вестници призоваха днес Москва да съобщи истината за евентуално руско военно участие в конфликта в Украйна, предаде Франс прес.

"Русия води ли война срещу Украйна", запита в. "Ведомости". Няколко руски опозиционни медии, сред които в."Новая газета", онлайн изданието Фонтанка.ру и телевизия Дожд, публикуваха репортажи за погребение в понеделник близо до Псков,
в Западна Русия, на двама руски парашутисти, загинали, по думите на техните близки, в Украйна, предаде Франс прес.

В Донецк, в резултат на обстрел днес загинаха трима цивилни, предаде ИТАР-ТАСС. 11 снаряда са попаднали в жилищни сгради и други постройки в града.

Заради усложнената обстановка в друг източноукраински град, Луганск, властите взеха решение да отложат за неопределен срок началото на учебната година, която трябваше да започне на 1 септември, предаде ИТАР-тАСС.

Същевременно град Новоазовск, на брега на Азовско море, беше подложен на обстрел от пропуските сепаратисти. Това засили опасенията, че те са предприели контраофанзива срещу контролираните от Киев части от този район, предаде Асошиейтед прес.

Новоазовск е на пътя от Русия за украинския пристанищен град Мариупол, западно от Крим. Това поражда опасения, че сепаратистите се опитват да прокарат сухопътна връзка между Русия и Крим, анексиран от Русия през март, отбелязва АП.  Според местни медии Новоазовск е бил обстрелян с ракети „Град“, руско производство, допълва ДПА.

Град Новоазовск беше убежище за хората, избягали от сраженията в Донецк, посочва Франс прес в репортаж. Сега обаче войната, както изглежда, дойде и в Новоазовск. Центърът на града е почти пуст, а кметството, над което се развява украинското знаме, е изоставено. Според очевидци и представители на местната администрация първите сражения в Новоазовск са били в източните му предградия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
17
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Хайде, спрете се малко, украински ***!Заради глупостите ви сте на косъм да предизвикате световна война...
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
42 ми как ще видиш като не се интересуваш. Снимки колкото искаш.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 43Е не, щом Шведите се присъединиха ще се мре вече :(
27
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руския кремълски *** не може да се справи с една Украйна тръгнал да се репчи на големите сили.
26
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правителството на Швеция обмисля присъединяване към НАТО, какво повече да коментирам, страна която 200 години подържа абсолютен неутралитет започва да мисли за присъединяване към НАТО и това вероятно е благодарение на "миролюбивата" политика на Путин :)
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Със сигурност не са 300-400, а хиляди както и стотици бройки бронирана техника" - Милиони направо. Как пък не видяхме 10 машини накуп поне от тея прословути "унищожени" колони.
24
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До галактикаТой втория "хуманитарен" конвой от празни камиони за следващата порция трупове на "зелени човечета" ли ще извозва към путинландия
23
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със сигурност не са 300-400, а хиляди както и стотици бройки бронирана техника. Руснаците ядат бой на всички фронтове. И на военния и на икономическия.
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 37Има Руснаци родолюбци. В момента преместват границата на родината на запад.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 34Абе там дали има 300-400 загинали, ти ми говориш че не са виждали през последните "ДЕСЕТИЛЕТИЯ", алоу Чечня?
20
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ли поне един руснак родолюбец да застреля това кремълско *** и да се приключи с проблема.
19
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 27Станала е грешка не са обкръжени в котли 300 000 украински военни, а в " Новорусия" варят в котли 300 000 компота от дренки и диви ябълки и круши.
18
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По глупав президент от ***..а няма никъде по света. Постоянно изпраща хора и техника и му ги връщат в дървени костюми. Толкова бой руснаците не са виждали последните десетилетия. Украинците им еб..а майката.
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Били забелязани в Киев в МакДоналдс. Паркирали танка си на място за инвалиди. Според ББС журналисти но били без телефони с камера.. имали само фенерчета на на тях.
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За убития бивш съветник на Нетаняху в боевете за Донецк, що не драснете някой ред....
15
9
 
2
 
! Отговори
кривия преди 9 години
До Анонимен 18 Ти ли ще забиваш колчетата на новата граница?Ще ти изпратим и оркестъра за сватби и погребения.
14
17
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Умират с думите: "За ***, за Родину"...
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тежковъоръжени мъже с руски акцент са се появили в района......алоооо...та там говорят на руски бре джанъм...какво пишете....те сега е времето на русите да ..бахтат...*** от блек уотърс...вси сме братя славяни ....искам евтина газ от русия и съм евроскептик..русия ни освободи от турско иго ...тази истина не може да се изтрие от съзнанието ни..точка..идете и русия вижте колко е средната заплата и как живеят уж бедните руси..пълно е със гурбетчии от всички републики..русия е богата и силна.
12
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 16 300 000-на армия е обкръжена .Има и друг котел със 500 000 обкръжени украинци.
11
14
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Питам се какви са жертвите, които Русия погребва тайно... - сепаратисти ли, опълченци ли, или най-обикновени алкохолици-наемници...