Русия е практически във война с Украйна и ЕС, заяви президентът на Литва

Москва има имперски амбиции, предупреди президентът на Полша
30 авг 2014 18:58,
201
Русия е практически във война с Украйна и ЕС, заяви президентът на Литва
Снимка: Reuters

Русия е практически във война с Украйна и Европа, заяви днес литовската президентка Далия Грибаускайте и отправи призив към ЕС да снабди Киев с военна техника, предаде Ройтерс.

"Де факто Русия е в състояние на война срещу страна, която желае да е тясно интегрирана с ЕС. Така че на практика Русия е в състояние на война срещу Европа", каза тя пред репортери при пристигането си за срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Това означава, че трябва да помогнем на Украйна най-вече с военни материали да може да отбранява територията и народа си, тъй като тя води война от името на всички европейци", допълни лидерката на бившата съветска република.

Според Грибаускайте срещу Русия трябва да бъде въведено пълно военно ембарго, което да включва замразяване на продажбите и по сключените вече договори. Ройтерс отбелязва, че литовската президентка визира най-вече Франция, която се противопостави на призивите да спре продажбата на новия боен кораб "Мистрал" на Русия.

Полският президент Бронислав Коморовски заяви по-рано днес, че руският му колега Владимир Путин опитва да изгради нова Руска империя и предупреди, че регионът около Русия трябва да реши дали иска "Европа да бъде една казашка Европа или една демократична Европа", предаде Ройтерс.

"Русия нахлу в Украйна", каза полският държавен глава за германското държавно радио според извадки от интервю, което ще бъде излъчено по-късно днес.

"Надявам се, че германците помнят достатъчно добре какво означаваше Съветската империя за Европа", каза Коморовски. Той предупреди да не се повтаря "отстъпчивата политика на умиротворяване на Хитлер" отпреди Втората световна война.

"Първото предизвикателство бе Крим, сега са по-далечни региони в Украйна и всеки се пита къде ще приключи това", заяви полският президент и повтори призива на Полша и балтийските държави да бъде подсилен източният фланг на НАТО.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
3
 
21
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
А стига глупости де. Западняците просто мразят славяните. Гърците и те са православни, но за тях има милиарди. Ние българите пропиляхме стршно много, и ще изчезнем като нация.
117
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО отдавна се доказа като средство за борба с/у православиетоВ Сърбия убиваха православни защитавайки мусюлманите В Укарайна убиват пак проваславни и защитават страната на католицитеВ Гърция не НАТО, но същите тези фашисти не с военни действия, а икономически и чрез банки и коруция пак убиват православни и ги карат да мизерстватВ България пак с борда и сисък плосък данък и купувйки политиците ни ни убиват и екстрадират да емигрирамеФашистите НАТО, ЕС, МВФ и т.н.-убиици на православието
116
4
 
20
 
! Отговори
Пуси преди 9 години
На руснаците не им пука изобщо, те с малко са доволни - водка и сельодка и оркестърът да свири. Кой ще загуби най-много е ясно - този който има. Еврогейците и усата ще духат супата, ама да видим. А и ние нищо нямаме...
115
13
 
4
 
! Отговори
Марс преди 9 години
До geoКакво международно право, ти полудя ли?Всеки има право да се самоопределя...ама себе си, а не и територията, на която живее. Всички знаем какво стана, когато едни хора се самоопределяха в Русия преди време. А и знаем мнението на драскачите защитници на Путин и режима му. Тогава хората бяха терористи, а сега са жертви.
114
5
 
22
 
! Отговори
гейлорд ромпой преди 9 години
До 153.Ти недей гледа само Бг тв и СИЕНЕН ами вземи и други телевизии да погледаш. Многократно Русия искаше и иска спиране на огъня. Ти луд ли си. Естествено че всяка държава си има интереси. Натовските кавали никой няма да ги допусне до руската граница. Или искаш в града герой Севастопол дал толкова свидни жертви да падне в Натовски ръце ли. Няма как да стане. Натовските пумияри не саа го заслужили. Русия даде над 20 млн жертви.....
113
2
 
6
 
! Отговори
geo преди 9 години
До 154Ето ти ясен и точен отговор. Ще духаме супата .....ето това ще стане. Да сме мислили. Като не можем да им предложим добър живот да се самоопределят както искат. Референдум и тази част от Бг заминава. Има го и в межд право. Аз пък не съм длъжен да стоя в държава на крадци и разбойници и да взимам пенсия 200 лева. Искам да живея в нормална страна с висок стандарт. Ако повечето от моите съграждани го искат......правим референдум и си решаваме сами съдбата. Или трябва да изгния в н*ната Бг
112
9
 
2
 
! Отговори
??? преди 9 години
До голяма каша прец е жНе разбрах!!!!В Холандия всички магистрали са построени от немците.Но не съм чул да се прекланят пред тях и да им лижат задниците.През втората световна война Германия прегазва Полша.... но сега всички поляците отиват да работят там но не и в Русия.А какво да кажат чехите когато руснаците прегазиха Пражката пролет ...трябва да им бъдат благодарни ли?
111
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До неоКак ще реагира България и българската армия ако турците от Разградско и Кърджали започнат да завземат правителствени сгради и се въоръжат и провъзгласят свои републики? Искам точен и ясен отговор г-н Гео.
110
8
 
2
 
! Отговори
??? преди 9 години
До неоНагнетявали!!!А ти да си чул от руска страна призив към руските сепаратисти да сложат оръжие и да седнат на масата за преговори.Мълчейки руснаците подкрепят сепаратистите.*** говори за федерализация....но сепаратистите никога не са искали федерализация.Те просто искат части от Украйна (Луганска и Донецка област)да бъдат анексирани от Русия.Все едно турците в Кърджали утре да кажат че провъгласяват Кърджалийска република и отправят призив към Турция да се федерализират с нея.
109
0
 
15
 
! Отговори
голяма каша прец е ж преди 9 години
Литва малка неблагодарна предателска държавица. Бил съм 2006 и 2013 год. Питам кой построи магистрЛата ВИЛНЮС-КЛАЙПЕДА ???_-РУСНАЦИТЕ. КОЙ ВЪЗСТАНОВИ ДРЕВНАТА ВИ СТОЛИЦА ТРАКАЙ???-РУСНАЦИТЕ. ПАРАДОКС НАЙ-ВЕЛИКИЯТ ИМ КНЯЗ Е ВЛАДЕЕЛ ПОЛША И ЗЕМИТЕ МУ СТИГАЛИ ДО КАВКАЗ. 50 000 КАВКАЗЦИ ЗАЕДНО С СЕМЕЙСТВАТА СИ СЕ ПРИСЕЛИЛИ В ТРАКАЙ И СА БИЛИ ЛИЧНАТА МУ ОХРАНА - НЕ ПРОДАЖНИ ЛИТОВЦИ.
108
15
 
2
 
! Отговори
??? преди 9 години
До РумбоРазбрал си ти.Те да не са българи.Поляците са стотина година напред от руснаците.Поляците,чехи,словаци, унгарци отдавна са европейци за разлика от тъпите мужици. *** да си гледа своята руска *** и да не се опитва да казва коя държава може да бъде в НАТО и коя не.Да се занимава със своита тухли (БРИКС) и да обменя технолочен и икономически опит с Куба.
107
14
 
4
 
! Отговори
Фантата преди 9 години
Колкото по-безцеремонен става Путин с Украйна, толкова по-силни стават източноевропейците пред заплахата. Дори и у нас се спомена за национална сигурност. Късмет, че влезнахме в НАТО!
106
0
 
1
 
! Отговори
плевел преди 9 години
До пра 146- Aa- и този руски политик и издател е ПРЕБИТ, защото публикувал в един от вестниците си инфо за руски военни, които може би са загинали в Украйна;)
105
2
 
16
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
То полячетата открай време са стресирани от Русия,та дават мило и драго да я видят победена,дори с цената на собственото си съществуване!Защото при една война НАТО-Русия,Полша първа ще замине и нищо няма да остане от нея.Ама явно не стоплят,тяхна си работа!
104
6
 
9
 
! Отговори
пра преди 9 години
РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА . # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # ВСЕКИ САМ ИЗБИРА ДАЛИ ДА ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА (на Камчия например). # КОГАТО СЕ ВЪРНАТ ПУТИН ЩЕ ГИ НАКАЖЕ С МЪМРЕНЕ, ЧЕ СА ИЗЛЕЗЛИ В ОТПУСК С ОРЪЖИЕ !
103
3
 
5
 
! Отговори
... преди 9 години
TRIABVA DA POMOGNEME NA RUSIA ! USA-EC SA VINOVNI ZA VOINATA, TE MANIPULIRAXA UKRAINA KATO IM OBESHTAXA DOBAR GIVOT? USA I EC VODIAT OTKRITA VOINA SRESHTU RUSIA, RUSIA KOIATO VINAGI SE BORI ZA SVOBODA I PRAVDA ! EVROPA PREDADE RUSIA V LAPITE NA TERORISTITE USA !
102
7
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До бат Здравко Лехчево, и ти ли се продаде за руски рубли?! От кога?! Много слаба ракия си станал като платен руски коментатор. Преди коментарите ти бяха доста по-човешки....
101
2
 
7
 
! Отговори
до 134 преди 9 години
А вие не сте ли същите . А ти как мислиш комунистите продадоха България на СССР . Вие какво правите във момента. Обаче да помниш че тия същите комунисти имаха смелоста тогава да честват 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА .И за тогавашното време беше страшна дързост и проява на НАЦИОНАЛИЗЪМ . Вие нехранимаиковци превърнахте България на /територия/ и Българската армия във охранителна служба. Много грешите . Огледаите си приятелите и и вижте помислите че после ще е късно да съжалявате
100
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я почакаите малко то и Япония искала да е във ЕС и Шри ланка и тя ама не са. Как така една страна която не е член нито на ЕС нито на НАТО ще се ползва със цялата протекция на тия съюзи .Утре ако ревнат Японците помощ ЕС даите ни пари и оръжие и ние готова аиде . Какви критерии покриха украинците . А спомняте ли си как ни правиха на маимуни и ни унижаваха нас преди да влезнем във тия съюзи . Има си надлежен ред и закон кандидатстваш ,покриваш критериите и ако всички членове са съгласни влизаш .
99
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До единПрави ли ти впечатление, че когато руснаците са стигали до нашите граници на тях никога не им пукало дали България е била добра, лоша, войнолюбива или подмазваческа - те просто я прегазват и си правят каквото си решат. Крокодилските ви русофилски сълзи само могат да отвратят нашит съюзници и да решат пак че мат`ряла от долнто течение на Дунава не си заслужава усилията... или чакай, май точно това е целта , а, опорните точки....