Европа трябва да си вземе поуки от Втората световна война

1939 г. не бива да се повтаря, заяви Доналд Туск
Обновена: 1 сеп 2014 09:01 | 1 сеп 2014 08:57,
50
Европа трябва да си вземе поуки от Втората световна война
Снимка: Reuters

Европа трябва да си вземе поука от Втората световна война и да придаде практическо измерение на трансатлантическата солидарност на страните от НАТО. Това заяви днес полският премиер Доналд Туск, избран за президент на ЕС, предаде ИТАР-ТАСС.

Туск говори на церемония на полуостров Вестерплате край Гданск, организирана по повод 75-ата годишнина от нападението на фашистка Германия срещу Полша и началото на Втората световна война.

"След опита на Първата световна война, след нейните жертви, Европа искаше да вярва, че ще има вечен мир. Но тези надежди не бяха основани на смела политика. Достатъчни бяха 20 години, вярата и надеждата на европейците да бъдат разрушени", каза полският премиер.

Той каза, че от трагичните събития на полския септември, от трагичната за всички хора война трябва да се извлече поука, но това не бива да е поуката на "наивния оптимизъм". Туск отбеляза, че след броени дни в Уелс започва среща на високо равнище на НАТО, на която ще се обсъжда безопасността на Европа, новата политика на пакта по отношение на опасността от война, и то "не само в Източна Украйна".

Оттук, от Вестерплате, в годишнината от началото на Втората световна война, поляците са длъжни да заявят, че днес никой няма право да блокира нашите инициативи, чиято цел е мъдра и ефективна дейност на Северноатлантическия алианс, заяви Туск. "Безопасността на Запада изисква смелост, въображение и решителни действия", подчерта той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Полските медии обръщат внимание на думите на премиера, че призивът "Никога повече война" не може да бъде повече манифест на слабите и безпомощните, не може да бъде израз на заблуди и илюзии, че светът се е освободил от този тип изкушения, че "около нас няма хора и държави, които биха искали за използват отново силата и войната за водене на собствена политика".

"Днес, гледайки трагедията на украинците, гледайки войната - защото това е думата, която трябва да се използва - в източната част на нашия континент, знам, че септември 1939 не бива да се повтори", заяви Доналд Туск.

В Полша възпоменателните мероприятия, свързани с началото на Втората световна война, по традиция започват на полуостров Вестерплате, където в 4,45 часа местно време на 1 септември 1939 г. германският крайцер "Шлезвиг Холщайн" открива огън по разположените на брега полски военни складове. Битката за Вестерплате е първата битка на Втората световна война.

Следобед на Вестерплате ще дойдат президентите на Германия и на Полша - Йоахим Гаук и Бронислав Коморовски. Те ще поднесат цветя пред Паметника на защитниците на крайбрежието и ще гледат мултимедиен спектакъл "Избухването" по идея на прочутия полски режисьор Анджей Вайда, съобщи агенция ПАП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
bad_RoMeO преди 9 години
До Анонимен 46 не бих казал "успех" на това което става в Ирак и Афганистан !Какво направиха мишките на САЩ,тръгнаха,завладяха ги и си тръгнаха след 3-5 год. След което се започна с "освободителната война" избиват се мишките"на американците" застрелват се американцски войници които все още не са изтеглени...Намесихме се да махнем лошите,а оставяме след нас...гражданска война ! :)
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 45 В Ирак и Афганистан се справиха до колкото отидоха и си сложиха техни хора на власт. Във Виетнам се издъниха защото заложиха на войната - ако вместо война бяха провели хуманитарна операция - да изхранят гладуващото население - комунизъм там нямаше да има.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен43:Що , бургерите се справиха в Афганистан, Ирак и Виетнам ли?
35
0
 
0
 
! Отговори
Кокалчо преди 9 години
Съскаща безсилна хиена
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Сиктер Kaкто завладяха Афганистан ли? С една Чечня им трябваха 10 години...
33
3
 
9
 
! Отговори
Сиктер преди 9 години
"Днес, гледайки трагедията на украинците, гледайки войната - защото това е думата, която трябва да се използва - в източната част на нашия континент, знам, че септември 1939 не бива да се повтори", заяви Доналд Туск.Абе тия луди ли са? Ако искаха Руснаците да завладяват Украйна, вече отдавна щяха да се веят руски знамена в Украйна!По добре си гледайте арабелите, където направихте мазало и сега не се знае как ще завърши всичко в Ирак, Либия, Сирия
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До *** ***, а гладомора ли да честват украинците? Или може би да се радват (като нас) на падането си под съветска окупация (1922)? По същата причина и Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Унгария - нямат никакви симпатии към Русия и СССР. Още повече Полша - където по времето на Руската Империя - са ги мачкали, както турците са мачкали нас. Но както и да е - комунизъм и русофилия виреят само в празни тикви!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ментето Е то и Ерик Хартман до 1970 година е генерал от Луфтвафе....
30
0
 
2
 
! Отговори
SS до Лили преди 9 години
Да, не съм наясно... а си имам и друга работа, не да разяснявам. Освен това не е по темата. За повече информация - питай Хитлер, или по-добре Химлер
29
0
 
0
 
! Отговори
Лили до SS [пост#20] преди 9 години
Не мога да разбера как ги пишете тези цифри? - Доста пресилени ми се виждат! Питах Ви, не ми отговорихте - май и Вие не сте много наясно
28
2
 
8
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ами да си вземе де. Като начало да спре да играе по свирката на САЩ.
27
4
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
Най-тъпашкото в цялата риторика на Туск е, че използва Украйна като предтекст. Точно в Украйна новата власт дойде след метеж на нацистки организации като десен сектор и Свобода - и двете с нацистка идеология и символика, взаимствани от нацистка Германия. Точно в Украйна се честват личности като Бандера, годишнини и маршове в чест на СС дивизията "Галичина" и УПА - армията, воювала на страната на нацистка Германия срещу Полша и СССР!Срамота, г-н председател на СЕ!
26
4
 
4
 
! Отговори
ПОЛША-НАЦИСТИ преди 9 години
Това, че поляците са станали жертва на нацистската агресия, може да се смята за исторически куриоз. Варшава е правила всичко, заедно с фюрера да съкруши болшевистската заплаха на изток. Сближаването с Третия райх преди 2 световна е било многостранно: в политиката, в икономиката, идеологията. ПИЛСУДСКИ си е бил дикатор от типа на СТАЛИН, МУСОЛИНИ, ХИТЛЕР
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поуките от Втората световна война са много.Основната е че само дисциплинираните,с високи трудови навици и иновативни нации ще пребъдат.В материалите на Остзее-ската коференция взеларешение за Холкоста основното което фигурираше е че в невъзможна ситуация не може да се води социална политика.Всички паразитиращи със слаби трудови навици следва да бъдат въдворени в трудови лагери за превъзпитание или....На входните врати пишеше Трудът те прави свободен.Картинката беше подобна и в ГУЛАГ.ХОРА БДЕТЕ
24
1
 
1
 
! Отговори
SS до Лили преди 9 години
Е, приблизително, ако не е 2-3 години, то 3-4 - германците са действали по план и делово. А как? - Имали са 'технология'... В Полша не са им трябвали работници-поляци в дългосрочна перспектива. Трябвала им е територията - за 'жизнено пространство". Същото и за Генерал-Губернаторство Украина, където понастоящем също плюят по 'омразните руснаци'
23
3
 
4
 
! Отговори
ментето преди 9 години
Дядото на Туск е служил на германците през ВСВ. Айде сега да видим какво се получава. Наследници на нацисти в управлението на ЕС. Браво.**************************голяма работа , че то у нас вече 25 години управляват внуци на "партийни функционери".
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дядото на Туск е служил на германците през ВСВ. Айде сега да видим какво се получава. Наследници на нацисти в управлението на ЕС. Браво.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уж поука ще взимаме, а пък ще се въоражаваме. И после ще го вадим пак големия и накрая пак десетки милиони убити и пак отровени почви и радияция зарди Доналд Дък. Нещастни ***, които трябва да бъдат разстреляни преди да е станала късно.
20
1
 
0
 
! Отговори
Лили до SS [пост #20 преди 9 години
до SS [пост #20]Как и защо пък за 2-3 години ?
19
1
 
11
 
! Отговори
бай Пешо преди 9 години
поуките са си поуки, но факт е, че в днешна Полша са включени бая територии, които са били германски още от средновековието. Как мислите - германците дали са ги прежалили??