Йоахим Гаук: Русия сложи край на партньорството с ЕС

Искахме Москва да е част от обединена Европа
1 сеп 2014 22:00,
355
Йоахим Гаук: Русия сложи край на партньорството с ЕС
Снимка: Reuters

Русия де факто сложи край на своето партньорство с Европа, заяви днес германският президент Йоахим Гаук, цитиран от Франс прес.

В реч в северозападния полски град Гданск на церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу тази страна, сложило началото на Втората световна война, Гаук отчете наличието на нов въоръжен конфликт по границите на Европа, в Украйна. "Ние искаме партньорство и добросъседски отношения с Русия в бъдеще", но при условие че тя промени политиката си и има "връщане към спазването на правата на народите", каза той.

След като спомена чудото на сближаването между германците и поляците, въпреки страданията, причинени от първите на вторите, Гаук изрази разочарование от развитието на Русия. "Повярвахме и искахме да вярваме, че Русия, страната на Толстой и Достоевски, също може да бъде част от обединена Европа. И бе голям шок, когато се изправихме пред нов въоръжен конфликт по границите на Европа. Въоръжени сблъсък за установяване на нови граници и нов ред. Това е факт: стабилността и мирът на нашия континент отново са в опасност", отбеляза германският президент.

Гаук посочи, че след падането на Берлинската стена Европейският съюз, НАТО и Г-7 са развили специални отношения с Руската федерация и са я интегрирали по различни начини. "Русия де факто сложи край на това партньорство", изрази съжаление той.

Полският президент Бронислав Коморовски, който говори пред германския си колега, осъди използването от Руската федерация на арсенал от военни средства срещу съседна държава. "Мирът и международният ред са изложени на опасност в името на личната амбиция, величието или зоната на влияние", предупреди той.

Коморовски подчерта, че същите тези опасности са заплашили сунищожение и са причинили страдания в Европа през 20-и век.

Необходими са "смелост и решителност, за да се противопоставим на "онези, които заплашват международния ред, мира и свободата", призова той.

В реч в Гданск по-рано полският премиер и бъдещ председател на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че историята с избухването на Втората световна война показва защо Европа трябва да сложи край на войната в Украйна сега. Има риск за разпространение на въоръжения конфликт извън Източна Украйна, предупреди Туск и призова европейската и евроатлантическата солидарност да придобие практически измерения.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
15
 
3
 
! Отговори
оценявaне преди 9 години
Сегa и дa се прaвите нa " жертви" руските *** никой нямa дa повярвa, след пореднaтa дозa " руски истини" в Сувереннa Укрaйнa! Русия в Европa се окaзa мисия невъзможнa, и след кaто не се осъществи, знaчи тъй било писaно! Лично aз никогa не съм бил фен нa подобнa aлтернaтивa по много причини, a хуморескaтa нa Москвa, че Източнa Европa билa " огрaбенa" от Зaпaдa се сгромолясвa кaто Ссср нaвремето сaмо aко погледнете къде сa сегa в стaндaртa Полшa, Чехия, Прибaлтикa и къде е Белaрус и Русия...
183
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък искам България пак да граничи с Украйна . Кой даде на румънците Северна Добруджа ???? Как кой - нашите "освободители" разбира се !!!
182
0
 
18
 
! Отговори
brrrrr преди 9 години
До ФРАКИНГ ПЕТРОВИ по какво съдиш,4е позицията ми е "продажна"...??? По това ,4е съм от Добруджа и не искам Шистов shit и ГМО за децата си...??Ти искаш евтин газ от Русия (колко типично за европеец-да доим,кинти,корпорации,3 пола,да си чукаме котките с любов и да сключим брак с тях,наще снайперисти убиват "хуманно",а ваще сепаратисти са терористи и т.н.)Аз не искам децата Ни да страдат от Аnxiety,Crohn,Cancer и др.за сметка на смартфони и кредитни карти.*** и богатството.Аз ли да се срамувам?
181
2
 
15
 
! Отговори
за EU кенефа преди 9 години
"Искахме Москва да е част от обединена Европа"По нищо не пролича биха казали от Москва и ще са много прави.
180
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Gauk da opravi lichnija si dvoulichen razvraten zjivot - primer za moralno razlozjenie na upravljavashtata kasta na Zapada. A e dvoulichnikat v lichnija zjivot e nechesten i v obshtestvenia. Kak ne go e sram da litsemeri, che iskali "Moskva da e chast ot obedinena Evropa". Nikoga ne sa iskali, iskaha samo da obsebjat bogatstvata i, da gi izjadat i iz..at. Zatova sazdadoha Gorbachov i podkrepjaha pijanija Eltsin. No toj se useti i predade Russia na umen, bez porotsi, patriot, obichash Rodinata si
179
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те може и да са искали Русия да е част от обединена Европа, но Обонго и компания не са искали. "Разделяй и владей" както е казал един велик пълководец.
178
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искахме Москва да е част от обединена ЕвропаДа се чете, искаме Русия да я доим, както издоихме всички нови членки.Само че в Русия *** измряха. ЕС какво очаква? Русия да стане член и да почне да хрантути безумната еврогейска ***? Няма да стане.
177
20
 
10
 
! Отговори
Рейгън преди 9 години
Повторете сценария на Рейгън - само икономическа война срещу "империята на злото" ще свърши работа.
176
5
 
22
 
! Отговори
брррр преди 9 години
До ФАКИНГ ПЕТРОВЕ нали ЕС ни прави богати,ко кат е скъп.Бухай ГМО и Шист и ми разправяй ти ,че мислиш за децата си.Ти не спориш с мен,а си знаеш твоето като развален грамофон.и отново..Запознай се малко с технологията за добиване на Шистов газ...
175
4
 
12
 
! Отговори
Вальо-Студеното преди 9 години
До Анонимен 284Всъщност си нямаш и на идея колко си пртав.Наистина съм "***" (е не руски,ама найсе),ама не гълтам.А ти си "гълтач",ама скоро няма да има кво да гълташ.Иначе чупиш от аргументи за "многото истини",не забравяй да вкараш и "двойните стандарти"...И не е "руската Ви политика".Аз съм БЪЛГАРИН и милея за БЪЛГАРСКИТЕ интереси според ситуацията (справка Сърбия).Айде отговаряй по бързо,4е работното време на строежа( зеленчуковата градина ) започва-където и в ЕС да си...
174
23
 
6
 
! Отговори
ФРАКИНГ ПЕТРОВ преди 9 години
До брррр 286ТОЧНО ЗА ДЕЦАТА МИСЛЯ , НЯМА НУЖДА ДА МРЪЗНАТ И ДА КУПУВАТ СКЪПИЯ ИЗТОЧЕН ГАЗ
173
3
 
14
 
! Отговори
брррр преди 9 години
До ФАКИНГ ПЕТРОВ 280Мноо си зле брат,един такъв ...помисли за децата,за следващите поколения (или си импотентен и долу и горе).Запознай се малко с технологията за добиване на Шистов газ и ела пак да ръсиш мозък...
172
11
 
0
 
! Отговори
класа преди 9 години
там не става и за къркане. измислили са само самагон. и водката не е тяхна. нищо. и името руси е на не-славянско племе владяло обширни маси от славяни
171
13
 
2
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Айде да почва Третата световна, че ми писна вече!
170
10
 
2
 
! Отговори
Вальо-Студеното преди 9 години
До оценявaне 279Отново получаваш слаба оценка.ЕС е по добро място за бране на домати,но Русуя е по добро място за къркане.Време е да си сядаш.СЛАБ 2
169
13
 
1
 
! Отговори
скоро преди 9 години
"империята" на злото ще рухне много скоро. ще плъзнат да бягат от великата страна и ще наводнят Европа. ще им гледаме мУцуните все по-често и тук. и ще вземат работата на троловете за жълти стотинки
168
22
 
4
 
! Отговори
ФРАКИНГ ПЕТРОВ преди 9 години
До fripp 277ШИСТОВТА РЕВОЛЮЦИЯ ЩЕ СМАЧКА ИЗТОЧНИЯ МОНОПОЛИСТНЯМА НУЖДА ДА МЪКНЕМ ГАЗ ОТ КАТАР И САЩ НАПРАВО ТУКЩЕ СИ ГО ДОБИВАМЕ
167
19
 
7
 
! Отговори
оценявaне преди 9 години
Всъщност се простреля русия сaмa, но не в крaкa, a в слепоочието! И още нещо товa, че обиждaте Европейския съюз не променя реaлносттa, че Европa е в пъти по- добро място зa живеене от рускaтa ви кочинa! Всеки може дa обиждa, но когaто е неосновaтелно е идиотизъм сделaн в Рaшa- тa!
166
2
 
19
 
! Отговори
Вальо-Студеното преди 9 години
До оценявaне 271,275Не брато-не оценяваш правилно.Ама хич.Това ,че ти хакат минуси означава,че "руските ***",както ги наричаш са не двама,трима потвоя оценка,ами поне две трети от Форума.А твоита "ИСТИНА" си я заври в ректалния пасаж!
165
1
 
17
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Разбира се, че Запада ще загуби милиарди. Катар продава втечнен газ на Китай по 650$ за 1000к.Русия ще продава тръбния за 350$. Щатския министър на енергетиката още преди 4 месеца каза, че техния газ не може да е по-евтин от руския. Набуко е празна работа, защото иранците казаха, че нямат намерение да се конкурират с Русия за доставките на газ в Европа. Евтиния газ за Германия ще свърши. Сигурно затуй не бързат да затворят потока.