Сепаратистите искат специален статут, за да останат част от Украйна

Започнаха предварителни мирни преговори в Минск
1 сеп 2014 18:46,
35
Сепаратистите искат специален статут, за да останат част от Украйна
Снимка: Reuters

Проруските сепаратисти в Украйна започнаха предварителни мирни преговори с властите и посочиха, че са готови да останат част от страната, ако им се даде "специален статут", предаде Ройтерс, като се позова на руски информационни агенции.

В изявление, публикувано преди срещата на контактната група в столицата на Беларус в Минск, бунтовниците казаха, че едно от ключовите им условия е Киев незабавно да спре военната си офанзива.

Украйна е неформално представлявана на преговорите от бившия си президент Леонид Кучма. Руският посланик в Киев и високопоставено длъжностно лице от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа също участват в днешните разговори. Не се очаква срещата да даде конкретен резултат, предвид факта, че на масата на преговорите Киев няма официален представител, отбелязва Ройтерс.

Исканията на сепаратистите на пръв поглед не са приемливи за Киев, по-конкретно настояването индустриализираните територии в Източна Украйна да останат под техен контрол. Бунтовниците, чиито позиции вероятно ще бъдат подкрепени от Русия, ще разчитат на това неуспехите на украинската армия от последните дни да натежат.

Андрей Пургин, един от лидерите на самообявилата се Донецка народна република, каза пред журналисти при пристигането си за преговорите: "Това е началото на процес. Не очакваме значителен пробив днес."

Пургин допълни, че сепаратистите искат признаване на специален статут за техните територии, които да имат право на собствена външна търговска политика и на право на интегриране в инициирания от Русия Митнически съюз. Това е в противовес с политиката на прозападното правителство в Киев, което се стреми към европейска интеграция и сключи споразумение за асоцииране с ЕС, отбеляза Ройтерс.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
0
 
! Отговори
Д.Q= преди 9 години
ТОЗИ ПРОРУСКИ ТОВАРИЩ Е ПРОТИВ ЗАПАДА , НО Е ДАЛ ПОНЕ 10 000 РУБЛИ ЗА ТЕЗИ АМЕРИКАНСКИ " NIKE " , МОДЕЛ 90- ТЕ ГОДИНИ ...
22
0
 
0
 
! Отговори
Мора преди 9 години
До алкапПогледни да не ти са пораснали криле за да полетиш към Рая.
21
4
 
0
 
! Отговори
алкап преди 9 години
в Уккрайна, Беларус, Молдова, Финландия, България и куп други страни са супер зависими от Русия и е крайно време да махнеме ЕВропаааааа свещените инвистиий ооооооооо Европоооо оооооооооооо бра ти децата на селяните в Бизнес парка о каква инвестиция страотно преродих се
20
0
 
6
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
месеци наред слушам "демократичните" призиви за ядрен удар, "пратете им няколко нюука, за да се научат!". изключително плитки мозъци'. все едно това са два-три пощенски гълъба.тези, които го казват сигурно имат дълбокоземни бункери, в които могат да прекарат останала част от живота си като земни червеи, но нека се допитат и до независими експерти: след колко години ще могат да си посеят първата пшеница и царевица за фураж, за да пият кафе с мляко? но и безумието си е вид интелект, щом управлява
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Информация о том, что ДНР и ЛНР заявили о согласии остаться в составе Украины, не соответствует действительности, сообщил премьер-министр Донецкой народной республики Александр Захарченко.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Никакви преговори с тази проруска ***" - казал мазохиста и се усмихнал сладострасно ;)
17
3
 
17
 
! Отговори
majorski преди 9 години
Янукович ще излезне прав ...след като го свалиха с преврат направи едно изявлени , "...познавам хората от донбас ...те са търпеливи ....но станат ли ....до Берлин могат да стигнат ...."
16
1
 
9
 
! Отговори
Той е преди 9 години
До Спонги И като дойде военната помощ от ЕС за хунтата, тогава и Русия ще е с развързани ръце, съвсем легално да помогне на опълченците! И кво прайм тогава? А и, подобна "помощ", ще си е де факто, обявяване на война, ако разбираш, за какво иде реч? Дали еврогейовете ще се ангажират с една война с Русия? Аз лично, не го вярвам, твърде много имат за губене!
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плодовете на западните демократи се видяха-Афганистан, Ирак, Либия сега и Украйна. Така и не проумяха от историята, че агресорът никога няма спечелени войни.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тотално измислена информация. Захарченко още пообяд заяви, че никога сепаратистите няма да останат в рамките на тази държава и че целта им е Киев.
13
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А от предложенята които са направили на Киев, фашагите не се съгласили почти с нито едно, дори да спрат използване на тежка артилерия в боевете м/у двете страни в конфликта, за да не страдат мирните жители и инфраструктурата.. Е като не искат, опълченците ще продължат и те да ги млатят с артилерия Дето се вика, всяка монета има 2 страни ... скоро пак ще плачат за разбитите си групировки хунтата, и пак Русия ще обвинява..
12
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Остаться в составе Украины республики не считают реальным, отметил премьер-министр правительства ДНР Захарченко, комментируя появление подобных заявлений членов своего правительства. Захарченко рассказал, что украинская сторона передала пакет из 15 предложений по прекращению огня, в частности, запретить использование тяжлого вооружения. Следующая встреча контактной группы состоится в Минске через 45 дней, подытожил Захарченко.
11
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Има и клип с изказването на Захарченко. В същия дух говори и лидера на опълченците от ЛНР - Мозговой .. Та всичко в тази статия е фейк, изобщо не отговаря на истината както казах вече....
10
4
 
17
 
! Отговори
тя преди 9 години
Ясно е че няма да се върне старото положение на Украйна , въпреки милиардите от САЩ.
9
20
 
7
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До Анонимен9Стига с тези опорни точки, защото самият путин е евреин по майка !!! Просто кремълската оръжейна и енергийна мафия стои зад конфликта и ,ако малкото диктаторче се откаже от кланицата в Украйна, ще бъде смачкано от мафиотите !!!
8
18
 
7
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Значи като натиснат *** веднага звънят руските терористи в Украйна..ха..ха и нямало връзка...ха..ха
7
7
 
38
 
! Отговори
Реалност ! преди 9 години
В момента военните победи са на страната на Новорусия, украйнската армия е разгромена, търпи поражения по суша, въздух и вода !Условията се диктуват от победителите !Украйна спря търговията с валута, въведе режим на тока, спря топлата вода, уволни десетки хиляди работници и пред военен и икономически погром...
6
5
 
27
 
! Отговори
Убит преди 9 години
Няма ли кой да отпори ухото на Обама
5
5
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Глупости на търкалета, в момента правителствата на ДНР и ЛНР опровергават това, всичко е просто поредния кьорфишек или недоразбиране . Путин каза в изказване че за мир Киев трябва да се договаря в ДНР и ЛНР, а те казаха че в момента вече въпрос за единство с фашистки Киев, изобщо не стои дори като хипотеза. Само независимост и това е...
4
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЕПАРАТИСТИТЕ - най-после точно и ясно определение !Поздравления!