ЕС изглежда готов да се простреля в крака, бавейки "Южен поток"

Забавянето е по политически причини, твърди Газпром
Обновена: 2 сеп 2014 15:41 | 2 сеп 2014 14:56, Елка Василева
150
ЕС изглежда готов да се простреля в крака, бавейки "Южен поток"
Снимка: Reuters

Европейската комисия "се опитва да забави изпълнението на проекта "Южен поток" въз основа на строго политически съображения. Такова мнение изразява говорителят на Газпром Сергей Куприянов в писмо, публикувано днес във в. "Файненшъл таймс", предаде ИТАР-ТАСС.

Писмото е изпратено в отговор на статия в изданието на журналиста Гай Чазан (от 24 август), който нарече "Южен поток" празна надежда и написа, че бъдещето на проекта изглежда все по-мрачно.

Куприянов изразява несъгласие с тези твърдения и изтъква, че решението за "Южен поток" е взето въз основа на прецизна икономическа и търговска оценка.

Още по темата

"Засега ЕС изглежда готов да се простреля в крака, блокирайки проекта, който ще увеличи енергийната сигурност и ще помогне на Европа да удовлетвори нарастващата нужда от внос на енергия, без разходи за европейските данъкоплатци. Аз обаче се надявам, че търговската логика, за която говори г-н Чазан, ще възтържествува", пише говорителят на Газпром.

В писмото си той отправя следното предупреждение: "За разлика от северните страни членки на ЕС, които са облагодетелствани от повишената сигурност на доставките през "Северен поток", югоизточните европейски държави все още не разполагат с алтернативен маршрут за доставки на газ. Разходите за модернизация на украинската транзитна система се оценяват на цели 19,5 милиарда долара и все още няма да бъде премахнат рискът при транзит".

Според Куприянов "Южен поток" ще направи това на по-ниска цена. Проектът по думите му се ползва с търговската подкрепа на водещи европейски компании и участващите страни, които приветстваха алтернативен маршрут и източник на инвестиции в икономики, засегнати от криза. Всичко това сочи здрава бизнес логика, аргументира се говорителят на Газпром.

В статията си Гай Чазан бе изразил съмнения около търговската логика на "Южен поток". Според автора проектът винаги е бил движен повече от политиката, отколкото от бизнеса, и тъй като търсенето на газ в Европа е все още слабо – отчасти заради големия скок на възобновяемите енергийни източници и евтините въглища от САЩ - газопроводът дори може да не е нужен на Газпром.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна е ценна със своето месторазположение и с транзитната си газова мрежа към Европа и запада и НАТО ще направи всичко възможно за Украйна. България няма газопреносна мрежа, ние нямаме интерес да строим Южен Поток или каквато и да било газопроводна мрежа. Ролята на България е да разполага натовски бази и ракети и да бъдем пушечно месо и плацдарм за НАТО в бъдещата война с Русия.
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типично по-български под диктовката на САЩ пак се осрахме!При стопирането или заобикалянето на България от Южен Поток,държавата ни освен че ще изгуби стотици милиони от транзитни такси,ще изгубим и хиляди работни места!Този проект можеше да е двигател и да съживи истрадалата ни икономиката,ама заради продажните български политици ще изтървем и този проект,така както и на времето заради това недоразумение Евгени Бакърджиев изстървахме "Син Поток"!Затвор за тези национални предатели!
11
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В последно време Злия Чичо Сам е най голямия инвеститор в ЕС с над 650 млрд$ , а Русия е ивестирала едва около 2.4 млрд.$.. Интересно кой ще изберат за партньор европейците за в бъдеще. На Южньй Паток не му се отваря парашута над Европа... Янките няма да позволят газовия и корупционен терор на товаришчите от Кремъл върху Европа да се задълбочи.. Всичко зависи от събитията в Украйна и как ще продължи примирието за да няма още санкции... но за Патока няма да има живот - факт!
10
5
 
22
 
! Отговори
алакп преди 10 години
ЕС тва ЕС онова ама се редиш пред ЛУКОЙЛ на опашка за бензин
9
3
 
28
 
! Отговори
alkap преди 10 години
нови руски енергийни проекти в ЕС- е тва ми хареса чуека си мисли че е в ЕС без шенген без евро, без пари, дупки по улиците. Я отиди в Германия да вииш кво е ЕС. ЕС дава пари за там за тука не дава и ако Турция каже Бугаристан НАТО и пръста няя си мръдне па ти си бъди у ЕС
8
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте сега товарищи, и да рИвете и да не рИвете, нови руски енергийни проекти в ЕС няма да има и така ще е поне докато не си изтеглите окупационните войски от Крим и източна Украйна
7
8
 
30
 
! Отговори
Tina преди 10 години
ЕС прострелва самоубийствено само малките и слаби икономически страни в ЕС. Най-вече България...И после - каква голяма полза е ЕС...Вижте добре политиката на ЕС - защитава интересите на страна, която още не е дори в преговори за ЕС - Украйна, а България - кучета я яли... /в случая Ердоган/...Мислете малко поне. Все още в промитите ви евро-атлантически мозъци трябва да има остатъчна мисловна дейност...
6
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахахах, загрижили се *** за ЕС :)))))). Айде у лево, скоро като зарупате прикладите ще ви дойде акъла.
5
6
 
35
 
! Отговори
ГАЗПРОМ преди 10 години
Чакаме Европата да си направи харакири
4
9
 
39
 
! Отговори
Баба Меркел преди 10 години
Абе ЕС като иска да се прострелва в крака, защо, по дяволите, това да е за НАША сметка? Писна ми от този ЕС.
3
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
еми...На бялото черно не можеш да кажеш!Прав е!
2
9
 
34
 
! Отговори
стрелец преди 10 години
след договора с китаи за сибирският газопровод стрелбата е направо в слепоочието
1
7
 
31
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
Когато през ноември десният сектор взриви газопровода за Еврогейския, изведнъж екстрено ще започне строежа на южен поток.