Москва зове Вашингтон да "вразуми" Киев

Най-важното сега е партията на войната в Киев да бъде вразумена, заяви Лавров
2 сеп 2014 16:05, Елка Василева
31
Москва зове Вашингтон да "вразуми" Киев
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Русия заяви, че украинските стремежи за присъединяване към НАТО имат за цел да подкопаят усилията за спиране на войната в източната част на страната и призова Вашингтон да използва влиянието си, за да "вразуми" Киев, предаде Ройтерс.

Руският външен министър Сергей Лавров обърна внимание, че инициативата на Киев да иска членство в НАТО идва малко след срещата на президентите на Русия и Украйна за търсене на разрешение на конфликта между украинското правителство и проруските сепаратисти.

Още по темата

"Така "партията на мира" се опитваше и все още се опитва да търси политическо уреждане чрез преговори на всички фундаментални въпроси, пред които украинците са изправени, а в Киев "партията на войната" очевидно прави стъпки към подкопаване на тези усилия", каза Лавров на пресконференция в Москва.

"Вашингтон и някои други европейски столици активно подкрепят и поощряват партията на войната в Киев", отбеляза Лавров и добави, че "най-важното нещо сега е партията на войната в Киев да бъде вразумена, и до голяма степен само Вашингтон може да направи това".

Украйна и нейните западни съюзници обвиняват Русия, че подкрепя бунтовниците, като ги въоръжава и им праща танкове и войници, но Москва отрича.

Италианският в. "Република" съобщи, че руският президент Владимир Путин казал на шефа на Еврокомисията Жозе Барозу, че ако иска, може да превземе Киев за две седмици. Медиен експерт от Кремъл каза обаче, че дори Путин да е казал нещо подобно, то е било извадено от контекста.

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви в петък, че неговото правителство ще поиска от парламента да отмени украинския статут за неприсъединяване и обяви курс към членство на страната във военния алианс. Лавров обаче отбеляза, че на преговорите на контактната група в Минск руснаците, украинците и сепаратистите са си разменили документи, описващи техните позиции на преговорите, което само по себе си е успех. Очаква се преговорите в рамките на контактната група да продължат в петък. Според Лавров разговорите в Минск могат да станат пример за търсене на решение чрез компромис, а не "чрез налагане на нечия позиция".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои умници тука още не са разбрали, че украинците наричат сепаратистите руска армия. В руските болници край границата с Украйна е пълно със ранени бунтовници. За много от тях това е и отпуска. Някои от тях като излязат от болниците минават обучение. Опитните се използват отпускарски да обучават новобранците и после отиват да трепят укри. Ако някой си мисли, че карателите ще останат да строят разрушената Новорусия се лъжете. Ще останат, да, но не за да строят, а за да наторяват.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кво стана съссамолета бе алооо?!или още няма резултат?!там е въпроса чеима,ама не ви отърва даго публикувате!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако вашингтон не вразуми киев РУСИЯ ЩЕ ВРАЗУМИ ИВАШИНГТОН И КИЕВ КАТО ГИ СМАЖЕ И ФИЗИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ.САЩ И УКРАЙНА СИ ПРИЛИЧАТ ПО ДВЕ НЕЩА ;БЕЗНАДЕЖДНО ФАЛИРАЛИ
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
eeeeeeeeeeee toya GURBETCHIYATA mnogo po gurbet hodil!!!! chak ruski layna opitval!!!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този 4 - Камиони Камаз превозват труповете на стотици убити руски войници обратно в Русия...Ееееее :))) Сигурно ги товарят и в Зил-ове и самосвали, да ги разтоварват по-бързо ,нали ? :)))Я кажи по колко трупа на Камаз се падат .Този 4 :)))
12
0
 
10
 
! Отговори
до сас 19 преди 9 години
А ти си от тези които носят чемоданите сигурно?
11
12
 
3
 
! Отговори
сас преди 9 години
До Анонимен 17: А бе, рубльов, ама ти чак ще вземеш да се пръснеш от тази завист! Чемодан, вокзал, Россия!
10
20
 
4
 
! Отговори
сас преди 9 години
"Москва зове Вашингтон да "вразуми" Киев"?!? А вас, руски империалисти, КОЙ ще вразуми?!?
9
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Завиждам на руснаците. Завиждам им за армията ,която имат. Завиждам им,че имат такъв президент. Завиждам им, че са горд народ. Завиждам им,че се гордеят с историята която имат и я пазят.
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щатите да вразумят... но откъде да вземат разум? То и при тях е дефицит - нали действат само на потребителски инстинкти!
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯА НАТО и ЕС дали ги искат? Нищо не каза по повод овъртането на НАТО за членството на Украйна?
6
1
 
15
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Не с Камаз, направо със Зил-154 ги карат...но телата ги оставят като наближат Коми, за да прекарат няколко курса дървесина! ***!
5
1
 
26
 
! Отговори
парадокс преди 9 години
Войната за Мир!всяка намеса на чужда култура води до катаклизъм в региона който се извършва - примери много!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според теб тогава нормално ли е Куба да влезе в Евроазийския съюз
3
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Камиони Камаз превозват труповете на стотици убити руски войници обратно в Русия. Интересно какво обясняват на почернените майки.
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯИ за чий им е НАТО? Аз лично съм против членството и на България в този терористичен съюз! НАТО няма нищо общо с Европа и ЕС. Това е американска организация, в която политиката се диктува от САЩ. Останалото е пионки за парлама. ЕС, ако иска да е самостоятелна организация, трябва да работи за европейска организация за отбрана и военно сътрудничество, т.е. само между страните членки на ЕС.
1
47
 
8
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Русия се опитва да се изкара жертва!Това е най-гнусната държава!