Франция спря доставката на първия кораб "Мистрал" на Русия

Москва не вижда в това "особена трагедия"
Обновена: 4 сеп 2014 14:10 | 3 сеп 2014 22:26, Веселина Йорданова
142
Франция спря доставката на първия кораб "Мистрал" на Русия
Снимка: архив, Ройтерс

В момента няма подходящи условия за планираната за октомври доставка от Франция на Русия на първия хеликоптероносач "Мистрал", съобщи френското президентство, обяснявайки решението си с кризата в Украйна, предадоха световните осведомителни агенции.

Въпреки перспективата за прекратяване на огъня, което предстои да се потвърди и приложи, към днешна дата няма условия за извършване на доставката, се казва в изявление на френското президентство.

Съобщението бе направено след заседание на френския Съвет по въпросите на отбраната и ден преди срещата на върха на НАТО в Уелс.

Френското президентство определи боевете в Украйна като тежки и заяви, че последните действия на Русия в Източна Украйна подкопават основите на сигурността в Европа. Досега френските власти, които са подложени на силен натиск от САЩ и Великобритания да отложат доставката на кораба, твърдяха, че хеликоптероносачът "Владивосток", клас "Мистрал", ще бъде доставен на Русия в края на октомври, както е планирано.

Няколко часа преди да бъде оповестено днешното решение САЩ отново разкритикуваха подготвяната доставка на кораба. "Тази продажба не е добре дошла предвид ставащото в тази част на света", заяви постоянният представител на САЩ в ЕС Антъни Гарднър в Европейския парламент.

През последните месеци Великобритания и САЩ, включително президентът Барак Обама, неведнъж казваха, че е неуместно да бъде предаден на Русия бойният кораб от този клас, които се строи във Франция.

Франция отхвърляше тези критики с аргумента, че подписаните и платени договори се спазват.

Подписаният през 2011 г. френско-руски договор предвижда доставката на Москва на два хеликоптероносача клас "Мистрал" - "Владивосток" и "Севастопол" за 1,2 милиард евро. В средата на август руската държавна оръжейна фирма "Рособоронекспорт" заяви, че Москва е предвидила "крайното плащане" да бъде извършено едва при получаването на втория кораб, чиято доставка е планирана за ноември 2015 г.

Руското министерство на отбраната не вижда особена трагедия във възможния отказ на Франция да изпълни договора за доставка на Русия на хеликоптероносач тип "Мистрал", заяви руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Министерството на отбраната не вижда в това особена трагедия, макар че, разбира се, това е неприятно и поражда определено напрежение във взаимодействията с френските партньори, но отказът от този договор за нас няма да е трагедия по отношение на превъоръжаването и изпълнението на държавната програма за въоръжаване", каза той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
Имах щастието да зърна генерал Шарл Де Гол. Този велик французин бе направил народа си щастлив с непоколебимата си и разумна политика. Франция беше самостоятелна страна, велика сила!Какви мишоци плъзнаха след него, с малки изключения!Дреме ми, че руснаците няма да имат тези огромни плаващи мишени! Хеликоптероносачът има съвсем различни функции от тези на самолетоносача, предполагам е ясно на всекиго. Е, и защо им са 4 такива кораба на руснаците?Сега ще възродят екранопланите, нови Лунь и Орленок
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Но важното е България какво ще получи и какви са интересите ни Всичко друго е политика А ние е време да се развием като истинска европейска държава и да не ние срам
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хаха В 33 писахПАРИЖ, 3 сен РИА Новости. Поставка России первого вертолетоносца типа "Мистраль" пока не приостановлена с юридической точки зрения, речь идет о позиции президента Франции Франсуа Олланда, который говорит, что не одобрит передачу судна в случае, если не будет улучшения ситуации на Украине, заявил РИА Новости в среду представитель Елисейского дворца. "С юридической точки зрения ничего не изменилось, поставка запланирована на 1 ноября. Речь идет о политической позиции.
95
1
 
3
 
! Отговори
ВЛАД преди 9 години
ПРЕЗ К...........ИМ ,ЧЕ ОТАТЪК.
94
6
 
17
 
! Отговори
Атанас -2 преди 9 години
.Франция и Норвегия. Ами прословутият F-35, който май ще се окаже най-скъпото недоразумение в авиацията, колко страни участват в направата му? Даже и Русия, чрез консултации на бюрото "Яковлев"! Русия сама създаде авационни шедьоври като ПАК ФА, Су-35, Як-141, МиГ-35 ОВТ, Ка-52, Ми-28, Ми-26. Танкове Т-90, "Армата", танкоубиеца "Терминатор". Да не говорим за подводниците - сега пуснаха чудовището "Северодвинск" и предстои още много. За ракетите мълча.Страна, която прави всичко това, може всичко
93
4
 
13
 
! Отговори
Атанас преди 9 години
До До Анонимен 98Съвършено прав си. Русия няма да купува от Запада военна техника и компоненти. Няма да купува на франсетата климатици за Су-30 и топловизори. Няма да купи от ИВЕКО 1500 Lynx ("Рысь"), които се оказаха много по-слаби от тяхните "Тигр". Разни *** не осъзнават, че щом една страна може да си направи всичко сама от А до Я, значи има много сериозна икономика и ресурси - материални и човешки. Eurofighter Typhoon го правят UK, Германия, Италия, Испания с доставчици от Швеция, Фр
92
21
 
7
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Другаря Путин е цар на една колония на, която запада изсмуква природните богатства срещу пари, а запада печели тези пари като продава на Раша промишлени продукти (включително военни кораби) и така върти икономиката си и създава нови и нови технологии. За да поддържа духа на нещастното руско население другаря Путин трябва непрекъснато да дрънка оръжие. Ако сте забелязали същото прави и Северна Корея. Факт!
91
9
 
3
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
БРАВО!!! Дела, а не думи!
90
6
 
15
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Вселинкеееееееее ама и ти си като колежката ти ***! Французите са казали, че юридически нищо не е спряно и най-вероятно сделката ще се осъществи, а ако не се осъществи братушките ги боли фара ;) Да му мислят франсетата, които ще агубят 10 милиарда евро минимум!
89
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям ПРАЗ то пари кат има и КИТАЙ и ИНДИЯ могат да ги направят...
88
6
 
11
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
Стига сте спорили за неща, за които имате информация единствено от вестниците. В един от постовете по-доло е казано много точно - няма оръжейно ембарго срещу Русия. Следователно, ако французите не доставят корабите, ще бъдат осъдени да платят неустойки. Ако руснаците откажат да вземат корабите, също ще платят неустойки.Тези събития няма да се случат, ако на Русия бъде наложено оръжейно ембарго.А какви неустойки биха платили едните или другите-не знам. Не съм чел договора.
87
7
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 98 преди 9 години
Руските анализатори отдавна говорят, че поръчката на "Мистралите" е грешка, поради несъответствие с военната им доктрина. Има и още нещо - по времето на Сердюков Русия тръгна да купува оръжие и елементи от чужбина.Сега Шойгу решително обърна курса към абсолютно задоволяване със свое оръжие и апаратура.Сега РФ внася само китайски електронни елементи, защото не могат да насмогнат със свои. За глупците: по първоначален план вторите 2 Мистрала трябваше да се построят в Санкт Петербург. Тези милиарди
86
11
 
23
 
! Отговори
морски преди 9 години
И сега франсетата ще платят 1,8 млрд.евро неустойки на Русия и ще се чудят какво да ги правят корабите.Няма как,така им заповядват господарите САЩ!Слава на Русия!
85
10
 
4
 
! Отговори
st преди 9 години
Nishto nqma da plati Franciq ehehhehehehehehehehe
84
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 107Руснаците закъсаха и в последната си силна промишленст - военната. Щом опряха други да им произвеждат оръжията, значи са много зле в промишлен аспект. Единствено ги спасява изобилието на природни ресурси, които разменят за произведени извън страната стоки.
83
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия няма обичай да се купува оръжие извън страната. Поръчката на двата кораба е нещо като жест към френската държава, за определени услуги. Тези кораби нямат никакво, ама никакво значение.Тази сделка е само пр. Помислете, колко от оръжейните сделки се разгласяват? Така че имаме само бял шум и нищо повече.
82
3
 
34
 
! Отговори
браво преди 9 години
Опаля,и демократична Франция клекна на капризите на чичкото с хубавия тен от голямата бяла къща.
81
5
 
27
 
! Отговори
ПЪЛЕН ЦИРК преди 9 години
Президентът на Франция заявява, че няма да дадат корабите на Русия, а няколко часа по-късно от канцеларията му обясняват, че ТОВА БИЛО САМО ЛИЧНО МНЕНИЕ. На Президента в Президентска република!!! Ясно е защо германците ги направиха за смях 2 световна
80
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Представи си, Франция ще трябва да върне 1.2 милярда. Ще трябва да поеме разходи за издръжка и обучение на 4000 човека персонал, потдръжка на неработещ кораб на стойност 80 000 евро на ден, и да плати примерно 5 милярда обезщетение. За половин година тези пари ще възлязат на 7 - 8 милярда. Френския данъкоплатец изпада във възторг и продава диамантите на жена си, за да може един *** да има лице на една среща между уплашени *** с маниакални разстройства... Работата мирише на тоалетна хартия.
79
6
 
28
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Пак дезинформирате народа.Час след заявлението на френското президенство,беше направено уточнинието че,юридически по доставката на кораба не е настъпила промяна и ще бъде извършена в срок,а публикованото на сайта на президенството е само лично мнение на президента Оланд.ама кой да чете,важното е да се напише нещо,пък после те нека доказват че нямат сестра,хаха...