Върнах се: Джихади Джон обезглави втори американски журналист

Западният печат за видеоклипа с убийството на Стивън Сотлоф
3 сеп 2014 11:40, Елка Василева
25
Върнах се: Джихади Джон обезглави втори американски журналист
Снимка: БТА

Британец ще бъде следващият заложник, убит от ислямисти, заплаши британският екстремист, известен като "Джихади Джон" и обезглави втори американски журналист с думите: "Върнах се!", пише британският в. "Дейли телеграф".

Експерти в разузнаването са започнали работа по установяването на автентичността на видеото, на което се вижда как маскиран мъж обезглавява Стивън Сотлоф, каза говорителката на държавния департамент Джен Саки, цитирана от в. "Гардиън".

Още по темата

"Както повторих многократно през последните седмици, терористите от ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Леванта) не говорят за религия. Заплашват сирийци, иракчани, американци, британци и не правят разлика между мюсюлмани, християни или каквато и да е друга вяра", каза британският премиер Дейвид Камерън, като заклейми убийството на Сотлоф.

Камерън ще председателства заседание на правителствения кризисен комитет "Кобра". На нея ще бъде обсъден отговорът на Лондон и заплахата за убийство на британски заложник.

Убийството повдига трудни въпроси за Обама, който остава предпазлив по отношение на евентуални военни удари в Сирия, пише "Ню Йорк таймс". Вместо това той се фокусира върху събирането на широка коалиция от страни, която да се бори срещу Ислямска държава.

Но кадрите, на които се виждат американци с прерязани гърла, придадоха на заплахата от Ислямска държава емоционален резонанс и се усилиха призивите към американския президент да действа по-дръзко. Някои настоящи и бивши длъжностни лица по контратероризъм заявиха, че макар и Обама да е под краен натиск да отвърне, има аргументи срещу такива ответни действия.

"Този натиск често е враг на добрата политика", каза Даниел Бенджамин, бивш координатор на Държавния департамент по контратероризъм. "Ако президентът нареди въздушни удари и не постигне желания ефект, той ще бъде притиснат да нареди още удари и след това да започне сухопътна операция", допълни той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
33
 
6
 
! Отговори
еми преди 9 години
Щом е джурналист ,че и хАмерикански ,лошо няма :)
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Камерън се излетя да ги лишава от английските паспорти !Сега какво ?Те нападали всички, няма значение религията ??? Но има и не колят Суните !и се наричат " Джихаджиска държав ".Интересно Обама като се срещна с Камерън , Камерън малко се успокои, но следващия обезглавен ще бъде британец !
1
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** е днес във вихъра си, новина след новина пуска, браво. А иначе наистина е най-добре една сухопътна операция да се проведе срещу тези ***, но от международни сили под егидата на ООН. Веднъж поне светът да се обедини за нещо.