Новото правителство на Полша положи клетва

В кабинета останаха 13 министри на Туск
22 сеп 2014 15:08,
7
Новото правителство на Полша положи клетва
Снимка: Reuters

Новото полско правителство начело с премиерката Ева Копач днес положи клетва пред президента Бронислав Коморовски, съобщи ИТАР-ТАСС.

На 1 октомври парламентът ще гласува доверие на назначения от държавния глава кабинет. Очаква се вотът да мине безпроблемно, тъй като кандидатурата на Копач е на управляващата партия "Гражданска платформа" и е подкрепяна от коалиционния й партньор - Полската селска партия.

В правителството на Копач останаха 13 министри от кабинета на предшественика й Доналд Туск, който бе принуден да се оттегли, тъй като бе номиниран за председател на Европейския съвет.

Досегашният външен министър Радослав Шикорски се раздели с длъжността, която заемаше седем години, и днес оглави Сейма на мястото на Ева Копач. Той е заменен от друг лидер в управляващата партия "Гражданска платформа" - Гжегож Схетина.

Всъщност Схетина досега бе основният съперник на Туск в "Гражданска платформа" и според полски коментатори Копач търси начин да предотврати разногласия в партията, каквито биха възникнали, ако тази силна личност остане извън кабинета, посочват наблюдатели.

На досегашните си постове остават министрите на отбраната - Томаш Шемоняк, който става и вицепремиер, на държавното съкровище - Влоджимеж Карпински, на околната среда - Мачей Грабовски. Запазват портфейлите си министрите на финансите, образованието, науката и висшето образование, културата, здравеопазването. Също и колегите им от Полската селска партия, коалиционен партньор на "Гражданска платформа" - вицепремиерът и
министър на икономиката Януш Пехочински, министърът на труда и социалната политика Владислав Кошиняк Камиш, министърът на селското стопанство и развитието на селските райони Марек Савицки.

Новият вътрешен министър е Тереса Петровска, министър на правосъдието е Цезари Грабарчик, а на администрацията и цифровизацията - Анджей Халицки. Начело на правителствената канцелария застава Яцек Чихоцки.

Тереса Петровска е първата жена, която става вътрешен министър в Полша; кабинетът включва общо 6 представителки на нежния пол.

През есента на 2015 г. в Полша ще се състоят редовните парламентарни избори и ако Копач не се хареса на поляците дотогава, партията й може да ги загуби от опозиционната "Закон и справедливост" на бившия премиер Ярослав Качински, посочва ИТАР-ТАСС. 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: правителствоПолшатуск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Ябълкояди.
3
1
 
2
 
! Отговори
Рамбо преди 9 години
Как да не ги натъркаля човек с една картечница
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някакви пешчици се строили, на кой му пука.
1
5
 
4
 
! Отговори
Тлъб преди 9 години
Не са с измили краката !Чак тук се усеща благоуханието на кирливите им копита