Предотвратиха готвено нападение срещу сградата на ЕК

Полицаите в Белгия открили взривове, "готови за употреба"
Обновена: 22 сеп 2014 10:38 | 22 сеп 2014 10:36,
68
Предотвратиха готвено нападение срещу сградата на ЕК
Снимка: Reuters

Взривове, "готови за употреба", е открила полицията в Белгия при една от операциите за пресичане на подготвяни терористични нападения в страната в последните месеци, съобщават местните медии.

В белгийската квартира на двойка с холандско гражданство от турски произход са били открити също огнестрелни оръжия и бронежилетки. По-рано вече бе съобщено, че двойката е планирала нападение срещу сградата на Европейската комисия в Брюксел.

Двамата заговорници са били задържани през август, но имат съучастник, който все още се издирва и за когото се предполага, че се е отправил към фронта в Сирия.

Отбелязва се, че всички възпрепятствани досега терористични намерения са били свързани с джихадисти, завърнали се от сирийския фронт или поддръжници на групировката "Ислямска държава" (ИД). В случая с проваленото нападение срещу ЕК е имало съучастници с белгийско гражданство, свързани с групировката "Шериат за Белгия".

Говорител на ЕК каза, че институциите на ЕС не са получили предупреждения или конкретни заплахи.

Докато правителствата в цяла Европа се занимават с рисковете от завръщащи се граждани, отишли в Сирия и Ирак, за да се присъединят към „Ислямска държава”, в Белгия безпокойството е особено голямо.

Има данни за 400 белгийски поданици, които са пътували до Сирия, за да се присъединят към екстремистите. Докато това число е далеч по-ниско от оценките на британските, френските или германските власти, смята се, че сред страните в Европа пропорционално Белгия има най-много джихадисти, пътуващи до Сирия.

На 24 май в Брюксел бе извършен атентат срещу Еврейския музей, при който загинаха четирима души. Предполагаемият извършител е французин от алжирски произход, в чийто багаж бе намерено знаме на ИД.

Освободен от плен в Сирия французин свидетелства, че заподозреният за този атентат е бил негов надзирател.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гошо-то - Искаме в Евразия! Искаме в Евразия!Аре, джендемосай се даже направо в Азия, заедно с роднините си.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие акъл имате ли ? Едно е да имаш мнение различно от масовото и да критикуваш или протестираш срещу политиката на ЕК, съвсем друго е да защитаваш бомбените нападения на тези ислямистки брадати ***. Който подкрепя подобни действия в мирна Европа има нужда от психиатър. Ако не сте съгласни с казаното не ми слагайте само минусчета, ами си събирайте парцалите и беж към Сирия !
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Шериат за Белгия"? Ето ви толерантност, ето ви културно и религиозно разнообразие! Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи.
30
13
 
5
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
А на *** кога ще направят подарък ИД?
29
1
 
17
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Мир братя! Ние не трябва да се мешаме, а да изложим нещата такива каквито са, ние сме фалирал и изчезващ народ и не можем да воюваме с никого, освен със собствената си простотия, за която няма почивен ден или празник, пфу!
28
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
жалко, че не са успели
27
9
 
15
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Всичко се връща рано или къно, но колкото по-късно толкова по-мръсно:-)))!!! Живота си энае работата и всеки си получава эаслуженото!!! Направиха ни ПРОСЯЦИ, ТЕЭИ от ЕС, нека умират от страх сега!!!
26
9
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
Искаме в Евразия! Искаме в Евразия!
25
7
 
21
 
! Отговори
! преди 9 години
събудете се хора, точно за това служи медията да манипулира човешкото съзнание, да считате даден народ за тетористи а другите за спасители, само по такъв начин могат да ви накарат да искате война, толкова нужна за тях война ! 90% от нещата които четете и слушате по медиите имат за цел да отклонят вниманието ви от основните проблеми и да ви накарат да вярвате в каквото те искат! Отворете си очите най-накрая !
24
2
 
24
 
! Отговори
Райна преди 9 години
До Анонимен 32"Много скоро всички тези международни военнопрестъпници от ЕК, ЕП и други ционистки неофашистки хунти ще бъдат пометени от народа"*** много си ми наивен/на *** рожбо. Всички народи са вече обезкървени. Българският напр. чрез прокудване на интелигенцията и способните хора. За другите не знам как, ама ги гледам и те зяпат тъпо и примирено като добичета в кланицата.
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЯКОЙ ДОСТОЕН ЧОВЕК ДА СЕ НАМЕРИ И ДА БОМБИ С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ САЩ,ИЗРЕЛ И САУ.АРАБИЯ И С ТЕРОРИЗМА ЩЕ Е СВЪРШЕНОХубаво...ама тогава и с нас е свършено...всеки срещу всеки с ядрено...нищо...маймуните пак ще евошюират...
22
9
 
24
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Язък! А как хубавичко щеше да мирише на пърлени брюкселски *** рано сутрин!
21
1
 
34
 
! Отговори
Райна преди 9 години
Ами нали българинът и румънецът бяха персона нон грата за Западна Европа, а по-мургавичките да заповядат. Ся що ривети?
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората в Европа гласуват за европарламент, но видите ли, не тези за, които са гласували хората отиват в ЕК, а тя се назначава от ЦРУ и Еврейския европейски съвет шеф на, които е убиеца на деца, бременни жени и мирни хора, неофашиста еврейн Коломойски от Украйна. На това ли казвате демокрация, това не е демокрация а ционистка неофашистка диктатура, това е робство. Много скоро всички тези международни военнопрестъпници от ЕК, ЕП и други ционистки неофашистки хунти ще бъдат пометени от народа
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези от сирийския фронт не бяха ли същите, дето ЕС и САЩ подкрепяха по всякакъв начин в борбата им срещу Асад? Каквото сам си направиш никой не може да ти причини.
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Юнкер вече е раздал памперсите на останалите триполови психопати от ЕК, включително и на нашата безродничка. Добре е някой да ги страсне тези негодници, за да престанат да вършат само глупости, които засягат народите на цяла Европа и не само.
17
3
 
10
 
! Отговори
Меркел преди 9 години
До БАЧКАТОРСтига бе, хора. Всичко е игра. Бачкайте си за малките заплати и нека мизерията бъде ваш верен спътник. ЕС ЮБЕР АЛЛЕС ! ! !
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Родата на Хюсеин Обама е от Кения - доказано !
15
0
 
15
 
! Отговори
йяао преди 9 години
Нищо неочаквано, напротив, в следващите години милионите мюсюлмани в Западна Европа ще започнат терор като опитат да взривят бомби на стадиони например или в киносалони и дано тогава най-сетне европейците видят истинската им същност - на изчадия, пропити с омраза и готови да убиват. Няма да е далеч времето, когато Европа ще започне да ги гони. Аз бях в Испания когато стана атентата на гара Аточа и видях как мароканците за един ден станаха персона нон грата. Дано тогава оценят, че сме християни.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г20 са взели решение за глобална приватизация и отваряне на широко вратите за мултинационални инвеститори. А пък ни занимават по новините с някакви глупости.