Банкноти от ?10 с изписано "евро" на кирилица вече са в обращение

Те са и с по-добра защита
Обновена: 23 сеп 2014 14:02 | 23 сеп 2014 08:38, Елка Василева
47
Банкноти от ?10 с изписано "евро" на кирилица вече са в обращение
Снимка: Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска от днес в обращение нови банкноти от 10 евро с подобрена защита и с изписана думата "евро" на кирилица, предаде ИТАР-ТАСС.

По размер и цветова гама новите купюри не се отличават от досегашните. Промяната е в усъвършенстваната защита от фалшификация и в новата форма на вертикалната холограмна ивица.

Нов елемент в дизайна е добавянето на думата "евро" на кирилица към изписването на същата дума на латиница и с гръцки букви. Това се дължи на членството на България в ЕС. Абревиатурата ЕЦБ е изписана не на пет, както беше досега, а на девет езика. Добавено е и изображение на персонажа от древногръцката митология Европа.

В продължение на няколко седмици в страните от еврозоната ще бъдат пуснати в обращение около 4,3 милиарда от новите десетеврови банкноти. Разбира се, банкнотите от предишната емисия с този номинал остават валидни, но банките постепенно ще ги подменят с новите.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
9
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Би трябвало да сме поласкани.. Май само ние ползваме кирилица в ЕС:-)
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки. Софийски университет "Св. Климент Охридски" : Значение на изучаването на старогръцки език: Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГРЪЦКИ БУКВИКато си толкова начетен, защо не можеш да пишеш правилно? Или и ти проЙзлизаш от там.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава ! Кирил Христов (1875 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916" На старите българи и изобщо на славяните липсваше тъкмо онова, което липсваше на хуните и на редица други варварски народи (кумани, печенеги, татари и пр.), които вършеха завоевания в Европа, без да бъдат в състояние да образуват трайно господарство: липсваха им широките морални хоризонти на християнската идеалистическа философия.
4
0
 
5
 
! Отговори
иванов преди 9 години
за да може ло лесно руснаците да ги четат
3
0
 
0
 
! Отговори
Финикиец преди 9 години
Финикийците не са измислили сам мангизите. Сетете се, от кого гърците заимстват.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кирилица се състои от 24-те букви на гръцкото унициално писмо и още 12 букви, които отбелязват звуковете (б, ж, ц, ч, ш, щ, ъ, ь, ѣ, ю, ѧ, ѫ). Както при глаголическата азбука, така и при кирилицата има буквени варианти и съчетания, част от които са заимствани от византийския устав.
1
10
 
6
 
! Отговори
ГРЪЦКИ БУКВИ преди 9 години
На кирилица с ГРЪЦКИ БУКВИ защото 19 букви от кирилицата пройзлизат от ГРЪЦКАТА азбука!