Ердоган поиска буферна зона по сирийско-турската граница

Расте потокът бежанци към Турция
27 сеп 2014 13:39, Екип на Bulgaria On Air
34
Ердоган поиска буферна зона по сирийско-турската граница
Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив, Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган поиска спешно създаване на буферна зона по сирийско-турската граница, в която бежанците да бъдат защитени от международни наблюдатели. Предложението му е зоната да бъде изцяло на сирийска територия, а самолетните полети над нея да се забранят.

Потокът бежанци към Турция, търсещи спасение от екстремистите в Северна Сирия, постоянно нараства. Вече повече от 160 хил. души са на турска територия. Бежанските лагири по границата са пренаселени, необходима е спешна хуманитарна помощ. Турските власти виждат 3 стъпки, които могат да подобрят ситуацията.

"Първо, установяване на зона, забранена за полети, за да гарантираме сигурността. Второ, тази зона да бъда в рамките на Сирия. И трето – диалог за това как да осъществим тази идея, включително доставките на хуманитарна помощ", заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Турция продължава да отказва да застане на първа линия във фронта с джихадистите. Това предизвика атаки от страна на кюрдите, че Анкара дори подкрепя организацията "Ислямска държава". Турските власти обаче декларираха противоположна позиция – екстремистите представляват опасност за националната сигурност.

Притесненията на Турция са свързани с връзката между сирийските кюрди и турската Кюрдска работническа партия ПКК, която от десетилетия води военна кампания за повече права срещу турската държава.

Още вижте във видеото на Bulgaria On Air


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кому е нужно всичко това? Тези бежанци вече не искат да напускат България, както е било предишните месеци. На месец в страната ни влизат около 1000 бежанци, от които не се знае точно колко ще се махнат. После българите защо емигрирали... ами ето ви новите ви граждани. Политиците предвидливо и те си изпращат децата в чужбина да учат и ги увещават никога да не се връщат. А българския народ кучета го яли. Бягайте докато тия *** не са почнали да колят и бесят както вече се случи с една продавачка.
21
2
 
2
 
! Отговори
ххх преди 9 години
Всъщност, май съм "за" турция да прати войски в северна Сирия. Да си го нахендри падишаха един хубав, як, четвъртит и брадат ислямистки, че са му малко гайлетата. Давай, султане, влез в блатото наречено Близък изток.
20
1
 
8
 
! Отговори
паричен фонд преди 9 години
Прочетете пророчеството на Слава Севрюкова. В момента продажните политици вкарват ислямисти, които да ни режат главите. Да се вдигнем братя. Няма националисти от паричен фонд или другите политически партии.Ръководствата на тези партии са се продали. Те искат да ни ислямизирати да ни унищожат, защото тяхното бъдеще и на децата им го виждат в други страни. Те получават пари. Истинските патриоти са тези ,които ще спрат и депортират арабите.Не на ислямизацията.Вън нелегалните афро-араби от България
19
0
 
4
 
! Отговори
do ,,10,, преди 9 години
To4no obratnoto dragi.Kurdite ot stoletia spirat Tur. Ako ne biaha takiva do sega Tur=Japonia x 2.
18
2
 
6
 
! Отговори
До умен гущер преди 9 години
Такива като теб трябва да бъдат линчувани и заточени в лагери доживот заради инфарктно затъпяване и простотия !
17
7
 
5
 
! Отговори
Ванга преди 9 години
Турция ке падне ке изчезне!
16
2
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 9 години
Едвали, ние сме доказали че не изчезваме лестно! Но нека да видим кюрдите и Турция, става интерестно!
15
0
 
8
 
! Отговори
аз казах преди 9 години
МАЙ на сирийска територия обаче-буферна зонапод контрола на ердоганя
14
1
 
4
 
! Отговори
* преди 9 години
И въобще 170 000 -те бежанци влязоха на турска територия миналият четвъртък 18.09.2014 , а днес е 27.09 - това сега като новина ли да го четем или като ретроновина !?
13
1
 
6
 
! Отговори
* преди 9 години
Бежанците само в Шънлаурфа до вчера бяха 170 000 , от местен жител го знам . Какви са тези 160 000 ...Тези *** утре може да кажат , че изобщо никой не е напускал Сирия .
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Северно Иракските Кюрди , ( Германия нали ги въоръжава ) и изпраща военни специалисти да ги обучават ! Това не се харесва на Ердоган . Да.не се присъединят към тях и Кюрдите в Турция и да искат ДЪРЖАВА !
11
4
 
12
 
! Отговори
bingo преди 9 години
Umen covek e Erdogan trybva da se spre potokat ot bejanci i da se varnat horata obratno. Vie may neznaete kakvo iskate,ne iskate bejanci na BG teritoriy a kritikuvate Erdogan
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 10 анонименVie shte iz4eznete dotogava ne se razmnojavate
9
4
 
3
 
! Отговори
До 10 анонимен преди 9 години
Ще поживеем ще видим! :-)
8
11
 
11
 
! Отговори
До 6 анонимен преди 9 години
Кюрдите са избивани от стотици години, няма да свършат и нямат нужда от Турция. Точно обратната, ще видим една голяма кюрдска сила която ще помете турция изградена с ислямистки основи и християнска кръв!
7
12
 
13
 
! Отговори
Ванга преди 9 години
Иде края на останалото от турската империя. Кюрдистан ще се разшири Турция ще намалее. Ердуган предусеща края !!!! Страх го е!
6
5
 
7
 
! Отговори
ххх преди 9 години
До Анонимен"bez Turcia kurdite sa obri4ani na gibel"Същата Турция, която си отвори границите за ИДИЛ и другите ислямисти. О,да. Без Ердо за къде сме?
5
5
 
17
 
! Отговори
Още една буферна зон преди 9 години
Буферна Зона трябва и на Турската Граница с България !Турция да не прехвърля никой през Българската граница
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Do v4era kurdite voyuvaha sreshtu turskata darjava a sega se molqt da gi spasqvat ot islqmistite,kakvo beshe a sega kakvo stana ,bez Turcia kurdite sa obri4ani na gibel arabite za dva dena shte gi likvidirat arabite mnogo mrazqt kurdite
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То Българското Правителство трябва да иска Буферна зона на Турска територия и да не ги прехвърлят Джихадистите в България . Те са си една религия и се поддържат .Ние имаме минало на кланета !