Русия подбира превключвател за интернет

Съветът за сигурност на Русия обсъжда заплахите в информационната сфера
1 окт 2014 15:47, Елка Василева
36
Русия подбира превключвател за интернет
Снимка: архив, Reuters

Съветът за сигурност /на Русия/ ще обсъди днес актуалните подходи за решаване задачите, поставени в Стратегията за национална сигурност и Доктрината за информационна сигурност, "отчитайки стремителното развитие на информационните и комуникационните технологии в света", съобщава уебсайтът на президента на Русия, пише в. "Комерсант".

Ще бъдат разгледани въпроси на устойчивото функциониране на руския сегмент на интернет, а също "изключването на възможността за каквото и да било ограничаване на свободата на достъп до него за гражданите и организациите", се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл.

"Чуваме безумни гласове, настояващи Русия да бъде изключена от SWIFT, и няма гаранции, че утре няма да чуем същите безумни гласове, които ще искат да изключат Русия от интернет - каза пред "Комерсант" президентският прессекретар Дмитрий Песков. - Администратори на световния интернет са преди всичко САЩ, а Русия трябва да има възможност да защитава своите интереси." По думите му министърът на съобщенията Николай Никифоров днес ще разкаже "за технологичните мерки за непрекъснатост на достъпа".

Националният Съвет за сигурност ще разгледа резултатите от ученията по защита на руския сегмент от интернет, извършени през юли от министерството на съобщенията и комуникациите в сътрудничество със силовите структури, както информират източници на "Комерсант". "Напоследък Русия се сблъсква с едностранен език на санкции. В тези условия ние разработваме сценарий, когато нашите уважаеми партньори изведнъж решат да ви прекъснат интернет", обясняваше Никифоров.

Ученията на негово министерство бяха посветени на "идеологическото противопоставяне между Русия и САЩ", каза пред "Комерсант" източник от бранша. По думите му според сценария на ученията изключването на интернета в Русия би могло да стане в случай на "злонамерени действия" на правителството на САЩ, на американската корпорация регулатор на интернет ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), базирания в Холандия интернет регистратор RIPE NCC (Re'seaux IP Europe'ens Network Coordination Centre), както и американски телекомуникационни компании Tier-1, AT&T, Level3 и Sprint.

В нито една страна в света интернет не е бил изключван отвън. Единственият случай, който може да се смята за външен, е изключването на либийския домейн за няколко часа, защото страната не бе платила услугите на доставчика на хостинг", казва събеседник на вестника. По думите му в хода на ученията се е разглеждал и сценарий за изключване на интернета в Русия отвътре. Според закона за комуникациите властите могат да предприемат тази мярка при извънредни ситуации или при обявяване на извънредно положение. Освен това опити за изключване на
интернет при масови безредици вече има в Африка и Близкия изток. А в началото на народните вълнения в Хонконг Китай изключи американската услуга за обмен на снимки Instagram и няколко местни социални мрежи.

В хода на учението чиновниците и военните са тествали сценарии по изключване на DNS сървърите (DNS - Domain Name System) за домейните .RU и .РФ, които се намират в Москва, Новосибирск, Ню Йорк, Амстердам и Хонконг. "Ако бъдат изключени тези сървъри, то след 30-40 часа тези маршрути ще бъдат "забравени" и сайтовете на Runet (руското интернет пространство) ще изчезнат за болшинството хора в чужбина", казва събеседникът на "Комерсант".

На ученията се е разработвал и сценарий за разгръщането в Русия на алтернативна система от DNS сървъри на базата на руското министерство на съобщенията и комуникациите.

По същество това е вътрешноруска мрежа, в която предстои да има филтриране на трафика в допирните зони с чуждестранните мрежи и в точките на обмен на трафик. Тези сценарии до голяма степен съвпадат с предложенията на работната група при администрацията на президента, която изготви мерки за засилване на контрола върху Runet. След ученията е бил изработен проект за указ на президента, където се описват новите правила за функциониране на интернет в Русия, разказаха три източника от бранша.

В разговор с репортер на "Комерсант" Дмитрий Песков отбеляза, че въпросите за устойчивостта на Runet сега само се обсъждат от експертите в Съвета за Сигурност и министерството на съобщенията. Такива документи не са постъпвали в правителството, каза правителствен източник.

Русия се върна към идеята за изграждане на граници в интернет, отбелязва анализаторът от правозащитната организация "Агора" Дамир Гайнутдинов. Тази идея бе издигната през 2009 г. на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), чиито участници признаха, че "трансграничното разпространяване на информация заплашва политическата стабилност". А през 2012 г. на платформата на Международния съюз по телекомуникации (International Telecommunication Union) Русия предложи държавите да получат повече правомощия в интернет, напр. функция в разпределянето на мрежовите адреси, имената на домейните, контрол върху DNS архитектурата и т.н.

"Ако на регионално равнище страните членки на ШОС, да речем, имат сходен начин на мислене, то на международно равнище всяка голяма проява бе съпровождана от опитите на Русия при мълчаливата подкрепа на Китай да прокара тези идеи. И всеки път не се случваше нищо. Предполагам, че нашите власти се нуждаеха да получат такова признание в очите на международната общност, че да легитимират собствените си действия по затягане на гайките тук, което сега и става", казва Гайнутдинов.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Както казах едва ли ще си извлечеш поука. :)Аз лично се отказвам защото с подобна логика незнам как се спори, а няма да ти изнасям пълна CCNA лекция за широколентовите мрежи. Все пак ако намериш някаде обяснена теорията за американската точка (.) в името на домейните ще ми е любопитно да я прочета.Със здраве. :)
15
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
... Интернет в общия случай е неподвластен на правителствата, поради което първата грижа на диктарорските режими е рязането не входящия трафик. Няма как да се наложи цензура на световната мрежа или да се премахне достъп до нещо което не е под контрола на отделна държава. За това като специалист в областта ти казвам пак. Всякакви тъпотии от рода "правим интернет по сигурен" е чиста проба опит за налагане на контрол. Едва ли ще си извадиш поука, но и други хора четат, полза все ще има. :)
14
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Аха, сега говориш за домейни не за пътища. Само да ти кажа че сървър за точката (.) няма. :)Домейните се предлагат от частни хостинг компании (без значение от разширението .bg или .ru) които предоставят услугата на клиенти на всякъде по света. Пример - повечето .bg сайтове не са в България (аз лично основно френски хостинги ползвам). Които ги регистрират в ICANN която споменах за да е сигурно че няма дупликации в името. Това е....
13
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До БобиГлупости говориш, няма такова нещо като лицензиране на DNS сървъри. Най близкото за което се сещам е ICANN организация за стандартизация на IP-та и домейни. И тя пак е интернационална служба. DNS сървърите са си обикновени машини с огромни таблици на съседните IP-та всеки интернет доставчик има такъв и не го лицензира никъде. Просто по-малките доставчици взимат цялата информация от по-големите. Нали ако беше толкова лесно ThePiratebay да е заминал преди години точно заради американците
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 23Жан Виденов & Компания никога не са ми били шефове и надали ще бъдат.По-скоро твоите шефове го направиха това, а се надяваха и на 1 за 6000.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долар (1)одинь = сорок(40) рубль
10
10
 
7
 
! Отговори
wannabe рубладжия преди 9 години
Здравейте, приятели рубладжии! Искам и аз да стана *** като вас и да ми дават парички, за да пиша *** коментари! Към кого да се обърна?Заранее спасибо!
9
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свободен интернет - смъртна заплаха за кремълската хунта на лилипутите !Ахахахаахахахаха
8
5
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Бобито не знам каква ти е професията но очевидно не е в ИТ сферата. DNS услугата не е се държи от определна държава, всеки А клас доставчик има собствен DNS сървер който комуникира с еквивалентите на останалите доставчици. Ако да речем пътя до руски сайт бъде премахнат от американски провайдър само неговите потребители губят достъп останалия свят пак ще го вижда. Америка НЕ МОЖЕ да спре интернета на Русия или която и да е друга държава. Това е само предлог за повече контрол над нета в Русия.
7
8
 
14
 
! Отговори
Валери преди 9 години
Г-жо Василева , руските държавници си защитават интересите, а вие в края на статията си цитирате с абсолютна пропаганда и по грешен начин някакъв си платен правозащитник. Силно се моля някой ден и ние да излъчим подобни велики държавници като руските.
6
6
 
14
 
! Отговори
Иван преди 9 години
След като днес зам. министъра на отбраната на САЩ каза, че разглеждат възможността за военни удари срещу Русия и Китай в случай, че интересите им са пресичат с тези на САЩ, какво повече да говорим.
5
4
 
5
 
! Отговори
извън темата преди 9 години
,,Нефтаная революция началась:США опережают саудовцев''Corriere Della ***-т.е. от октомври САЩ ще произвежда повече нефт/петрол от Саудитска Арабия.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиМного си далече
3
8
 
6
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
No mercy za zapadnata "civilizaciq"!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиСамозадоволяването му е майката - да си правят собствен интернет.
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Или още по-просто:Ако чичо Сам дръпне кабела - йог електронно банкиране и днесс.бг!Затова руснаците добавят още плетеници по мрежата че да не се разпадне плетката!