Световната банка дава още 100 млн. долара за борбата с ебола

Ще бъдат обучени и изпратени 3 екипа в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне
Обновена: 30 окт 2014 17:19 | 30 окт 2014 17:10,
3
Световната банка дава още 100 млн. долара за борбата с ебола
Снимка: Архив Reuters

Световната банка обяви днес, че отпуска още 100 милиона долара, за да ускори разполагането на чуждестранен медицински персонал в най-засегнатите от епидемията от ебола африкански страни, предаде Франс прес.

С деблокираните средства ще се финансира създаването на координационен център в Гана, който ще наема, обучава и изпраща медицински екипи в трите най-пострадали държави - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Още по темата
Допълнителната сума ще даде възможност да се доближим до набелязаните от международната общност в началото на октомври цели: през следващите 60 дни да се изолират и лекуват 70 процента от предполагаемите заразени и да бъдат погребани 70 процента от починалите от болестта, посочи в комюнике банката.

Трябва да направим всичко възможно да премахнем препятствията, които пречат на здравните работници да изпълнят мисията си, заяви президентът на банката Джим Йон Ким.

Световната банка обяви, че деблокира общо 500 млн. долара за справяне с епидемията, като 117 млн. вече са реално отпуснати, се казва в комюникето.

Белгийският професор Петер Пиот, един от откривателите на вируса ебола през 1976 г., изрази днес особено безпокойство за Китай във връзка с епидемията, тъй като в Западна Африка има многобройна китайска общност.

В Африка днес живеят и работят огромен брой китайци. Ситуацията е много различна от тази при предишни епидемии. Не е невъзможно заразени работници да се върнат в Китай, а в държавни болници там - поне тези, които посетих - равнището на инфекциозния контрол е много ниско, въпреки че след епидемията от ТОРС (тежък остър респираторен синдром) условията значително са се подобрили, каза Пиот на медицински семинар в Токио, аргументирайки опасенията си.

Хуманитарната организация "Лекари без граници" заяви, че не бива да се правят прибързани заключения от намалелия брой нови случаи на зараза с ебола в Либерия, най-засегната от епидемията страна, тъй като този спад може да се окаже измамен и краткосрочен.

Либерийският заместник-министър на здравеопазването Толберт Ниенсуа припомни в изявление пред АФП, че вирусът се разпространява на вълни, и подчерта, че спадът може да бъде траен само, ако сходна тенденция има и в съседните Сиера Леоне и Гвинея.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 9 години
Еболата дойде от африканците,хранели се с неподходящо приготвяно птиче месо. Спинът пак дойде от тях-заради това, че са се ч-----ли с маймуни.
2
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Вместо да харчат напразно,да запитат водещата в световната медицина Нигерия как е излекувала ВСИЧКИТЕ си заболели от ебола и са спрели нови заразявания.(новината бе преди около седмица) :)
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой създаде и пусна заразата ?