Германия удря чуждите шофьори с нов данък

Само ЕС може да попречи за новата такса до 130 евро
Обновена: 31 окт 2014 08:26 | 31 окт 2014 07:11, Александър Попов
42
Германия удря чуждите шофьори с нов данък
Снимка: Reuters

Германско правителство въвежда пътна такса, която ще принуди чуждите шофьори да плащат до 130 евро на година за използването на германската магистрална мрежа, предаде Ройтерс.

Новата такса цели да осигури постъпления за поддръжката на транспортната инфраструктура, която е изхабена от милионите чужди автомобили, преминаващи по нея. Ако Брюксел обаче сметне, че налогът дискриминира чуждите водачи на превозни средства, то данъкът може да бъде отменен.

Таксата влиза в сила през 2016 г. Шофьорите ще плащат различни суми в зависимост от мощността на колата и до каква степен тя отговаря на екологичните стандарти. Чуждите шофьори ще могат да плащат 10-дневен налог срещу 10 евро или двумесечен налог за 22 евро. Данъкът може да се плати в бензиностанциите или чрез регистриране на номерата на колата в интернет.

Очаква се приходите да са от 3,7 милиарда евро.

Според министъра на транспорта Александър Добринт е справедливо чуждите шофьори да плащат такъв пътен налог. Той добави, че е несправедливо чуждите водачи на превози средства да пътуват свободно по германските магистрали, докато германските шофьори са принудени да плащат пътни такси в съседни страни като Австрия, Швейцария и Франция.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: германияпътна такса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E vreme e togava i v Bulgaria da se sloji taksa na kolite s nemska registrazia.Ste go otnesat turzite kato trugnat na pochivka s koli s nemski nomera.
31
0
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 9 години
А ДДС от продадените гориво и стоки къде влиза?
30
0
 
1
 
! Отговори
do 15 преди 9 години
От всичко изброено, само акциза влиза в хазната. Другото е частен бизнес. В държавите с винетки също има заведения и бензиностанции, така че логиката ти не важи
29
2
 
8
 
! Отговори
do 9 преди 9 години
Немците си плащат отдавна тези такси чрез данъците си. За това беше и спорът в Германия, че е изключително нагло да се въведе допълнителна такса (винетка) за немците, които ще плащат тогава двойно. Компромисният вариант е да плащат само чужденците. Което вече е справедливо! И без това немците плащат всевъзможни данъци и простотии, че вече е нормално всеки да пише данъчни декларации и да му връщат част от данъците обратно, понеже всеки плаща прекалено много данъци. Бюрокрация та дрънка!
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз живея от 16 години в Германия и пътувам редовно по магистралите. Пътищата на Германия са изключително натоварени. Цяла Европа минава от тук. И като казвам цяла Европа изобщо не преувеличавам. И за поддръжката им плащаме данъкоплатците. И въпреки това пътищата в Германия са 100 пъти по-хубави от страни, които имат от години винетки! Просто е абсолютно справедливо Германия да въведе пътни такси за чужденци. Брюксел може да си завре дискриминацията в бюрократичните си, космати задни части!
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на мен ми беше страннйо как пускат секва чуждестранна *** да им съсипва пътищата безплатно. Так атрябва. Нема Германия вечно да ви носи на гръб бе смешници. С тия постъпления смееетай какво ще стане в тази страна - Ще направят магистрали и във въздуха. Добре че не са българи иначе немаше да стигнат тези 3 милиарда и половина от крадене да боядисат 3 бордюра!
26
2
 
16
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Заглавия като това:"Германия удря чуждите шофьори с нов данък" могат да бъдат само израз на полуграмотността на журналиста написал статията.Германската пътна инфраструктура е най-развитата и най- качествената е Европа.Средствата ,които са необходими за подръжката и са колосални.Нормално е да има такси за чужденците ползващи германската пътна мрежа.Такива такси отдавна се плащат в други европейски държави.
25
0
 
12
 
! Отговори
Свинетко преди 9 години
Как така ще плащате с регистиране ве? Какво е това безобразие? Трябва да се лепне винетка, да се носи талонче, договор, протокол, бележка за платен данък и голям талон!
24
2
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Abe..pravi mi vpechatlenie formata na novinite, malko e stil: Strashniq zapad, golemite taksi, neponosimata skupotiq.. A horata na zapad si jiveqt suvsem spokoino, nikoi ne se e zatormozil za otoplenie, tok, kamo li puk hrana. Samo vie moje da opukate cql den za svetovni analizi bez da se poglednete vas si! Pleme! S kopiq!
23
2
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 9 години
Както вече някой по-рано писа, немците ще плащат 130 евро целогодишно с данък "кола". Това първо, второ - ако искат да го въведът САМО за чужденци, ЩО да не го направят бе?! Тяхни си пътища, те ше си избират кой да плаща!!!Преди 5 години въведоха винетни такси само за тежкотоварните транзитни, дето наистина трошат магитата. Пак голем вой и от франсета, и от австрийци и т.н., дето това е отдвна платено! Лицемерието край няма ...
22
0
 
24
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Очевидно снимките от Германия са вече изчерпани от Интернет и на екипа на Днес.бг се е наложило да илюстрира статия за немските магистрали със снимка от Пекин... хахаха. И вашата не е лесна. :)Иначе, да - напълно прави са хората да въведат такса за магистралите.
21
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
И в Италия г-н Попов, защо забравяте Италия? Щвейцарската целогодишна такса от 37 евро е нищо, в сравнение с дрането в Австрия и Италия. В Италия те друсат с около 10 цента такса на километър, там живеят най-големите мошенници на света. в Австрия виньетката за 10 дни гони 10 евро вече. Статията е актуална, но въпросът все още не е решен. Не само от Брюксел, самите германци все още не са регулирали този въпрос. Яснота няма да има скоро.
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винетна такса плащали швабите във всички съседни страни, не било справедливо.. Ами, нали и самите австрийци, поляци, чехи и холандци си плащат винетките (както и ние), швабите искат да въведат винетки САМО за чужденци, което е в разрез със законодателството на ЕС. Така не става, фрицове...
19
0
 
3
 
! Отговори
Joko преди 9 години
Snimkata s arabskite polizeski koli kyrti mivki i ne se seshtam Kakvo ide da ni podskaze
18
4
 
10
 
! Отговори
do 27 преди 9 години
КАКВО СА 5 евро за винетка ....за Гастърбаитерите към Турция трябва 20 евро + 10 евро вредни на ден .
17
2
 
11
 
! Отговори
-10 преди 9 години
До tuzarya-----Гастърбахтерите си плащат. Да ти напомня за винетките!
16
3
 
15
 
! Отговори
tuzarya преди 9 години
Ами и ние да им наложим данък тогава! Газтарбайтерите от Турция, които всяка година пътуват по 4-5 пъти от и към Турция са напаст за нашите пътища! Предложението ми за размера на таксата е по 100 евро на ден.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време беше,дори малко ще вземат..... ,като се има в предвид че цървулите Унгарци , Чехи и Словаци взимат по 15 евро за тяхните разбити "магистрали" и по 2 евро и нагоре за 1 л. бензин.
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо лошо не виждам в този данък. Германия беше една от малкото държави без пътни такси и с едни от най-добрите пътища. Нормално е да искат да ги поддържат. Освен това 130 евро годишно за жителите там не е страшна сума.
13
1
 
3
 
! Отговори
любопитен преди 9 години
До Анонимен...той "Новия свят" да си информиран, че е старият свят - да си виждал кенгуру на друго място на Земята...