Русия си прави собствена Уикипедия

Целта била да има достъп до по-надеждна информация
15 ное 2014 15:30,
126
Русия си прави собствена Уикипедия
Снимка: архив, Reuters

Русия планира да създаде своя собствена Уикипедия (Wikipedia), за да гарантира, че нейните граждани ще имат достъп до "по-детайлна и надеждна" информация за страната си, обяви президентската библиотека, цитирана от Ройтерс.

Вече 50 000 книги и архивни документи от 27 библиотеки от цяла Русия са били предадени за процеса на създаване на "алтернативната Уикипедия".

В електронната енциклопедия Уикипедия, изготвяна и списвана от интернет потребители, има страници, посветени на почти всеки район или голям град в 9-те (по-рано 11) часови зони в Русия, но според кремълската библиотека не са достатъчно добри.

Тази година Русия упражнява повече контрол над интернет и въвежда повече прокремълско съдържание, изтъквайки като причина заплахите от Запада. Критиците определят този ход като цензуриране на уеб пространството.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
2
 
! Отговори
Joro преди 9 години
Putin dogodina nqma da e prezident. super lujec i kradec,i nali znaete che na lujata krakata sa kusi.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен37 ЕЕЕЕЕЕ, по голям наглец отдавна не бяхме виждали!!! А Путин не му ли е подал средния пръст, леко с пиниз, здрависвайки се?:))))))))))))))))
25
4
 
4
 
! Отговори
:-) преди 9 години
До Питам???????????Русия, с ресурсите, които има, да е станала най-богатата държава в света, с най-добре живеещите граждани, ако можеше. ;-) Ама не може. Факт ;-)
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руският държавен глава е бил принуден днес да изслуша острата реплика на канадския премиер Стивън Харпър, който след като го поздравил, допълнил: "Подавам ви ръка, защото съм длъжен, но мога да ви кажа само едно - махайте се от Украйна !"
23
7
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Русия не е Киргизистан, Сомалия или ***. Русия е Велика Сила. Въпреки че ни таковаха империята след няколко войни винаги съм уважавал и обичал Руския Народ...особено след казармата защото най добрия ми приятел беше руснак. Винаги хващаше най трудната работа и не лицемерничеше като българите. Това научих като войник - повечето хора от моя етнос са добри но глупавички. Руснакът беше много интелигентен и добър но беше сред нас турците защото българите "много се правели" ...тоест...били лицемери и двуличници.
22
7
 
7
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Последният път, когато Русия се беше изолирала, имаше СССР и СИВ, и пак магазините бяха празни, хората разчитаха на черния пазар да си купят... коняк, салам, праскови и т.н., да не говорим за касетофон или дънки. Апропо, събуваха дънките от задниците на туристите за доста рубли. Така беше. Който не помни, да пита родителите си! Паметта на руснака, а за съжаление и на българина, е къса. Гордее се, че не помни лошото, но затова повтаря грешките си. Орисия славянска :-) Робска :-(
21
3
 
6
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Ей това изречение е трепач!!!!:)))))))) "Тази година Русия упражнява повече контрол над интернет и въвежда повече прокремълско съдържание, изтъквайки като причина заплахите от Запада. Критиците определят този ход като цензуриране на уеб пространството."УБИХТЕ ЗМЕЯ!!!! :)))))))))))))))))))) "прокремълско съдържание" хааааа, а трябва винаги в нета да е "прокраварско съдържанието!:)))))
20
6
 
5
 
! Отговори
Питам??????????? преди 9 години
Защо плювате Руснаци и Русия? Абе Русия поне нещо е да прави собствени неща! България е кво да направила ?
19
6
 
3
 
! Отговори
непукис преди 9 години
Чувам плач и вой как Русия , ако създаде собствена Wikipedia държавата и рублата ще се срине и ще заприлича на Северна Корея . Не мога да разбера защо са тези писъци та нали точно това са ви мечтите или пък ядец май няма да се получи точно така .
18
5
 
4
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Много смешна статия!:))))))))) Внушава ми, че аз нямам право да си напиша история на рода, защото други, хамериканците са се погрижили, демократично и са написали!????????????? Ало???? Не ставайте смешни!!!! Всеки има право да пише каквото си иска!!!!............не само хамериканците.......
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да редактират сегашната. Що за глупост! Русия пак се опитва да се изолира от света като по времето на СССР. Ами прав им път! Да вдигат нова стена и това е!
16
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България вече е изгони Руски инвестори, хора който преди купавали апартаменти по море, сега е идва вълна от бедни украински имигранти, който хем няма пари , хем 1000% по нагли от всички евреи на тоя свят!
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Параноята е първата степен на фашизма.Германия 30-те години прилича на путинска Русия."Всички са против нас, всички ни мразят защото сме православни и славяни, всички са ционисти, евреи, ***."
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България и българи, скоро време ще е съжаляват, че откъснали връзки с Русия и почнали да лижат *** на САЩ!
13
4
 
11
 
! Отговори
истина преди 9 години
В нея ще пише че всичко от парната машина ,самолета , радиото до компютъра са открити от Иван Иванич , както учехме преди 25 години
12
4
 
9
 
! Отговори
браво преди 9 години
Ще се нарича Путинпедия
11
8
 
9
 
! Отговори
Много дреме на Русия преди 9 години
Русия - първо независама държава от всички държави ! За ресурси изобщо не говорм ! Второ всички тези санкции който направиха малоума баба от Германия и *** от САЩ , тове е най хубаво за Русия! Русия има всичко да оцелее !
10
9
 
8
 
! Отговори
буратино преди 9 години
Русия е достатъчно огромна и достатъчно ядрено мощна да прави каквото си поиска и тук проблемите ще останат само за тези,които поради дървените си кратуни се правят ,че не разбират това !
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нищо лошо в алтернативата, необходима е диверсификация на източниците на информация, както биха се изразили брюкселските зелки.
8
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко по малко Путин дърпа шалтера на "богоизбраните".