Украйна спряла атентат срещу холандски министър

Според службите в Киев покушението било поръчано от Русия
Обновена: 19 ное 2014 07:25 | 19 ное 2014 07:22,
55
Украйна спряла атентат срещу холандски министър
Според Украйна мишената бил холандският министър Берт Кундерс Снимка: архив, Reuters

Украинските служби за сигурност съобщиха, че са осуетили план за атентат, според тях - поръчан на Москва, срещу холандския външен министър по време на посещението му в Източна Украйна, предаде Франс прес.

Става въпрос за 8 ноември, когато министър Берт Кундерс беше в град Харков за траурната церемония за жертвите на малайзийския "Боинг", който беше свален над Украйна на 17 юли. Повечето от пътувалите в него 298 души бяха холандци.

"Арестувахме много опасна група от 12 души", заяви на пресконференция началникът на украинската Служба за сигурност (СБУ) Валентин Наливайченко. Заловихме оръжие, автомати и боеприпаси. Те разполагаха също с мини и експлозиви, каза Наливайченко, като отбеляза, че мините били руско производство.

Датата на ареста не беше уточнена. Според шефа на СБУ същата група е замесена в атентат от 9 ноември срещу бар в Харков, където се набирали средства за украинските войници, които се бият срещу проруските бунтовници в съседните Донецка и Луганска област. При атентата бяха ранени 11 души.

На пресконференцията Наливайченко показа видеозапис от около минута на жена, за която той каза, че е член на групата. Жената, чиято самоличност не се разкрива, а лицето й не се вижда ясно, разказва, че при посещение в Русия е била вербувана от руското военно разузнаване (ГРУ) и инструктирана да подготви атентат в Източна Украйна със свои съучастници, обучени и въоръжени, по думите й, от Русия.

Според нея групата трябвало да заложи експлозиви край военния завод в Харков, където се намирали тленни останки от самолетната катастрофа и който щял да бъде посетен от делегацията на Кундерс.

Автентичността на видеото не може да се потвърди от независим източник. От холандското министерство на правосъдието казали пред АФП, че за момента не могат да потвърдят информацията. Самият Кундерс каза, че не е уведомен по този въпрос от украинските власти.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен---Б КГБ-то или както сега се нарича руското ГЕСТАПО има специален отдел за атентати срещу важни политици и журналисти с антифашистки(антирашистки) настроения.Много честни хора загинаха от дългата ръка на москва.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия украинци по табиети ще надминат и македонците .
31
0
 
17
 
! Отговори
1-ви Април преди 9 години
Днес да не е 1-ви Април?
30
0
 
14
 
! Отговори
истина преди 9 години
писна ми от льжи,само да имаш здравите нерви
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори и американците като че ли намалиха да говорят щурутии срещу Русия защотото разбраха че доста се излагат, но наште *** нямат спиране. Ей това продажно племе срам няма.
28
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обидно е някак.То бива да ни вземат за ***,но с такава чудна новина имам усещането,че ме мислят за ***.Моля за малко по-повече уважение към умствените способности на форумци.
27
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези пък вече не са и смешни...стават жалки.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Адвокате на Юлия, ти направо смаза един българин ( 38).
25
3
 
21
 
! Отговори
под диктовка преди 9 години
Статията е написана под диктовката и с любезното съдействие на отдел "Лъжа и дезинформация" на Цру!
24
2
 
20
 
! Отговори
адвокат на Юлия преди 9 години
Бившият адвокат на Юлия Тимошенко, Сергей Власенко, търгува с човешки органи, взети от още живи участници в сраженията. В търговията участват още директорът на СБУ Валентин Наливайченко, командирът на фашисткия отряд "Донбасс" Семьон Семенченко и украинската лекарка с германски паспорт Олга Вибер! Част от заработените пари се използват за финансиране на бандюгите от "Правый сектор". Наливайченко е агент на Цру от преди 10 години. Цру е най-голямата терористична организация в света.
23
3
 
26
 
! Отговори
фото шопче преди 9 години
Руснаците са искали да хвърлят атомна бомба от летяща подводница. Пороченко е защитил холандеца с тялото си. В момента фотошопа на Цру подготвя истински, ама наистина истински, снимки от атентата.
22
4
 
25
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Според службите в Киев покушението било поръчано от Русия"Тези от Киев буквално се оляха. За да се "докарат " пред господарите си са готови да запалят света.Приветствам Русия ,заради "здравите нерви" ,но не знам до кога ще издържи на провокациите.Дано Бог даде малко мозък на украинските ръководители иначе жалко за Европа. Отново ще бъде залята в кърви.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
30, избягвай ретранслаторите. Те пренареждат думите и хронологията. Търси извора и пий вода от него.
20
5
 
21
 
! Отговори
Бирено шкембе преди 9 години
Тия Украинци са като Маша и Мечока - Майданците са Маша - само бели правят, и всеки път нова простотия измислят, а Мечока ходи след тях да забърсва и разчиства.
19
5
 
25
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ЗАПАДА НЕ СПРЯХА ДА ИЗЛИВАТ ПОМИЯ ВЪРХУ РУСИЯ. ЯВНО ПУТИН ИМА МНОГО ЗДРАВА НЕРВНА СИСТЕМА. ЕДВА ЛИ ЩЕ ОТВЪРНЕ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ИМ. МОЖЕ БИ ОЧАКВАТ ИМЕННО ТОВА И ДА ЗАПОЧНЕ ТОВА КОЕТО ОТДАВНА АМЕРИКА ИСКА - ВОЙНА.
18
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея украинци май си нямат приказка за лъжливото овчарче.За къв им е на руснаците да убиват холандския външен министър? Това е загадка която само украинците могат да "разкрият" :)
17
3
 
36
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Украйна вече е страна-производител на нонсенс-новини N1!Бълва ги със скоростта на китайски завод за евтини дрънкулки,а и качеството е същото!Свършиха ли доларчетата,та не могат да изкарат нещо квалитетно?Откак се спихна работата с Боинга-НИЩО !Както са тръгнали-скоро публиката ще стигне до извода,че Украйна е поредния неуспял медиен продукт....
16
1
 
38
 
! Отговори
хм преди 9 години
До Анонимен 26И с валенки, и с по бутилка водка във всеки джоб, и мечка са водили с тях, а докато са планирали атентатите, са пели руския химн. Говори се, че един от тях е бил и с червени тиранти.
15
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХахахахахахахахахахахахахахахаА *** лично прдотвратил опит на Путин да разбие правителствения самолет в село Крива паланка. Информация на службите от същия източник ли е като за сваления с БУК самолет или от източника заповядал на самолета да изтреля ракетата?