Спипаха шпионски софтуер, подозират, че е държавен

Засегнати са 10 държави, сред които и Русия
23 ное 2014 22:50, Александър Попов
23
Спипаха шпионски софтуер, подозират, че е държавен
Снимка: Symantec

Американската компания за информационна сигурност Симантек обяви днес във Франция, че е открила софтуер за шпионаж, чиято техническа сложност навежда на мисълта, че той е бил ако не създаден, то поне контролиран от разузнавателните служби на някоя страна, предаде Франс прес.

Злонамереният софтуер, наречен Regin, е от типа Троянски кон и е позволявал следене на избрани мишени по един напълно дискретен начин. Засегнати са били 10 страни - Русия, Саудитска Арабия, Ирландия, Индия, Афганистан, Иран, Белгия, Австрия, Мексико и Пакистан.

Целта на злонамерения софтуер е да събира различни видове данни, а не да саботира система за индустриален контрол за разлика от програмата Stuxnet, която беше насочена срещу центрофугите за обогатяване на уран в Иран.

Сложността на новата програма навежда на мисълта, че фазата на замислянето й и разработването й е траела няколко месеца, дори няколко години, за което е нужно голямо финансиране.

Първа версия на новата програма е действала от 2008 г. до 2011 г., когато е била открита за първи път. После програмата е изчезнала внезапно и се е появила отново през 2013 г. в нов вариант. Сега тя е все още действаща.

Мишени на Regin са фирми, правителствени организации и научни институти.

Regin може да снима онова, което е изобразено на екрана на компютрите, да поеме контрола върху мишката или курсора, да открадне пароли, да следи трафика на дадена мрежа, да рови дори из изтрити документи. Но когато бъде открит, е трудно да се установи какво точно "търси" този софтуер.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: шпионаж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Габриела преди 9 години
Единственото богатства на Америка е това да извлича данни от цивилни граждани, и да манипулира света да ама нe са познали, вече никой не им вярва виждат, че страната им бавно залязва, всячески се опитват да манипулират хората.:)
12
1
 
6
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
А пък Financial Times пише следното: "Symantec says Regin probably run by western intelligence"Сашеееееее!Айде да си измиеш гурливите очички, а?
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто е и в ЕС са се светнали отдавана. Много ЕС институции, организации, фирми а и полицията в някои страни са минали на Линукс. БМВ например са на Линукс, Френската полиция, някои провинции на Германия и т.н. Даже четох някъде, че се обсъжда да се забрани Уйндоуса в държавните и ЕС структури в ЕС. Не че Линукс не може да се следи но е доста по лесно защитим.
10
2
 
21
 
! Отговори
ЗАЛОЖЕН В КОДА преди 9 години
още при писането е. Затова ЦРУ помагаше на GOOGLE, затова Майкрософт завладя целия свят - с ПОДКРЕПАТА НА ЦРУ и БЕЛИЯ ДОМ. ДЕМОКРАЦИЯ И ЧОВЕШКИ ПРАВА - ХА,ХА
9
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ъъВ Русия да се следят гражданите е нормална правителствена политика.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално да има такъв софтуер. Шпионските организации и структури все още не са пенсионирани в нито една страна. Предполагам и руснаците ще се възползват, ако могат да си го направят.
7
1
 
13
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
А!Ами микровълновата на Анджелина Мерхел ко ще шпионира?
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еврейски ?
5
22
 
8
 
! Отговори
Едва ли преди 9 години
До BozhilАко беше китайски щяха да го намерят и на доста други по-интересни места от споменатите. На други е, но въобще и не мога да предположа на кой може да е. Най- вероятно е руски и са го пуснали и в собствената си държава за заблуда ;)
4
4
 
28
 
! Отговори
ДАНС преди 9 години
Никой да не признава, че е български!
3
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направили са я в Нигер. Обратното на името на програмата.
2
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"АЗ НЕМОЖАХ ДА СЕ "СЕТЯ" КОИ СА Я НАПРАВИЛИ ТАЗИ ПРОГРАМКА"!!!!!!!!!! А ВИЕ??????
1
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
RABOTA NA AMERIKANZITE.