Членството на Финландия в НАТО би влошило отношенията й с Русия

Изборът преди 20 г. би бил лесен, смята финландският президент
24 ное 2014 13:22,
38
Членството на Финландия в НАТО би влошило отношенията й с Русия
Снимка: Reuters, архив

Присъединяването на Финландия към НАТО несъмнено би навредило на отношенията й с Русия, казва в интервю за вестник "Вашингтон пост" финландският президент Саули Ниинистьо, предаде ТАСС.

Финландският лидер казва, че той не е против НАТО и смята, че влизането на страната му в този съюз е възможно, но отбелязва, че по този въпрос трябва да има свободен избор.

Преди 20 години за Финландия би било лесно да стане член на атлантическия съюз, понеже тогава Русия е била "много слаба".

В интервю за американския вестник министърът на външните работи на Финландия Ерки Туомиоя каза, че въпросът за влизането на страната в НАТО едва ли ще бъде повдигнат по време на парламентарните избори, които са догодина през пролетта.

Нито една партия няма интерес на тръгне по този път. Консерваторите и Шведската народна партия подкрепят членството в НАТО, но не и електоратът им и те няма да поставят този въпрос преди изборите, каза външният министър.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: НАТОчленствоФинландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Спокойно бе Саули... - забрави ли как ги бихте през 40-та година...
4
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно ще е ако в Карелия се проведе референдум за излизане от Русия и присъединяване към Финландия, как ли ще реагира Путин и кремльовсите :)
3
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За зялото си съществуване след 1945 ,СССР а после и РФ ,са водили над 38 войни и военни конфликти. Нито една от войните не се е водила на руска територия и земя. Всичките са били започвани от СССР и после РФ. За цялото това време няма нито един конфликт или война с натовска държава. Нападани са единствено малки ,слаби, извънблокови държави! Заради това Украйна в момента се стреми към НАТО. Заради това и ние влязохме .
2
4
 
14
 
! Отговори
бг преди 9 години
И сега.......какво излиза? Защо колониалистките сатанински плъхове мразат Путин-защото е корумпиран олигарх или защото е силен и успешен лидер?
1
20
 
7
 
! Отговори
.. преди 9 години
До Гневен българинМного се товарите, колега. България е в НАТО, и историята ви отреди маргинализация, като на всички други руски поддръжници в България. Ще се събирате с такива като вас, ще повикате малко, ще веете знамето на чужда страна, ще призовавате Путин като божество, и ще се приберете при портрета на стената да гледате "17 мига от пролетта".А българското знаме ще се вее високо, наред с другите от най-мощния отбранителен съюз в света, събрал най-модерните индустриални страни в света.