Ще снабди ли Западът Украйна с оръжия?

"Независимая газета": Киев създава отбранителен съюз с Вилнюс и Варшава
26 ное 2014 09:34, Елка Василева
78
Ще снабди ли Западът Украйна с оръжия?
Снимка: архив, Reuters

Киев създава отбранителен съюз с Вилнюс и Варшава. Западът обещава да подпомогне Украйна, щом тя стане силна. Така обобщава в заглавие "Независимая газета" резултатите от посещението на литовския президент Далия Грибаускайте в украинската столица в понеделник.

Украйна не бива да разчита на натовска помощ за конфликта в Донбас и трябва да развива хоризонтални връзки в отбраната с отделни членки на Алианса, гласи според вестника изводът на Киев.

Грибаускайте обеща военна помощ на Украйна и подкрепи желанието й да стане член на НАТО, но напомни, че Киев трябва да осъществи антикорупционни реформи. Литва предложи на Украйна да организират общи военни учения и да завършат формирането на литовско-украинско-полска бригада.

Според украинския лидер Петро Порошенко са договорени доставки на "конкретни елементи от въоръжения". Нито Порошенко, нито министерството на отбраната  уточниха обаче за какви елементи става дума, посочва изданието.

Украйна обсъжда планове за сътрудничество в сферата на отбранителната промишленост с Полша с оглед "малкия потенциал на Литва" в тази област, заявява за всекидневника украинският аналитик Сергий Згурец. Негови колеги обаче предполагат, че Литва може да снабди Украйна със свързочна техника, прицели и други уреди с двойно предназначение.

Тези дни експерти от украинския проект "Цената на държавата" публикуваха анализ, според който Западът е отпуснал на Украйна едва към 60 на сто от средствата, обещани за тази година.

Украински медии информират, че основен кредитор на страната е МВФ, отпуснал през май транш от около 3,2 милиарда долара, а през септември - 1,2 милиарда. Още 2,8 милиарда може да бъдат преведени на Украйна догодина, след съставяне на ново правителство, отбелязва "Независимая газета".

Европейската банка за възстановяване и развитие, както и Европейската инвестиционна банка не финансират Украйна, тъй като не се работи още по съответните проекти. Междувременно Украйна получи заем от Япония - 100 милиона долара, а от Канада – 200 милиона канадски долара. Един милиард долара бе помощта от САЩ.

Всички тези средства са предназначени за подкрепа на украинската икономика, запазване на стабилността на финансовия пазар, както и за реформи.

През ноември литовският парламент представи революционна инициатива - Украйна да се финансира от европейския бюджет чрез нов план "Маршал", предвиждащ 30 милиарда евро като дарения за Украйна.

Киев не се надява много това да стане, но още по-малко вярва, че западните страни ще финансират украинската армия. До момента само САЩ заявиха официално, че отпускат близо 320 милиона долара - по-специално за обучение и екипиране на киевските войски. Евентуални доставки на оръжия и бойна техника се обсъждат във Вашингтон от пролетта, но въпросът се движи крайно трудно и бавно, пише вестникът.

Според експерта Сергий Згурец Западът няма да използва Литва като параван, за да доставя в Украйна въоръжения и техника.

НАТО планира в момента как да брани свои членки като балтийските страни и Полша. Съответно се стреми най-вече да възпира Русия с икономически, политически и дипломатически мерки, вместо да защитава Украйна. Ситуацията може обаче да се промени в случай на открита агресия, коментира киевският експерт Володимир Горбач.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
*** чакайте,вече НАТО снабдява Украйна с оръжия Че чак и до германски Леопарди се стигна Малко ли полски,унгарски и т.н. техника им доставяха в Украйна,че чак от зор и германски танкове им дават Нооо,това няма да помогне на Украйна ,да се стабилизира икономически ,а ще я закопае по-надълбоко А една армия без тил ,без снабдяване ,без храна няма дълго да изкара Хм,как ли ще я изкарат зимата укр. воиниците си е тяхна грижа.Последно даваха ,как вместо консерва с месо,има водичка вътре
51
0
 
3
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Щирлиц: ,,Украйна 2014г.-завръщане в бъдещето.Испания 1936г.Кога ще е следващият 1септември1939г?Дали 9май ще бъде в Берлин или в Брюксел е техническа подробност.''А ЗАЩО НЕ ВЪВ ЛОНДОН ИЛИ ЛИСАБОН ДА Е СЛЕДВАЩИЯТ 9 МАЙ 1945 ГОДИНА?
50
0
 
2
 
! Отговори
пенко преди 9 години
План "Маршал"-2 : За Гърция /12мил./ 300 милиарда -за Украйна /40 мил. беше 45 / 30 милиярда ? Гърция " цъфна та върза " ! Тези пари просто са за газ ,нефт и въглища от Русия/за периода в който ще се дават/, което ме навежда на мисълта ,че е "Маршал"-3 целящ да стабилизира и развива Русия ! Направо съм в шок !
49
0
 
8
 
! Отговори
Просто истината преди 9 години
До Анонимен - Латвия предостави военна помощ.Да видях - два трактора с маскировъчна мрежа ... при това произведени преди 20 годиин в Донецк. Бона задача - да не копали укрофашетата на ръка.
48
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Украйна 2014г.-завръщане в бъдещето.Испания 1936г.Кога ще е следващият 1септември1939г?Дали 9май ще бъде в Берлин или в Брюксел е техническа подробност.
47
12
 
1
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
ЩЕ СЕ НАМЕРИ КОЙ ДА СНАБДЯВА УКРАЙНА С ОРЪЖИЕ ,АКО НЕ ЛЕГАЛНО ,ТО НЕЛЕГАЛНО ! ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА РАВНО ПО СИЛА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ ! ТАКА ,ЧЕ АЛЧНИТЕ РУСКИ ПИЯНДУРИ НАПРАЗНО ХАРЧАТ ПАРИ ЗА КАМПАНИЯТА СИ В УКРАЙНА !
46
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВЕЩИЦАТАДО 60 ДО КОЙ КЛАС СИ ХОДИЛ НА УЧИЛИЩЕ. ТА ТИ НЕ СИ СЕ НАУЧИЛ ДА ПИШЕШ ПРААВИЛНО. ОСВЕН ТОВА ЩОМ ТИ ЦЪКАТ МИНУСИ ЗНАЧИ АЗ СЪМ ПРАВА.права си защото не можеш да си седнеш на такованото Д :)
45
1
 
7
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО 60 ДО КОЙ КЛАС СИ ХОДИЛ НА УЧИЛИЩЕ. ТА ТИ НЕ СИ СЕ НАУЧИЛ ДА ПИШЕШ ПРААВИЛНО. ОСВЕН ТОВА ЩОМ ТИ ЦЪКАТ МИНУСИ ЗНАЧИ АЗ СЪМ ПРАВА.
44
2
 
6
 
! Отговори
П. Берон /стария/ преди 9 години
До Анонимен 60"а ти това в савецкото посолство ли го забеляза?"А ти българския правопис насред Атлантическия океан ли си го учил?
43
3
 
18
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До СТРАНДЖАТА: ,,***, обкръжен си отвсякъде... - предай се!!!...''ПАК СИ ВЗЕЛ ОТ НА БАБА СИ ХАПЧЕТАТА СРЕЩУ КОЛИКИ, ТВОИТЕ БЯХА ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА МАСАТА ПОД ПОКРИВКАТА А ТИ СИ ВЗЕЛ ТЕЗИ ВЪРХУ НЕЯ! ЯЖ СИ МАНДЖАТА И АКО НЕ ТИ СТИГАТ $-ТЕ БЯГАЙ НА ЗАРАБОТКИ НА НОВИЯТ МАЙДАН ВЪВ ФЕРГЮСЪН! НАДЯВАМ СЕ ЧЕ БОЯТА СЪС КОЯТО ТЕ БОЯДИСАХМЕ ВЕЧЕ ИЗСЪХНА И СЕГА СИ ПО-ЧЕРЕН ОТ МЕСТНИТЕ ***.СЛЕНГА РАЗБРАХМЕ ЧЕ ГО ЗНАЕШ А ПУТИН ТИ ПРАЩА ПОДАРЪК- БУТИЛКА ,,ХЪСКИ'' И ЛЮБИМАТА *** СЪС ЧЕРВЕНА ПЕТОЛЪЧКА!
42
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До САЩ ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТОКОЛОНИЯТА РБ е наред да възстане срещу НАГЛО-САКСОНСКОТО РОБСТВО и да прати всички СОРОСКИ *** където им е мястотоза начало предлагам да изпратим всички чугунени *** където им е мястото - в Азия.
41
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВЕЩИЦАТАПРЕДИ ВОЙНАТА В ЕВРОПА В БЪЛГАИЯ СЕ ЗАДАВА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА. НЕ СТЕ ЛИ ГО ЗАБЕЛЯЗАЛИ?а ти това в савецкото посолство ли го забеляза?
40
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЛитва вече започна да предоставя военна помощ на Украина :))))нали трябва някакси да ги ровят туристите с ушанките.
39
4
 
30
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ако Западът даде оръжия на Украйна,естествено и справедливо ще има реципрочни действия от страна на Русия!Снабди ли опълченците с тежки оръжия и авиация-пътят към Киев е открит!То и сега хохлите не смеят да дигнат самолет,а само изтребват мирни жители с тежка артилерия!
38
0
 
21
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
Предлагам нов план "БАЛКАНИ " за дарение на стойност от 30 милиарда евро в полза на България и превръщането и от една изоставаща развиваща се страна и най бедна в ЕС в развита страна . Защо трябва да гоним и подържаме просперитета на страни извън ЕС вместо да подкрепим собствените си членове на ЕС .
37
0
 
16
 
! Отговори
yan преди 9 години
До Анонимен 44Чел съм ги тези пророчества. Лошото е, че на Трабич са се сбъднали. А за Европа не ми се мисли. Пустош. И всички те пишат за военни действия в централна Европа, далече от нас - но без ядрено оръжие, само с този жълт прах отравящ водата и почвата. По-скоро е химично, а не бактериологично оръжие.
36
3
 
18
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ПРЕДИ ВОЙНАТА В ЕВРОПА В БЪЛГАИЯ СЕ ЗАДАВА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА. НЕ СТЕ ЛИ ГО ЗАБЕЛЯЗАЛИ? КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ СМАЧКА ГЛАВАТА НА ЗМИЯТА!!!!!
35
4
 
43
 
! Отговори
САЩ ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО преди 9 години
Тези искат да са начело на целия свят, ама свърши тая. ГОРБАЧОВ е прокълнат от народа, Пияндурина ЕЛЦИН е мъртъв, а половината му олигарси в затвора или при него, другите под желязната хватка на ПУТИН. ПРОМЯНАТА ЗАПОЧНА!КОЛОНИЯТА РБ е наред да възстане срещу НАГЛО-САКСОНСКОТО РОБСТВО и да прати всички СОРОСКИ *** където им е мястото или в АРИЗОНА или БЕЛЕНЕ
34
2
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 9 години
Да се задържи петрола 60$ 2-3 години, пък после ще видим. Това ще е много полезно за световната икономика. Революционен скок в енергетиката е на прага да се случи и тези дето разчитат да живеят от износ на енергоресурси ще трябва да се преквалифицират. Нефта и газта винаги ще бъдат ценна стока, но няма да са това, което са днес ! Е със здраве.
33
1
 
41
 
! Отговори
**** преди 9 години
Америка може да бъде спряна да подклажда конфликти с русия,ако Путин възтанови базата в куба,само тогава сащ ще се замислят,а сега усещат,че русия и китай и теглят килимчето под краката и бавно заемат нейното място.