Сталин - кървав тиранин, но и баща на Украйна

Заради него украинците развили националното си самосъзнание
Обновена: 28 ное 2014 09:39 | 28 ное 2014 09:38,
97
Сталин - кървав тиранин, но и баща на Украйна
Снимка: Архив Reuters

Преди осем години, на 28 ноември 2006 г., украинският парламент официално призна глада от 1931-33 г., заради който загиват между 5 и 7 милиона съветски граждани по времето на Сталин, за геноцид, пише историкът Стивън Коткин в статия за в. "Ню Йорк таймс".

Миналата събота президентът Петро Порошенко, в компанията на съпругата си и няколко длъжностни лица, положи буркан с житни семена близо до река Днепър в Киев, за да отбележи годишнината.

Управлението на Сталин с право е свързвано с двата най-ужасяващи епизода в историята на Украйна: глада и масовите екзекуции на украински интелектуалци и политически фигури от 1937-39 година. И двете трагедии се споменават постоянно, откакто руският президент Владимир Путин си прибра Крим и изпрати войски в Източна Украйна, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Но има един недооценен аспект в тази заплетена история: управлението на Сталин става свидетел на формирането на силно украинско национално самосъзнание. Да, той бе кървав тиранин, но стана същевременно и баща на Украйна.

Руската анексия на Крим направи Украйна дори още по-украинска в етнически аспект и допринесе за това да бъде избрано първото проевропейско парламентарно мнозинство в Киев.

Владимир Путин не може просто да погълне Украйна - тя вече не е "Новорусия". И за разлика от Сталин - всъщност именно заради Сталин - Путин не може да вкара Украйна обратно в нов "евразийски" съюз с Русия. Украинците не питаят топли чувства за Сталиновата диктатура, но борбата им за държавност се дължи до голяма степен на неговото наследство, отбелязва Коткин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ГЛЕДАТЕ КОШМАРНИ СНИМКИ ... ЗАДЪЛЖИТЕЛНОЗА ДА ВИДИТЕ НА КАКВО СА СПОСОБНИ ЕВРЕИТЕ СРЕЩУ НАС ХРИСТИЯНИТЕИзлезте на улиците на София и се опитайте да преброите умрелите, клошарите, лудите, инвалидите. Кучетата и котките не бройте, много са! На това са способни не евреите, а демокрадите!
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И КОЛАРЯТ ХВЪРЛИ МАМА ДО БРАТ НИ...После дойде съдия-изпълнител с изпълнителен лист 500 лв. всяко погребение, такса пренос за каруца 150 лв., чувал зоб за коня в натура, изкоп 200 лв, засипване 120 лв., такса копач 150 лв., закуска на копача 200 лв., осигуровки на коня и копача 20%, ДДС 20%, застрахователна полица 300 лв, такса влизане в частно гробище 400 лв., такса излизане от частно гробище, пеене на птички при погребението, данък за умрял съгласно търговския закон, охрана на гробищата, храна
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталин започва дейността си срещу нефтените компании на Рокфелер в Батуми. Стачки, демонстрации с разстреляни работници, после директора на фирмата убит, централата запалена. Американските олигарси никога няма да забравят Сталин, дори само за профсъюзната му дейност. Лошата новина за тях е, че изпуснаха духът му с алчността и простотията си. Обирът на века на Източна Европа ще е лебедовата им песен. Суровите източни славяни се събудиха. Следва як кютек, както при Сталин.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
60 само чия да бъде Калининградска област Немска Полска или Литовска иначе си правОдисей 1
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Логиката в твърдението е правилна но първопричината е ужасна за съжаление между другото знаете ли че буржоазна Булгария е изпращала ешелони с жито на гладуваща Съветска Украйна това лъм тези за които украинцире са укри хохли фашисти и тем подобниОдисей 1
43
1
 
9
 
! Отговори
хронист преди 9 години
Еми, те и "македонците" заради него развиха "национално самосъзнание и казанските "татари" и "чуваши" и "кабардино-бълхарци" и много други "бивши" българи в СССР. Тоя е голям приятел на българите ЙОСИФ Джуга-швили ("Юдов-син" от груз.)
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До: Бригадир с каскетАми там в Русия е същото, бе човек. В далеч по-големи мащаби, естествено. Същата *** го държи на власт.
41
10
 
8
 
! Отговори
Конрад Аденауер преди 9 години
Ако Путин доброволно не върне Крим и обстановката се очертае като липса на възможност за това ЕС трябва като компенсация да изиска срещу признаване на Крим анексирането от ЕС на Калининградска област. Само това може да бъде основа за преговори с Путин.
40
8
 
11
 
! Отговори
Варлаам Шаламов преди 9 години
До Анонимен17 - комунистическо безочие и нахалство е да се твърдят такива неща. Най-масовия гроб в СССР е ГУЛАГ. Тепърва в България ще се откриват масовите гробове на избитите без съд и присъда след 1944г.
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 54.Не очаквам, но вместо да импровизирам неща от далечното минало, предпочитам по-близки събития, на които съм очевидец.Опожарени живи хора в Одеса.Има десетки примери от съвремието, които доказват, че злото винаги е свързано с предателство и пари.
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слагате граница от революцията насам. Какво е ставало преди нея?Защо му е трябвало на Пугачов да поведе разбеснял се от глад народ срещу царя?Това е гражданска война.Едва в 1861 година е премахната срамната търговия с хора-крепостни, като небезисвестното използване на африканските роби за процъфтяваща днес агресивна страна?Къде се скриха фашистите след Втората световна война? Хора, които са носили ръкавици от кожата на други хора, никога няма да изчезнат или за се променят!
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе форумци нямате ли чувството ,че във форума пише Георги Жеков анти комуниста.*** ти изразите евреи,сифилистици и т.н.
36
1
 
4
 
! Отговори
Е,не си прав преди 9 години
3 те точки.Правнуците на Порошенко още ще "затварят глави",демек ,аха,още малко и ще ви приемем.Те така "отказват".
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка защо иска смъртни присъди за Аданж и Сноуден - не са ли те борци за свободата на словото?
34
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1. Крим отново е част от Русия и завинаги ще остане там.2. Украйна никога няма да стане член на ЕС3. Украйна никога няма да стане член на НАТОА на запад да си подкскачат колкото си искат, да се кланят на ИД и Саудитска Арабия за петрола, но трябва да знаят, че се закупуват и задържат огромни количества петрол на ниска цена с единствената цел да се продадават когато цената скочи. Но нито петрола, нито спекулациите с рублата ще променят горните 3.
33
3
 
28
 
! Отговори
Варна преди 9 години
А кога ще признаят Турският Геноцид над Българите?!?!
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дочух хашлашко глуповато кикотене на собствената глупост на Щерев.Толкова си кух, че няма защо да ти се обяснява.На какво се радваш, на празната си глава ли? Това не е НАТО, а инструментът на една доказано агресивна страна, която където и да е стъпила, не пониква трева.Те имат предпочитания към точно определена трева и първо трябва да оправет собствината си демокрация, защото скоро ще се стрелат като мухи по улиците.Меркел-толерира Гърция за Средиземно и иска Крим за Черно море.Хитлер е жив
31
5
 
8
 
! Отговори
Казасов преди 9 години
Стивън Коткин сигурно е кръстен на дядо си Сергей Коткин,нещо като Стивън Сегал,който си каза за руския произход неотдавна.А иначе,това милионите за нищо ги нямате-Сталин избил 30 милиона,Хитлер във войната 20 милиона,голодомор 10 милиона-бре,че тя Русия/СССР/ ще да е била тогава 400 милиона,за да има толкова убити.
30
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А българският съвременен гладомор?С европейски привкус? Ами смятате ли, че манталитетът на запада се е променил? Всъпването в ЕС и управлението от МВФ е началото на ликвидация на всичко, което може да работи и което остави милиони без работа и препитание? Беше ликвидиран пазарът и интересът е само към ресурсите ни, колкото и да са малко. Справка - латиноамериканските страни, под гладомора на МВФ. Гледайте последните години и последиците от модела на "спонтанните революции".
29
7
 
28
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
Рядко срещан нескопосан опит за ирония!По същество, не Сталин, а Ленин е "баща" на украинската нация. Ленин е човекът, който дава правото на самоопределение на така наречените украинци и създава Украинската Съветска Социалистическа Република.Преди Ленин да реши да прави подобен инженеринг, държава наречена Украйна няма и никога не е имало. Никой не знае, защо онези му свалиха паметниците. Все едно ние да свалим паметниците на Хан Аспарух, създател на Дунавска България.