Как да откажеш кандидат за джихадист?

Над 100 датчани са се включили в сирийската гражданска война
5 дек 2014 19:36, Елка Василева
11
Как да откажеш кандидат за джихадист?
Снимка: архив, Reuters

Как да промениш кандидат-джихадист, решен да унищожи западния свят? В град Орхус в Централна Дания го каните на кафе и започвате да му говорите за футбол. Такъв е благият подход на Мадс, наставник в новаторска програма, която се опитва да дерадикализира млади мюсюлмани и да им попречи да прибягват до насилие, пише Сьорен Билинг от Франс прес.

Този трийсетинагодишен мъж е доброволец и отказва да разкрие истинското си име, за да не изложи на риск работата си.

 "Момчето, с което се занимавам в момента, наистина искаше да замине за Сирия", доверява той. "Целта ми не е да го откъсна от религията, тъй като проблемът не е, че е религиозен, а да намерим баланс", обяснява Мадс.

По данни на сп. "Икономист" след Белгия Дания е страната с най-много граждани, биещи се в Сирия.

Младежите, с които работи Мадс, са израсли в квартали като  Гелеруппаркен, в мрачни жилищни блокове от бетон, 80 процента от чиито обитатели са чужденци.

С графитите и изпочупените си стъкла мястото е далеч от имиджа на благоденстваща страна на Дания. На няколко крачки оттам се намира джамията в Гримхьой, която отказа да осъди организацията Ислямска държава.

Нейното присъствие несъмнено е една от причините 30 жители на Орхус (с население от 324 000 души) да се бият в Сирия.

Стотина датски бойци

Според датските разузнавателни служби над 100 датчани са се включили в сирийската гражданска война. Най-малко 16 от тях са убити, а около 50 са се върнали.

Изправена пред това предизвикателство, Дания предлага програми за реабилитация на онези, които може да са изкушени от джихадизма и по по-спорен начин на тези, които се връщат в страната.

Тези програми работят в два аспекта: чрез забрана младите екстремисти да напускат територията на страната и затвор, ако я нарушат, но също чрез инвестиране в превантивни мерки.

През 2007 г. Орхус беше първата датска община, въвела програма за борба срещу радикализацията.

Свидетели на радикализирането на техен близък могат да уведомят властите. След преценка на съответното лице се предлага програма за съдействие, за да му се помогне да получи образование или работа, а също да си намери жилище.

 "Помогнах на човека, с когото работя в момента, да напише писма за кандидатстване за работа на половин работен ден, които подадохме заедно", обяснява Мадс.

Обезсърчаваща на моменти задача

 Наставниците се срещат с подопечните си един или два пъти седмично. Мисията им може да бъде и неблагодарна.

След редовни срещи от март насам младежът, с когото работи Мадс, наскоро го заплашил да замине за Сирия - ново доказателство за крехкостта на постигнатото равновесие.

Трудности изникват и извън програмата, която редовно става предмет на нападки от страна на политици, които смятат, че по-препоръчително е борбата с екстремизма да се води чрез съдилищата.

Мартин Геертсен, член на основната опозиционна партия "Венстре" (Либерална партия), се е ангажирал лично с каузата, заявявайки, че иска да избегне ситуация, при която обществото "започва да изпитва състрадание" към хората, подлежащи на наказание.

В Белгия 46 членове на ислямистка радикална група, заподозряна, че изпраща основната част от бойците от страната на джихад в Сирия, са изправени пред съда. В Дания досега не е имало подобни процеси, най-вече поради това, че експертите намират за трудно да се представят безспорни доказателства.

Според Токе Агерсшу, който отговаря за превенцията на престъпления в града, прагматизмът трябва да остане основен подход. Той твърди, че е готов да провери всеки метод за дерадикализиране, включително конфискуване на паспортите.

Агерсшу отбеляза, че наказването със затвор най-често има "ефект, обратен на желания".

От стартирането си проектът в Орхус е получил близо 130 сигнала. На повечето хора, за които е съобщено, са били предложени консултации, а 15 души са се включили в програмата за подпомагане. Осем са я завършили успешно (един от тях с умерен успех), а с другите седем работата продължава.

 "Можем да сравним това с развод. Успех рядко се постига незабавно, работата може да отнеме месеци или години", заключава Агерсшу.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: ДанияСирияджихадисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*ali e palno v tozi sait
5
0
 
4
 
! Отговори
атеист преди 9 години
Няма нужда де ги убиваме-трябва да се стерилизират,че да не се размножават.
4
1
 
10
 
! Отговори
ЕМИГРАНТ преди 9 години
КАКВИ ДАТЧАНИ СА ТЕЗИ ДЖИХАДИСТИ ,КАТО СТО ПРОЦЕНТА СА ОТ АРАБСКИ ПРОИЗХОД
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и аз като номер 2....нищо,че е нехуманно.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този дето написа и публикува статията,да се огъзи и да си разтвори бузите,после като му го вкарат и стисне да поведе в плен джихадиста,и да му проповядва!!!!
1
0
 
6
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Сещам се за един ,но ще ме обвинят в нехуманно отношение към "човека".