Горбачов призова за "размразяване" на международните отношения

Русия и Западът да да работят заедно по глобалните предизвикателства и заплахи
10 дек 2014 09:35, Елка Василева
23
Горбачов призова за "размразяване" на международните отношения
Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

Бившият съветски президент Михаил Горбачов призова властите на Русия и на западните страни да подновят общата си дейност по глобалните предизвикателства и заплахи. За целта предлага извънредни срещи на върха за "размразяване" на международните отношения, в които вижда напоследък "катастрофален спад в равнището на доверие".

"Предлагам лидерите на Русия и на САЩ да помислят за среща на върха с широк дневен ред", заявява бившият ръководител на Съветския съюз в статия в "Росийская газета", цитирана от сайта "Нюзру". Той предлага да се подготви и лидерска среща между Русия и ЕС.

Отказът от обща борба с тероризма, климатичните промени и епидемиите няма да е от полза никому. Затова "трябва спешно да бъдат 'размразени' отношенията по това направление", смята Горбачов.

Според него лидерите на Русия и на САЩ трябва да направят тази стъпка без предварителни условия, за да обсъдят "целия спектър от отношения и проблеми". "Все пак тези две страни носят специална отговорност. Щом се отстранят от нея, това носи тежки последици за света", отбелязва Горбачов.

По думите му държавите трябва да си припомнят една идея от началото на 90-те - да бъде създаден Съвет или Директорат за сигурност в Европа. Горбачов предлага също да се формира международен "съвет на старейшините", включващ ветерани от световната политика, който да разработи предложения за изход от кризата.

Горбачов изрежда и нужните според него стъпки за мирно уреждане в Източна Украйна. Според него първо "трябва да се осъзнае изцяло, че е необходимо спешно и незабавно спиране на огъня". Той призовава "да се намали градусът на полемиката и взаимните обвинения, да не се допуска пропагандно буйстване", което "само изтиква проблема по-надълбоко в задънената улица".

Бившият съветски лидер предлага да се договорят "спешни мерки за предотвратяване на хуманитарна катастрофа" в Украйна и "да започне създаването на международен консорциум за подпомагане и възстановяване на пострадалите региони". "Основа за уреждане са договореностите от Минск. Друга няма", подчертава Горбачов.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Количествата изпита водка дават своето отражение.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пораженията от количествата водка дават своето отражение!
12
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво гледайте русофили щото този или някой като него е СЛЕДВАЩИЯ ВЛАДЕТЕЛ на кремал азиатскатави *** е слаба с негодно оръжие и САМА срещо целия свят ГАЗ ПИКАЙТЕ ОТ ЯТ
11
3
 
15
 
! Отговори
SATANA преди 9 години
TOZI *** OBRE4E 4OVE4ESTVOTO NA MIZERIA. P R O D A J N I K!!!!!!!
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOZI E PREDATELIAT NA NARODITE.PROKLET DA BADE ZAVINAGI.
9
4
 
17
 
! Отговори
РУСКО ПЛЕНДЕЛИЕВ преди 9 години
ТОЗИ С ПЕТНОТО НА ГЛАВАТА Е ПЪЛЕН *** И КОГАТО И ДА ГО УТРЕПЕШ ВСЕ Е КЪСНО И ИМА МНОГО ЗАЩО, НО И ТАЗИ ДЕТО Е СПИСВАЛА СТАТИЯТА СЪЩО ТАКА! МАМИЦАТА ИМ *** И НА ДВАМАТА!
8
4
 
18
 
! Отговори
Белязания преди 9 години
Тоя двуличник , цар на безкрайните мазни приказки , още ли е жив ?! Обърка живота на хората от половината свят за пари , а сега ми се прави на фактор . Лошото е , че клетвите застигнаха жена му , а трябваше него ...
7
5
 
19
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Американски продажник. Няма ли кой да се "погрижи" за него!!
6
5
 
26
 
! Отговори
Руснак преди 9 години
Предатель!!!
5
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глобално предизвикателство е окупацията на Крим и руската инвазия в Донецка и луганска област. Дайте да ги решиме .И всичко ще се оправи......
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя що не отиде в Русията и от там да говори.тоя ще го бесят още на границата и ще го оставят да изсъхне като чирус.
3
3
 
20
 
! Отговори
шеф Манчев преди 9 години
На тоя па нема ли служби да му капнат в супата някой изотоп?
2
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупости. Типичен пиян руснак. Вчера обяви публични подкрепата си за политиката на Путин и че нямал друг избор, а сега ще ми говори за разразяване на отношения. Азиатски простотии. Русия е една бензиностанция и нищо повече. Бензиностанции има много по света и различни източници на енергия също има. Нормалният свят ги ползва от години. Само *** като България лижат още руските партенки и им се възхищават.
1
2
 
14
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
shut up, ба килеш, теб кой те слуша.