Фидел Кастро е удостоен с китайската алтернатива на Нобеловата награда

Тя му е присъдена за усилията в разрешаването на международни кризи
11 дек 2014 13:05, Елка Василева
8
Фидел Кастро е удостоен с китайската алтернатива на Нобеловата награда
Фидел Кастро. Снимка: архив, Reuters

Група китайски интелектуалци удостоиха водача на кубинската революция Фидел Кастро с "награда за мир", смятана за алтернатива на престижния Нобелов приз, за усилията на бившия кубински президент "в разрешаването на международни кризи", предаде Франс прес.

"Докато беше на власт, Кастро не е прибягвал до сила или насилие за решаването на кризи и конфликти в международните отношения и по-специално със САЩ", заяви един от учредителите на Награда за мир "Конфуций", Лю Чжъцин, цитиран от английскоезичния китайски в. "Глоубъл таймс".

Откакто се оттегли от поста през 2008 г., бащата на кубинската революция "се среща неуморно с чуждестранни ръководители и организации и допринесе много за премахването на ядрените оръжия", отбеляза той.

Кастро обаче е известен с това, че по време на Студената война оказваше военна подкрепа на различни марксистки режими и революционни движения в Африка или Латинска Америка, като дори изпращаше войски да се бият в страни като Ангола, Намибия, Етиопия и Мозамбик, припомня АФП.

Фидел покани също СССР да разположи в Куба ядрени ракети, насочени към САЩ, изправяйки през 1962 г. двата тогавашни блока пред атомна война.

При официалното си посещение в Куба през юли китайският президент Си Цзинпин разговаря продължително с Ел Команданте.

За тазгодишното издание на наградата "Конфуций" бяха предложени също южнокорейската президентка Пак Гън Хе, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Първата Награда за мир "Конфуций" беше присъдена през 2010 г. на бившия тайвански вицепрезидент Лиън Чан от неизвестна дотогава китайска асоциация ден преди Нобеловият комитет в Осло да обяви, че удостоява с Нобеловата награда за мир китайския дисидент Лю Сяобо. Тогава китайската организация отрече да е направила това умишлено, но не успя да убеди международната общност, а Нобеловият комитет определи инициативата като "жалка".

През 2011 г. учените и професорите от журито на наградата "Конфуций" избраха Владимир Путин "за забележителните му действия за запазване на мира по света".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
superMuzzy преди 9 години
Може...може да се живее толкова дълго.Справка-виж Йода от "Междузвездни воини"
6
3
 
3
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Този човек хвърли железен прът в историята на Куба!Куба ми напомня много на "Изгубеният свят" на К.Доил.Само вижте някое филмче за този прекрасен слънчев остров, който *** комунисти превърнаха в една развалина.Постройки, пътища, коли - всичко е застинало както е било преди 65 год. Ей този ненормалник горе на снимката, също като сифилистика Ленин, съсипа живота на три поколения и красивата страна.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Путин и Путин!
4
4
 
1
 
! Отговори
Blademaster преди 9 години
Много прилича на героя на ***-Tauren Chieftman от warcraft 3 .
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пишман революционера, който замрази развитието на Куба някъде към 1970 година. Най-сетне Кастро доживя да получи ерзац нобелова награда за устойчивост срещу империализма и то от капиталистически Китай.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ората не живеят толкова дълго!
1
4
 
17
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Страхотен Човек! Viva Cuba!