Колко още ще падне цената на петрола?

Той изгуби 45% от стойността си от юни
Обновена: 18 дек 2014 15:32 | 18 дек 2014 15:31, Екип на Bulgaria On Air
6
Колко още ще падне цената на петрола?
Снимка: bgonair.bg

Цената на петрола продължава да пада, след като изгуби над 45% от стойността си от юни тази година.

Това от части се дължи на забавящия се растеж в Китай – вторият по големина потребител на петрол в света, както и на увеличаващите се доставки от нови източници като канадските нефтени пясъци и американската шистова индустрия.

Също така страните от ОПЕК добиват най-малко по 30 милиона барела на ден и Обединените арабски емирства подчертават, че те ще продължат да го правят, дори ако цената падне до 40 долара за барел.

Петролът не е бил толкова евтин от дните на глобалната финансова криза. Последните няколко години бяха рекордни за производителите на шистов петрол в САЩ.

Може дори да говорим за петролна треска в някои райони като Северна Дакота, където добивът достигна 1,2 милиона барела на ден от 200 хиляди през 2008.

Но колко може петролът да поевтинее преди американските шистови компании да се окажат на червено?

Цената, при която компаниите добиващи шистов петрол са на печалба, се понижава с развитието на технологията. Средно тя е между 60 и 80 долара за барел. При тези цени дори традиционни производители като Саудитска Арабия започват да изпитват затруднения.

Според анализаторите шистовата индустрия в САЩ е устойчива в дългосрочен план и дори ниските цени на петрола да окажат натиск върху нарастването на добива, производството ще се възстанови в момента, в който това се случи с цените.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: ценапетролBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"производството ще се възстанови в момента, в който това се случи с цените."Значи руснаците сега е момента да си обменят зелената хартия в петрол - и да чакат!Вътрешно - нищо няма да се случи , само няма да могат олигарсите да си купуват яхти...
4
10
 
7
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
Цената на петрола ще пада, докато падне ОКУПАТОРА ПУТИН! След това СВЕТЪТ и ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА ще се нормализират!
3
1
 
19
 
! Отговори
Супермен преди 9 години
До първи. Отговарям: Не е поевтинял по бензиностанциите. Когато целта е да се удари икономиката на Русия - петрола поевтинява.Когато трябва да се намали за населението: не може заради акциза, дедесето, невидимата ръка на пазара, фазите на луните на Юпитер - не поевтинямва.Something good happens: Praise the lord.Soomething bad happens: He moves in mysterious ways...
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименdo kato nashiq obi4am boko tikvata igrae karti s golemiq kradec ZLATEV NE NQMA DA E S 45% .NQMA TAKIVA KRADCI, MRASNI LICIMERI !!!!NO NIE SME OVCE TARPIM SHEPA HORA DANI DARJAT BEDNI!!!
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поевтиня ли бензинът на бензиностанциите с 45%?