Западът да спре да строи нова Берлинска стена!

С позицията си по Украйна Русия дава сигнал, заяви Путин
Обновена: 18 дек 2014 14:15 | 18 дек 2014 12:42, Елка Василева
314
Западът да спре да строи нова Берлинска стена!
Владимир Путин. Снимка: БТА

Разширяването на НАТО на изток е като построяването на нова Берлинска стена. Позицията на Русия за Украйна е сигнал към западните партньори да спрат този строеж, заяви руският президент Владимир Путин на голямата си годишна пресконференция.

Путин обвини западните страни, че се държат като империя, която раздава команди на васалите си и очаква от тях да ги следват, предаде Франс прес.

"Става дума за една виртуална стена, която вече се изгражда", каза Путин. "Противоракетният щит близо до нашите граници не е ли една стена?", запита той. "Нашите партньори решиха, че са победители, че вече са империя и че останалите са васали, които те трябва да командват".

Путин изрази увереност, че твърдата позиция, която е заела Русия по кризисни ситуации, трябва да даде на чуждестранните партньори да разберат, че е необходимо да бъде изградено общо пространство за сигурност, предаде ТАСС.

Украинската криза трябва да бъде разрешена възможно най-скоро с политически средства, призова Путин.

Руският президент отчете, че украинският му колега Петро Порошенко се стреми към намиране на изход от кризата. В същото време Путин обвини украинските власти, че са наложили икономическа блока на контролираните от проруските сепаратисти райони в източната част на страната като наказателна операция и предупреди, че това е вредно.

Украйна трябва да остане единна политическа единица, заяви още Путин.

Путин беше запитан от украински журналист колко точно руски военни се сражават на страната на сепаратистите в Украйна и колко са загинали там. Но Путин избегна отговора на този въпрос, отбелязва Франс прес. Вместо това той започна да говори за онези, които следвайки призива на съвестта си, изпълняват задължението си или в качеството си на доброволци се сражават в Източна Украйна. Но обаче поясни, че не става дума за наемници, защото тези хора не получават пари.

Руският президент увери журналистите, че в Русия няма украински военнопленници, а има заподозрени за участие в терористична дейност, предаде ТАСС. Те се намират в арести и по случаите им се води следствие, поясни Путин в отговор на въпрос на журналист кога Русия ще пусне на свобода държани на руска територия украински военнопленници.

Сегашната тежка икономическа ситуация в Русия не е наказание за анексирането от нея на украинския полуостров Крим, това е цената, която страната плаща за своето "естествено желание да се самосъхрани като нация, като цивилизация, като държава", каза руският държавен глава.

Настоящата ситуация е провокирана преди всичко от външни фактори, но ние самите не сме направили много, посочи Путин.

По думите му Руската централна банка (РЦБ) не планира неразумно да харчи резервите си, които възлизат на 8,4 трилиона рубли. Путин се надява, че повишената неотдавна основна лихва на централната банка ще се понижи, доколкото икономиката се приспособява към ситуацията.

Понижаването на цената на петрола неизбежно ще наложи преструктуриране на икономиката, допълни още руският президент.

Той заяви, че въпреки неспокойния финансов пазар приходите на Русия ще бъдат по-големи от разходите, съобщи Ройтерс. Въпреки турбулентността на финансовия пазар федералният бюджет тази година ще бъде с излишък, т.е приходите ще надвишават разходите с 1,2 трилиона рубли - това е около от 1,9 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), изтъкна президентът.

Според Путин сегашната неблагоприятна ситуация в икономиката може да продължи максимум две години. Изходът от сегашната ситуация и растежът на руската икономика са неизбежни, при най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата за това ще са необходими две години, посочи Путин.

Той допуска, че ситуацията може да започне да се подобрява още през първото тримесечие на следващата година, но има доста фактори на неопределеност, отбелязва ТАСС.

Държавният глава призова правителството да се заеме бързо с цените на храните и на бензина.


Путин каза, че действията му като цяло целят да консолидират руското общество. Той увери журналистите, че никой не тормози онези в Русия, които се противопоставят на политиката на Москва по украинския въпрос. Путин добави, че чувства подкрепата на руския народ.

Журналисти попитаха дали ще е възможно бившият олигарх Михаил Ходорковски да има политическа кариера, ако поиска, а Путин им отговори, че Ходорковски ще може да продължи да се занимава с политика като всеки друг руски гражданин. Президентът припомни, че е взел решение да помилва Ходорковски по хуманни съображения и смята, че е постъпил правилно.

Това е десета годишна пресконференция за Путин като руски президент. Тя се предава пряко от редица руски телевизии и радиостанции. За пресконференцията са акредитирани 1259 журналисти, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиСтига си писал глупости бе ГПР-то /лихви +такси/ на кредитната карта ми е 12 % и се олихвява след 45 ден, "проверил при вътрешен човек" ти от Масква ли пишеш, над 14 % ГПР са само лизинговите покупки и заемите в заложните къщи
160
4
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Буахахаххааха, противоракетен щит е нова берлинска стена (издигната от СССР :) ) дали не е защото руските ракети искат да мигрират на запад?До Боби:абе пич във всяка тема ръсиш глупости на камари и те засичат на каквато и да е конкретика. Не се ли научи вече да си проверяваш дивите теории преди да ги пляскаш в публичното пространство? Да не си на 11 или със забавено развитие, до сега и *** да се е усетил, че глупостите му могат да се проверят.
159
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Сянкатаза 25 години Европейски затвор се върнахме не 45 години назад а 100...!!!!
158
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова достоен политик пък съгражданите му се избиват да купуват долари!
157
5
 
2
 
! Отговори
201 преди 9 години
лесно можеш да бъдеш издирен и имам възможност за това. също има и съответен член от закона
156
5
 
8
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 9 години
До Анонимен194Отиди в банката и питай за кредит от 100 000 лв за 10 години, ще ти направят оферта, като събереш всички вноски ще получиш сума от която, ако извадиш 100 000 и разделиш на 10 ще получиш реален процент! В моя случай преди 2-3 години ми предложиха да върна 240 000 лв т.е. 140 000 лв отгоре което е 14% а не обещаните ми 7%! Там процентите са високи но поне знаеш че подписваш договор от който няма мърдане!
155
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление нямаме такива политици , които да имат някаква стратегия за развитие на страната.Тука имаме една клика , основното занимание на която е да пълни собствените си джобове , да стои наведена пред задокеанските си господари.Затова младите масово се изнасят извън територията , пък прираста е само на ромските ни братчеди.Жалка история..............
154
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руските ракетни двигатели са изкопирани от моделите на Хитлер Фаул 1 и Фаул 2 ,а американците г и ползват в космическите си програми, защото са прости и евтини. Да не мислиш, че повреме на студената война Аполо и всички други са ползвали руски двигател, че сега ако видиш ли не им доставят те няма да могат да изстрелят нищо?Смешни сте ей, кажи ми един високотехнологичн РУСКИ завод за процесори за електроника или за автомобили? Няма, демек продукцията им е на ниво Китай от преди 20 год.
153
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стени като Берлинската са патент на СССР/Русия, така че по-добре е Путин да замълчи. Източногерманците като плъхове се измъкваха под нея, за да избягат от социализма в Източна Германия. Имаме къса памет.
152
7
 
8
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Запада е виновен!!Путин не е касапин и терорист!Крим не е на Украйна нито пък Донецка област или Луганска!!Всичко това е Руско и който е несъгласен ще бъде избит!
151
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе не се знае защо така падна рублата. Цената на петрола пада, Русия има по малко постъпления в долари, рублата пада и але-хоп колко удобно за държавата няма никакъв проблем сега да се разплаща с рубли (а Русия няма задължения в долари, само в рубли), даже в повече и остават, въпреки че постъпленията в долари о перол са намаляли. А някои истерици тук дори фалираха Русия. Факт е, че Путин не направи почни нищо да укрепи рублата.
150
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема на Русия е комунизма.След идването на власт с преврат на болшевиките, СССР предимно обръщаше внимание на военните технологии.Но дори и в космоса нещата бяха смешни, защото САЩ изпращаше космонавти в модерни кораби с всички екстри и лукс, докато СССР пращаше космонавти в консервени кутии, нагъчкани вътре.Ако в Русия нямаше комунизъм и имаше технологиите на Запада, то мисля, че отдавна щяха да са пратили хора даже на Марс.
149
5
 
8
 
! Отговори
Сянката преди 9 години
Берлинската стена я построихте вие крадливи комунистиЗа да затворите робите Всички пророчества за възхода на Русия са също ваша пропаганда Истината е че Русия е балон който здраво издиша А оръжията ви скоро ще бъдат претопени в Китай Върнете ни 45 години затвор
148
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Украйна няма фашисти, и никога не е имало. В България също, и никога не е имало, същото важи и за Германия, и за Япония.Комунистите наричат национал-социалистите "фашисти", защото ако им казват както си трябва социалисти, ще признаят идейната си близост с тях. И затова от 1941 г. след като Германия напада съюзника си СССР, вече болшевиките започват да наричат всички социалисти "фашисти".А иначе преди това СССР си поделя със социалистическа Германия Полша.
147
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е назад технологично в цивилните области на науката. Но военно положението не е така. В някои отношения военно са по-напред и от САЩ. Все пак дори в космоса се оказа, че тяханата идея с космическа станция е по-добра от американската за еднократни полети.
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиАз пък искам да ми покажеш 1 човек в България, който плаща лихва по банков кредит над 18 % независимо от кредита, говоря за банков кредит, отделно че ипотеките са по 6-6,5 % и ни се виждат много, ти знаеш ли какво означава по ипотечния кредит да ти вдигнат лихвата на 17 % ?
145
5
 
5
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
До Mr.STARBUCKSАбе в Пиндостана как те траят изобщо да драскаш по цял ден коментари , кенефите кога ги чистиш, а бля ?
144
6
 
9
 
! Отговори
40 % са руснаци в Ук преди 9 години
Крим не е окупиран. Все пак равете разлика. В Крим живеят 90 % руснаци.Каква окупация е това?Все едно ние да си върнем Македония, както сме го направили с помоща на Хитлер. Нашите войски в Македония са били посрещани като освободители, вижте архивни кадри в тубата.Крим си е руски.Украйна има право на самоопределяне и никой не и го отрича, но Крим е руски.Въпросът е, че Русия можеше директно да си влезе в 40 % от територията на Украйна и да си я превземе, както навремето стана с Кипър.
143
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Технологично Русия е много назад, което ще рече, че те освен ресурси друго немогат да търгуват в значителен мащаб. С падането на цените на петрола руската икономика започна да губи ужасно много пари и няма друг стълб в икономиката на който да се опре. А това, че Турция изнасяла за Русия е ясно, само дето има голям недостиг на храни и цените при тях същи скочиха с 15-20 %. Всичко това изтощава както икономиката така и хората. И това заради лудите амбиции на Путин в Украйна и Евразия...
142
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога е станало това с окупацията на Крим? Крим никога не е бил окупират от Русия. Имаше референдум и с над 85% се присъединиха към Русия. И добра направиха, защото сега Украйна я чака голяма мизерия, западните и проиятели я оставят на произвола и само от Америка им обещават оръжия, да ядат и да се греят с оръжия.