Путин утвърди новата военна доктрина на Русия

Тя остава отбранителна
Обновена: 26 дек 2014 22:10 | 26 дек 2014 20:58, Елка Василева
443
Путин утвърди новата военна доктрина на Русия
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин утвърди новата редакция на военна доктрина на страната, предадоха световните агенции, като се позовават на изявление, публикувано на сайта на Кремъл.

Военната доктрина е отбранителна.

Като основни заплахи са посочени засилването на военния капацитет на НАТО и опитите за дестабилизиране на няколко региона.

Като главни вътрешни опасности са посочени опитите за дестабилизиране на ситуацията в Русия и действията на терористи.

Както съобщи официалният сайт на руския Съвет за сигурност, внесените в новата редакция на доктрината изменения са свързани с появата на нови заплахи за Русия, които са се проявили в обстановката в Украйна и около нея, както и събитията в Северна Африка, Сирия, Ирак и Афганистан, предаде ТАСС.

Още по темата

"В борбата на водещите държави в света за своите интереси типични станаха "непреки действия", използването на протестния потенциал на населението, радикалните и екстремистки организации, частните военни компании; нараства настъпателният потенциал на НАТО непосредствено до руските граници, активно се провеждат мероприятия по разполагането на глобалната система за  противоракетна отбрана", се посочва в съобщението на руският Съвет за сигурност.

Под основни военни опасности в новата версия на доктрината се разбират също "териториалните претенции към Руската федерация и нейните съюзници, намесата във вътрешните им работи".

В документа са посочени общо 14 основни външни военни заплахи за Русия, включително подривната дейност на чуждестранни спецслужби и организации, нарастващата заплаха от екстремизма и тероризма в условията на недостатъчно ефективно международно сътрудничество в тази сфера, както и разпространяването на оръжия за масово поразяване, ракети и ракетни технологии.

Актуалните положения на действащата военна доктрина са останали непроменени в новата редакция. "Запазен е отбранителният характер на военната доктрина, поставен е акцент на привързаността на Русия към използването на военна сила само след изчерпването на възможностите за прилагане на мерки от ненасилствен характер", се казва в съобщението.

Без промяна са останали и принципите на използване на въоръжените сили на Руската федерация и редът за използване на ядрено оръжие.

В  същото време в новата редакция са конкретизирани някои основни  формулировки, свързани главно с основните външни и вътрешни военни опасности, особеностите на военните конфликти, както и използването на въоръжени сили. Въведено е понятието "неядрено сдържане", имайки предвид поддържане във висока степен на бойна готовност на конвенционалните въоръжени сили.

Русия обаче си запазва правото да използва ядрения си арсенал в случай на нападение срещу нея или съюзниците й в случай на "заплаха за самото съществуване на държавата“. Терминът "превантивно нападение" не фигурира в доктрината противно на твърденията на някои руски медии, отбелязва АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още по темата: Русиявоенна доктрина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин утвърди новата военна доктрина на Русия - на нова година се качва на някоя Булава и отива в един по-добър свят :)
163
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сащ нямат работа тук и в ЕС. Щом те дърпат конците трябва да излезнем от този блок и да не заставаме срещу русия за пореден път!
162
3
 
13
 
! Отговори
пряпорчик преди 9 години
всичко е кристално ясно ще бъде много интерекно от кои момент наще *** ще започнат пребоясисването и нагаждането неедалеч момента когато наще "буклуци"ще се появят вместо демократи глобалисти американофили като яростни русофили даже "репресирани"запомнете ги нее далеч
161
4
 
28
 
! Отговори
Ка47 преди 9 години
Колкото и да плюете Путин, нито един наш, така нарекъл се политик, не може да стъпи и на малкия му пръст. Човекът знае как да си управлява държавата, а не да я затрива, като нашите клекнали и продали се политици на САЩ и Брюксел. Срам ме е от вас, корумпирано и продажно правителство, що не се самоизядете в борбата си да доограбите и окончателно съсипете хубавата ни България. Пфууууу.
160
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
слава на КАЗАН СЛАВА НА ГЕРОЙТЕ ОТ КАБАРДИНО там не е расия ВЪН окупатора
159
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин, а кога ще я закриваме Рашата?
158
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛАВА НА КАБАРДИНО свободен КАЗАН смърт на рашистите *** в затвора
157
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя май сам почна да си говори.. кой го слуша кой се интересува от простотиите на руснаците
156
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименправилно вън сините комунисти сдс ДА ЖИВЕ Е СВОБОДЕН КАЗАН слава НА КАБАРДИНО вън рашистите
155
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАБАРДИНО се надигна вън рашистите СВОБОДА за КАБАРДИНО и КАЗАН
154
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинПрекалено си *** за българин!
153
27
 
7
 
! Отговори
един българин преди 9 години
"нараства настъпателният потенциал на НАТО непосредствено до руските граници..."Какъв настъпателен потенциал бълнуват пияните руски мужици???Та не знаят ли че военната доктрина на НАТО също е отбранителна???Значи, НАТО има отбранителна доктрина, сега и Русия има отбранителна доктрина... какъв е тогава проблема не разбирам???Аз по-скоро вярвам, че тайната доктрина на Путин е завоюване на "Лебенсраум" за руснаците-арийци.
152
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега ще разберат,що е" нелиберална политическа система"всеки арест,обсебване на фирми,рекет изнудване ще се наричат противодействие на "подривна дейност на чуждестранни спецслужби и организации, нарастващата заплаха от екстремизма и тероризма"
151
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
се тая Тролски *** КАЗАН ЩЕ Е СВОБОДЕН расия ще се распадне КАБАРДИНО вече се надигна вън рашистите ДА ЖИВЕ Е БЪЛГАРИЯ
150
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците са ... направо смешни. Откога дефанзивно оръжие като ПРО е заплаха ?
149
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ЖИВЕ Е СВОБОДЕН КАЗАН руснака вън
148
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
abe kakvo si gi vdignal toq palec be ***!rusiq potuva zaradi alchnostta ti!
147
3
 
20
 
! Отговори
До Анонимен 386 преди 9 години
Това което описваш, не е фалирал капитализъм, а колониалният център на Империята. Всички от периферията бягат на там. Само че, империята започва да изпада в истерия, да обявява за диктатор всеки който предизвиква валутата И (понеже това е ФИНАНСОВА империя) и да го наказва. Понякога показна екзекуция - като Кадафи, който работеше по проект на златен динар за арабския свят. Всяка империя си има начало и край. Тогава безпринципните ***, които ръсят глупости по интернет или на политическата сцена, ще запеят оди на друг господар.
146
4
 
39
 
! Отговори
До иво преди 9 години
Всъщност БГ има много ресурси от цветни метали, злато (2 в ЕС), най-търсените напоследък "редки минерали" 1-ва в ЕС (за електрониката, Китай е забранил износа), най-голямото в ЕС находище на сода, уран и т.н. Не се говори за това е понеже всичко тихомълком се изнася. Някой от фирмите които копаят са регистрирани на борсите в Торонто, Лондон... т.е. чужденци стават акционери, други не са; но това е огромен бизнес, който може да реши много проблеми на България. За съжаление единствения политик, който иска да поправи несправедливостта е обявен за луд, затова, предполагам, всичко е справедливо.
145
1
 
24
 
! Отговори
До хиххи преди 9 години
Сам го каза: лихвата сега е около "0", но и така дългът им е 2рото най-голямо перо... ами какво става ако се появи инфлация (а тя ЩЕ се появи с това количество напечатана хартия веднага като се вдигне цената на нефта) и вдигнат лихвата?А какво става ако Китай, Русия... въведат своя валута за външна търговия? Южноамериканците и те това искат! 70% от бюджетния доход ще се стопи яко дим. На какво разчитате - на световна война преди това да е станало? И то с чужди ръце?И нищо да не направят Китай и Русия с $ нещата се търкалят по нанадолнището, затова е истерията.