Да има подобни манифестации и срещу ислямофобията

Шествието в Париж е силно послание към света, рече Ахмет Давутоглу
Обновена: 11 яну 2015 22:13 | 11 яну 2015 22:07,
141
Да има подобни манифестации и срещу ислямофобията
Снимка: Архив Reuters

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че днешното шествие срещу тероризма в Париж е силно послание към света и добави, че би искал подобни реакции да последват в случай на нападения срещу джамии или на ислямофобия, предаде Франс прес.

"Това е силно послание към целия свят, че всеки трябва да се изправи срещу заплахата на тероризма", каза турският премиер пред журналисти в турското посолство в Париж. "Очакваме същата чувствителност да бъде проявена при атаки срещу джамии или ислямофобия", добави той.

Давутоглу се възхити от изявлението на френския президент Франсоа Оланд от петък, че "тези фанатици (извършили атентатите) нямат нищо общо с мюсюлманската религия".Турският премиер уточни, че убийците не са израсли в мюсюлмански страни, а в Париж, и че въпросът за средата им трябва да бъде разгледан.

Давутоглу участва в шествието в Париж в памет на 17-те жертви, избити от трима джихадисти. Присъствието му предизвика спорове в социалните мрежи, където някои изтъкнаха посегателствата срещу свободата на словото в Турция, посочва АФП.

Участието в шествието на турския премиер - един от най-важните мюсюлмански лидери, бе възприето в Турция като силно символичен жест заради карикатурите на пророка Мохамед в сатиричния седмичник "Шарли ебдо", който стана мишена на джихадистите.

Външният министър на Мароко Салахедин Мезуар реши да не участва в шествието в Париж срещу тероризма заради "богохулните карикатури на пророка", носени от участници в дефилето, съобщи мароканското посолство в Париж.

"Мароканската делегация изказа днес на Франция в Елисейския дворец искрените съболезнования на кралство Мароко, но не участва в шествието в Париж заради наличието на богохулни карикатури на пророка", се казва в съобщението на посолството, цитирано от АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мустака става нагъл, нападенията над джамии не приключват с 12 разстреляни.
38
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
първо микропроцесорите не са дънки че да се произвеждат в цех , второ за голям високотехнологичен завод се иска подходящо географско разположение и многомилиардни инвестиции а също и образован персонал.Тези фактори отсъстват във дивашка и терористична ислямизирана турцияВисокотехнологични заводи не се строят във бананови републики поради съображения за икономически цели и образование.Високи технологии могат да имат само белите и вече и жълтите на които им е дадено.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
турската счетоводна програма "Калашников" ли се казва ?бомбите и атентатите ли са ви информационните технологии - така информирате раята ли
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
готов съм да чуя името на най-новия или поне един турски микропроцесор или най-елементарната даже интегрална схема , или известното име на турска софтуерна компанияубеди ме че електрониката в турция не се прави само за бомби
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
макар че Българин е измислил компютъра и най-добрите програмисти и специалисти в света са Българи , много опити имаше да се предаде опита на братския турски народ но неуспешни тъи като ислямските чугунени глави не възприемат нищо освен калашника и бомбата
34
2
 
5
 
! Отговори
Hugh Tomson преди 9 години
До Ястреб ВеликолепнийПреди да квалифицираш хора, добре е първо да ги познаваш. Преди да ми обясняваш кое как е, е добре да си го проверил лично. Но да се пишат полуистини от хора прочели нещо в интернет не звучи сериозно. То и в Египет християнството не е забранено, но не здравословно да ходиш на църква в Кайро. Много ниска топка си и не мисля да си губя повече времето.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турският премиер уточни, че убийците не са израсли в мюсюлмански страни, а в Париж, и че въпросът за средата им трябва да бъде разгледан.---------------------------------Що не коментирате това?Ето как казва,че Франция не ги е интегрирала.Така ли е? Не зная.Може да има истина,може не.По-вероятно не.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този на човек не прилича!
31
4
 
15
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Оставям ви с омразата ви, нека продължавайте все така. Ще си останем селяните на Европа, със тази ни некадърност и безориентованост. Помнете едно, наще мюсюлмани, а по точно, наще турци са злато сравнение с другите мюсюлмани. Предпочитам да съм с тях ръка за ръка, отколкото да бъдем врагове. Много съм ходилпо света, с много култури съм се срешнал, като нас вулгарни няма!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ястреб ВеликолепнийИ като е там центъра какво? Опитай да си намериш работа със забратка на главата или кажи на интервюто че си мюсли. Никакъв шанс за работа и кариера даже и като чистач. Политиката на Япония не толерира чужди религии.
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя май забрави за Арменския геноцид?
28
2
 
7
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Аз питам, как така се избра със гласовете на хората в Египет президент, и после на Американците и европейците не им хареса, и го свалиха? Питам как така? Как така Кадафи финансираше изборите в Франция на Саркози, и в един момент той почна да казва истината и го свалиха от власт, и накрая го убиха. Питам пак ли са виновни мюсюлманите? В Афганистан, тези безпилотни самолети убиха стотици невини хора, имашели шествия?а само малка част се отразява, нали така?
27
9
 
12
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Всеки път като вляза тук, виждам само неграмотни . Правим се на велики, но в същото време си паказваме неграмотността и неуважението към никого. Имам над 100 приятели от "Турския" ни етност, но никога не съм видял лошо. Лошите сме ние, или вие. Какво ги обвинявате в религията им? Да не би Брайвиг да беше мюсюлманин, който изби над70 души, и веднага то изкараха луд! Да не би мюсюлманите да са виновни за Ирак, Сирия, Либия и накрая Украйна, при което се плащаше кеш за убийствата на Мейдана.
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и аз искам подобни реакции срещу християнофобията във всички арабски страни - но уви НЯМА ... ааа , сещам се защо - защото са били много "толерантни " с тях и предвидливо са ги изклали или прогонили ... няма край наглостта ислямистка - НЯМА
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕОПИСУЕМО НАГЪЛ!ПРОСТО НЕ ЗНАМ КАКВО ДРУГО ДА КАЖА.
24
5
 
10
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
В Япония ислямът е забранен!!!!!Япония по принцип е религиозно-толерантна-има будизъм,шинтоизъм,даоизъм,конфуцианство и християнство са добре приети но ислям не!!!!!
23
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да няма ислямофобия, мохамеданите да си стоят по мохамеданските държави, Европа е християнска.
22
2
 
1
 
! Отговори
Газета.Ru: преди 9 години
Тва *** много големи ристиени били,а как лъжеха ,че не верват в Бога.То при тех е дарба се да са в нелегалност май?!
21
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 9 години
Ню Йорк Таймс: Муслемите в България немат контакти с МИТ и ЦРУ.
20
1
 
8
 
! Отговори
Маймунарника на Ердо преди 9 години
Исляма е религия, която се възприема само от интелектуални *** -- така, че определението маймун пасва за въпросния МАЙМУН