Анкара даде на Франция авер на хванатия у нас Жоашен

Разследват предполагаемия джихадист Шейку Дяхаби за тероризъм
Обновена: 22 яну 2015 21:36 | 22 яну 2015 21:35,
5
Анкара даде на Франция авер на хванатия у нас Жоашен
Хванатият у нас Жоашен Снимка: архи, БТА

Анкара екстрадира във Франция предполагаем джихадист Шейку Дяхаби, който бе задържан в началото на януари в Турция, след като е пътувал заедно с близък до терористите, извършили смъртоносното нападение в Париж срещу редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо", предаде АФП, като се позовава на съдебен източник.

Още по темата
Дяхаби, 29-годишен, бе задържан на 2 януари от турските власти със своята приятелка и детето им съгласно европейска заповед за арест, издадена от съдия за борба с тероризма в Париж.

Дяхаби е напуснал Франция, придружен от друг мъж, Фриц Жоли Жоашен, 28-годишен, който бе задържан в България. Жоашен, който призна, че е познавал отдавна братята Куаши, е заподозрян, че е искал да отиде в Сирия.

Шейку Дяхаби трябва да бъде изправен днес пред съдия в рамките на съдебно разследване за "престъпна група във връзка с терористична дейност". Разследването е започнало на 11 януари и е различно от това за нападенията във Франция в периода 7-9 януари.

Неговата приятелка Имане Шана, също екстрадирана във Франция, е задържана за разпит според цитирания източник. Шейку Дяхаби е известен на службите за борба срещу тероризма. Той бе пленен от американските сили във Фалуджа, западно от Багдад, през ноември 2004 г., докато участваше в сунитски бунт. За това той бе осъден във Франция на седем години затвор.

Името му бе цитирано в разследване на парижка мрежа за набиране на бойци за иракския клон на Ал Каида. Шериф Куаши бе осъден в рамките на това разследване.

Разледващите ще се опитат да разберат причините, накарали Дяхаби да напусне Франция със семейството си и заедно с Фриц Жоли Жоашен.

Жоашен бе задържан на 1 януари от българските власти на българо-турската граница въз основа на заповед за арест, издадена от Франция, посочва АФП, цитирана от БТА. Той ще бъде екстрадиран във Франция до 10 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Сигурен съм, че ако човекоподобното на снимката нещо се разболее и попадне в болница Нетаняху ще го посети да му пожелае здраве и после ще се хване ръка за ръка с Оланд и ще крещи "аз съм Шарли"..
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Кобляков ще бъде екстрадиран в Русия.