Бисер Киров отказа украинска награда: Спрете войната!

Певецът обяснява, че това е хуманитарен, а не политически жест
22 яну 2015 16:50, Елка Василева
202
Бисер Киров отказа украинска награда: Спрете войната!
Бисер Киров. Снимка: архив, Булфото

Популярният в страните от бившия СССР български певец и композитор Бисер Киров отказа да приеме украинската награда „Човек на годината“, която Украйна присъжда на видни дейци на културата. Той е изпратил писмо за това до организаторите на наградата.

Пред вестник „Российская газета“ Бисер Киров обяснява, че отказът му от наградата е хуманитарен, а не политически жест. „Гледам как всеки ден в Украйна загиват хора. Потресен съм от позицията на Киев. Президентът Порошенко обявява мобилизация, иска да събере сто и няколко хиляди войници, които да се сражават не с някакъв враг, а със своя народ. А самият Порошенко отива в Цюрих, за да разказва там за мирните преговори. Това е безумие!“, възклицава Бисер Киров.

Моето писмо е моят лозунг „Спрете войната!“, казва певецът. „Ако то поне в някаква степен помогне за спиране на кръвопролитието, ще смятам това за основното, което съм направил в живота си. Това е страшно да си „Човек на годината“ в Украйна, когато там загиват толкова хиляди деца, мирни жители, войници“, споделя Бисер Киров.

Той казва, че го боли душата за хората на Украйна, която нарича невероятна страна, в която „мирно живееха украинци, българи, молдовци, гърци, руснаци, татари – над 70 националности“.

Сега там всичко е разрушено, най-важен е станал национализмът, забранено е да се говори на родния език, казва Бисер Киров и заключава: „А след това се чудят, че някой е поискал да се отдели“.

Певецът пожелава мир на украинския народ, „да се прегърнат и да намерят своето мирно решение“.

Бисер Киров казва още, че хората в България с вълнение се отнасят към събитията в Русия и в Украйна. „За съжаление в последно време от българските екрани върви поток от русофобия. Но аз съм убеден, че това е демонстративна, платена пропаганда. Вече сме имали подобни периоди, преживели сме ги, ще преживеем и този театър на политиката“, смята Бисер Киров.

За Русия той споделя, че е огромна част от неговия живот и присърце приема всичко случващо се в тази страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понякога участва в шоупрограми наред с Филип Киркоров, Алла Пугачова и други светила. А с тази си позиция се нарежда до Стивън Сегал, който подкрепи Крим миналата година.
6
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно борците за свобода яко са натиснали хунтата щом днеска нашите медии надават тъкъв вой.
5
3
 
62
 
! Отговори
Топалов преди 9 години
Браво Бисере, достоен човек и достоен българин си !
4
2
 
57
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Браво. Достоен българин.Дали президентчето ни ще одобри постъпката му ?
3
3
 
66
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Bravo, bravo, bravo!!!
2
4
 
77
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Браво, Бисере! Достойна гражданска позиция!
1
76
 
8
 
! Отговори
пръдльо преди 9 години
Стар руски подмазвач, който през повечето време живее там.