2014 г. бе черна за европейската сигурност, отчете НАТО

Командни центрове в 6 страни ще укрепват източните граници
Обновена: 30 яну 2015 14:41 | 30 яну 2015 14:37, Елка Василева
82
2014 г. бе черна за европейската сигурност, отчете НАТО
Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

Изминалата 2014 г. не беше добра за европейската сигурност, а "черна година", заяви  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при представянето на годишния си доклад в централата на Алианса в Брюксел.

Той съобщи, че в България, както и в държавите от Прибалтика, в Полша и в Румъния, предстои разкриване на командни центрове за укрепване на източните граници на пакта.

Столтенберг отбеляза, че подобно усилие ще бъде предприето за първи път от края на Студената война. Той определи тези бъдещи центрове като ключови. По неговите думи тези структури ще осъществяват връзката между националните отбранителни сили и НАТО, ще планират и ще организират учения.

Още по темата

Русия повишава от години военните си разходи, дори във времената на икономическата криза и при сегашните си финансови проблеми тези разходи остават приоритет, докато междувременно, особено в Европа, НАТО намалява тези бюджети.

Руските сили са в състояние да разгърнат за часове или броени дни сили от десетки хиляди военни. Русия вече е използвала сила в Украйна, Молдова, Грузия, отбеляза генералният секретар. По неговите думи това е част от настъпилата промяна в областта на сигурността, затова и пактът е решил да повиши готовността си и присъствието си в източните държави от военния съюз.

Една от мерките ще бъде обособяването на групи на Алианса, способни да преминат в готовност за разгръщане в срок от два дни. Предстои тези решения, определяни като най-голямото укрепване на взаимната система на сигурност от края на Студената война и включващи повишено присъствие на сили на Алианса в източните държави от организацията, да бъдат окончателно потвърдени на срещата на военните министри от Алианса следващата седмица в Брюксел.

На юг от нашите граници се вихрят жестоки екстремисти, на изток Русия върви по тревожен път с дестабилизацията на Източна Украйна и в нарушение на международното право. Обстановката със сигурността се промени из основи, миналата година евроатлантическата сигурност бе застрашена, коментира Столтенберг.

Той съобщи, че през 2014 г. военновъздушните сили на пакта са прехванали 400 полета руската военна авиация и този брой е с четири пъти повече, отколкото през предходната година.

Генералният секретар добави, че се очаква да разговаря с руския външен министър Сергей Лавров на предстояща конференция в Мюнхен и поясни, че каналите за военна и политическа комуникация с Москва трябва да останат отворени. По неговите думи в противен случай е възможно да настъпят недоразумения и положението да излезе извън контрол. Според Столтенберг тази възможност се очертава все по-ясно.

Генералният секретар заяви в отговор на въпрос, че заради прекратеното практическо сътрудничество между Русия и НАТО след завземането на Крим и събитията в Украйна е преустановено и сътрудничеството с Москва в борбата с тероризма. Европейските джихадисти са заплаха за всеки от нас, ще обменяме повече информация помежду си в Алианса, добави той.

Столтенберг отново призова държавите от НАТО да престанат с ограничаването на военните си бюджети. По неговите думи страните от пакта миналата година са вложили в отбранителни способности 852 милиарда долара, което е понижение от три процента спрямо предходната година.

Оставаме най-силният военен съюз в света, но се наблюдава постоянно понижаване на отбранителните ни разходи. Трябва да харчим повече и по-добре, за да предотвратим всяка заплаха, все още има сериозни пропуски между съществуващите заплахи и наличните възможности, остава неравновесието между военните бюджети в Европа и в Северна Америка, допълни той.
/БТА/
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕЗИ КОМАНДНИ ЦЕНТРОВЕ ВСЪЩНОСТ ЩЕ СЕ ОКАЖАТ НАПАДАТЕЛНИ МАЙ, НО НАЙ -ЖАЛКОТО БЪЛГАРИНО ЗНАЕШ ЛИ КОЕ.ЧЕ ТИ ПАК СИ ОСТАВАШ ИЗПОЛЗВАНИЯТ 4ИФУТСКИ ПРЕЗЕРВАТИВ, ЗАЩОТО 4ИФУТИНА Е СТРАХЛИВЕЦ И ЩЕ ИЗПОЛЗВА ПРОСТИТЕ И НАИВНИ БЪЛГАРИ, РУМЪНЦИ, ЕСТОНЦИ И ТЕМ ПОДОБНИ МИЖИТУРКИ ДА СЕ БИЯТ ЗА НЕГОВИТЕ ИНТЕРЕСИ В УКРАЙНА И КРИМ.ДОКАТО ТОЙ САМИЯТ СИ ПИЕ УИСКИТО В ВЕГАС И Е.БЕ БЛОНДИНКИ, А НАКРАЯ ТРОФЕИТЕ ЗА НЕГО А ЗА ТЕБЕ БЪЛГАРИНО, РУМЪНЕЦО И ПР. 1 4ЛЕН У ГАЗА И АКО ВЪОБЩЕ ОЦЕЛЕЕШ ОТ ВОЙНАТА ЩЕ СИ САКАТ ДО
43
1
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
А 2015 може да ти се види още по-черна. Виж се само какъв си скелетон отсега.
42
9
 
1
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
чернa беше 2014 г. зaрaди москaлскaтa нaглост, но тaя годинa нещaтa си идвaт по местaтa
41
1
 
8
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
2015 6te e o6te po-4erna za zapada ;-)
40
2
 
3
 
! Отговори
nqkoi преди 9 години
E sega ni go natresoha majKata!!!! Ne na natovski centrove v Balgaria!!! Pri eventualni voenni deistviq nie sme arva mishena!!!
39
5
 
15
 
! Отговори
333 преди 9 години
Защо бе клепар? какво се е случило в Европа. Войната в Украйна си е нейна вътрешна работа. Тя не е член на НАТО какво сте се загрижили и дрънкате оръжие. Свършиха страните по света които ви бяха колонии и точехте им богатствата. Сега сте хвърлили око на руските богатства затова дрънкате оръжие. Но посегнете ли на Русия това ще е началото на края ви. Тогава света ще заживее мирно.Всички войни за запалени или предизвикани от капиталистите империалисти.
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до тралала 39Как чичо сам с тези 6 командни центрове ще накарат войските на вчерашните съюзници от СИВ жестоко излъгани за по-добър живот а сега и да бъдат жертвани за негов интересТова чичо Сам да го забрави, защото ще остане разочарован и ще съжелява но ще е къснозащото хитрата лисана ще е в капана.
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ИЗХВЪРЛИМ КОЛОНИЗАТОРА ОТ БЪЛГАРИЯ! А ПОСЛЕ И ДРУГИТЕ!Так на самом деле СШП купило с потрохами только правящие верхушки стран гейропы и их СМИ, а на граждан денег не хватило))) Вот и результат: верхи говорят об одном, а население видит и говорит о другом.
36
2
 
6
 
! Отговори
aha преди 9 години
ДО .. А бре пич,прави се на 2 и половина ,Идиловците ЦРУ хубаво ги е обучило да режат глави на *** като тебе Мисли му ти ,имаш деца и те може да останат без глави ,както и цялата ти рода ЦРУ ти гарантира,че ако иска ще го направи на минутата И да ,Русия ако иска да ни унижтожи ,един Искандер по Козлодуй и чао чао БГ завинаги
35
4
 
23
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
Е ЯРОСТНИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА НАТО И САЩ УСЕЩАТЕ ЛИ КАК МНОГО ИНТЕЛИГЕНТНО ЩЕ ВИ НАПРАВЯТ ПУШЕЧНО МЕСО И ВИ ВКАРАТ ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ. СИГУРНО С ГОЛЯМ КЕФ ЩЕ БЪДЕТЕ НА ВРАЖЕСТКАТА ЛИНИЯ И ЩЕ СЕ БИЕТЕ ЗА НАТО, САЩ И ЕВРОГОСПОДАРИТЕ. ***!!! ТРЯБВА ДА ВИ ДОЙДЕ АКЪЛА В ГЛАВИТЕ, ИЛИ АКО ДОЙДЕ ЩЕ Е ТВЪРДЕ КЪСНО.
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ИЗХВЪРЛИМ КОЛОНИЗАТОРА ОТ БЪЛГАРИЯ! А ПОСЛЕ И ДРУГИТЕ!
33
6
 
5
 
! Отговори
.. преди 9 години
До ahaЕй, верно извинявам се, ама прав сте колега! Те джихадистите пратиха войски без обозначителни знаци в Крим и го анексираха, и пак джихадистите пращат ултрамодерни оръжия в Донбас и даже атакуват правоверната Украинска армия на територията на суверенната им държава!Да, това са джихадистите в Кремъл, и те имат авиация, имат флот, имат ядрени оръжия, посочват директно нас (НАТО) като противник! Та съм напълно съгласен - джихадистите в Кремъл са най-голямата заплаха за България.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 22.12 българи,смели герои като теб чакали на една спирка автобуса.Минали двама *** и започнали да бият един българин,а другите стоели и гледали...
31
0
 
1
 
! Отговори
асдаф преди 9 години
https://youtube/user/HDMusicStarsПишете в youtube скритата истина и ще разберете!
30
3
 
3
 
! Отговори
aha преди 9 години
До .. Като почнат да режат главите на твои познати джихадистите ще се усетиш Е агресията на ромите се увеличи ,заради тия ислямисти Вече в училищата добива редовен характер ромчета да пребиват българчета А ти още малко се прави на ударен Ще ви дойдат в къщата джихадистите ще ти клъцнат главата,барабар с родата ти и тогава колкото си искай мисли ,че Русия ти е заплаха
29
1
 
10
 
! Отговори
секретар преди 9 години
Някой си Столтенберг се мисли за генерал! Той не е никакъв генерал, а е само някакъв си секретар!
28
3
 
12
 
! Отговори
Гуде преди 9 години
Целта им е да вземат руския пазар на тия мръсни американски масони!! Другата цел трета световна война!!
27
5
 
3
 
! Отговори
.. преди 9 години
До 35Каква заплаха за България от ЮГ колега? Когато ние и Турция и Гърция сме в НАТО, а Русия определя НАТО като основен противник, откъде е заплахата!?!? Когато Русия праща разузнавателни самолети по границите на въздушното ни пространство за да тества времето за което ще вдигнем изтребители, кой е противника!?!?Ух, ама квартални стратези, специалисти! Не знам дали в Русия нещо не са ви респектирали та още ви държи влажно, и но страх да не се повтори сте се предали и направо се обръщате.
26
0
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
Ще се модернизират колкото се модернизираxме ние вече цели 25 години
25
0
 
10
 
! Отговори
aha преди 9 години
До Анонимен 35 Грешиш,мобилизират,за да изгорим като бушон ,не за друго НАТО му е ясно,че тука може да стане страшно и са готови всеки моемнт да избягат А *** тука ще *** ,щото НАТО им казало така Ем които искат да ***,аз на война срещу Русия няма да ходя Да се спасяват останалите