Бебето, което раздели цяла нация

Ромче проплака първо в Унгария за 2015-а и предизвика големи полемики
Обновена: 9 фев 2015 14:41 | 9 фев 2015 14:41,
82
Бебето, което раздели цяла нация
Снимка: Facebook

Малко след като настъпи полунощ на Нова година едно момченце се роди в Унгария и стана първото за годината бебе в страната. Само че неговото семейство е от ромски произход и бързо се превърна в център на расистки нападки.

Преди малкият Рикардо да се появи на бял свят, най-известният ром в южния град Мако беше унгарският цигулар Михали Фатьол. В негова чест има и бронзова статуя в града, хванал в ръце своята цигулка и лък. Виртуозът е свирил на балове в Будапеща и Европа между 1920 г. и 1970 г., когато никоя сватба или светско събитие не са минавали без цигански оркестър.

Въпреки това малкият Рикардо изглежда, че ще надмине славата на музиканта. Той е роден в 00.01 ч. на 1 януари. Неговата снимка и тази на родителите му - Петер и Силвия беше на първа страница в медиите.

След това Елод Новак, заместник-председателят на крайнодясната партия "Йобик", публикувал статията за раждането на първото бебе за годината във Фейсбук и подчертал, че Рикардо е третото дете на 23-годишна ромка. Също така качил и снимка на своите три деца и съпругата му.

"Броят на унгарците не само намалява ужасяващо, а съвсем скоро ще станем малцинство в нашия дом. Кога ще дойде денят, в който ще решат да преименуват държавата ни? И кога най-накрая ще се справим с най-големия проблем в страната?", написал той в социалната мрежа.

Това изказване породи лавина от коментари, които осъждат и подкрепят мнението на Новак.

"Размножават се като плъхове, като паразити", е типичен коментар за тези, които са на едно мнение със зам.-председателя на "Йобик". Противниците на това мнение и правителството пък отправят думи на солидарност към семейството.

Семейството на Рикардо живее в стара сграда, но тя е току-що пребоядисана. Родителите на бебето са получили помощ от около 380 долара, защото тяхното дете е било първото родено за годината. Това се оказва огромна помощ за семейството.

Петер разказва повече за живота си пред репортер на Би Би Си. Те са единствената ромска фамилия, която живее в предградията на Мако. Петер и Силвия се разбират с всички и казват, че никога досега не са били обект на унижение или расизъм. Петер работи като обществен работник и сега кара шофьорски курсове за управление на трактор и комбайн. Двете им дъщери са все още в детската градина.

"Искам само спокоен семен живот, без медийно внимание. Вечер искам да ме чака у дома семейството ми и топла вечеря", обяснява Петер.

Майката на Рикардо пък добавя, че хората не бива да бъдат заклеймявани още от момента, в който се родят.

"Когато синът ми стане на 18, той ще реши дали да се индентифицира като ром, или не. Не е негова грешка, че се е родил няколко секунди след полунощ. Може би и преди е имало расизъм в Унгария, но не сме го усещали. Харесва ни да живеем в този град, всички са любезни с нас. Сега моето бебе ми дава силата да преживея това, което се случва", разказва Силвия.

"Всичко идва от цвета на кожата ни. Ние имаме същите сърца, кръв и душа като другите. Рикардо ще ходи на детска градина и училище точно като другите деца", допълва бащата Петер.

В крайна сметка Елод Новак отказа да се извини за коментарите си и дори предложи бащата на Рикардо да му се извини. Крайнодесните медии все още са пълни с обвинения за увеличаващия се брой на ромското население. Според тях най-големият проблем на Унгария са ромчетата и изглежда те не ги възприемат като унгарци с равни права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.