Стрелба на дебат за свободата на словото в Дания, има загинал

Покушението било срещу шведски карикатурист
Обновена: 14 фев 2015 22:06 | 14 фев 2015 19:08, Веселина Йорданова
106
Стрелба на дебат за свободата на словото в Дания, има загинал
Витрините на кафенето, в което е бил дебатът. Снимка: Ройтерс

Един човек е загинал при стрелба в кафене в датската столица Копенхаген. Трима датски полицаи са ранени, докато гарантирали сигурността на участниците в дебат относно свободата на словото, предадоха световните агенции. Убитият е 40-годишен участник в дискусията, чието име не се съобщава.

Проявата се състояла в кафене Крудтьонден, чието име в превод от датски означава Барутен погреб, посочва ТАСС. Нападението е извършено от двама души, въоръжени с автоматично оръжие. После те избягали с автомобил Фолксваген в тъмен цвят, но очевидци успели да запишат номера му, допълва ТАСС. Нападателите се издирват, пояснява ДПА.

Нападението е било покушение срещу шведския карикатурист Ларс Вилкс, предаде ТАСС, като се позова на полицията на Копенхаген. Той породи полемика през 2007 г., когато публикува рисунки, показващи пророка Мохамед като куче. Ислямистки групи отправиха заплахи за живота му и оттогава той живее под силна полицейска охрана, посочва Ройтерс.

Според Хелле Меретте Брикс, една от организаторките на проявата, Вилкс не е пострадал при стрелбата, предаде Асошиейтед прес. Полицията е извела Вилкс от заведението, допълва ДПА. Когато шведът гостува в Дания, той е поставян под полицейска охрана, припомня АП.

В дебата е участвал посланикът на Франция в Дания Франсоа Зимерай, който написа в Туитър, че е невредим.

След стрелбата по витрината на кафенето бяха открити 30 дупки от куршуми, допълва Асошиейтед прес.

Кафенето, в което отекна стрелбата, е известно с джазовите си концерти. Днес състоялата се дискусия е била под наслова "Изкуство, богохулство и свобода на словото", пояснява АП.

"Тези хора стреляха по нас. Искаха да направят същото като в "Шарли ебдо", но не успяха да влязат", разказва френският посланик в Дания, който се е свързал по телефона с Франс прес.

Ранените трима полицаи са се намирали на улицата пред кафенето и са попречили на нападателите да влязат, разказват очевидци на случилото се.

Чули са се най-малко 50 изстрела, а полицаите твърдят, че те са били дори 200. Куршумите са преминали през вратите и витрината на кафенето и всички са легнали на пода, разказва пред Франс прес посланикът на Франция.

Успяхме да избягаме от стаята и сега сме вътре, защото ситуацията е все още критична. Нападателите не са заловени и могат все още да са в квартала, казва посланикът.

Той допълва, че е имало няколко десетки души аудитория, когато е започнала стрелбата.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс осъди стрелбата в Копенхаген и я определи като терористичен акт, предаде Франс прес.

Осъждам с най-голяма твърдост този атентат. Франция застава на страната на датските власти и на датския народ в борбата срещу тероризма, заяви министърът.

Френското президентство поясни, че в Копенхаген ще отиде френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов.

 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: Дания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EY jurnalqta predi nqkolko dni v Amerika sa zastrelqni 3 mladi musulmani studenti dve jeni e edin muj ot saseda im rasist samo zatova 4e sa musulmani no ot evrogeyskite jurnalisti nqma i edin red za tova sabitie,turskiya prezident Erdogan obvini OBAMA ot Meksiko kadeto beshe na vizita 4e mul4i po vaprosa sled tova ve4e Obama napravi izqvlenie 4e vsi4ki hora v Amerika sa neyni 4eda bez razlika na religiya ,no s 3 dena zakusnenie
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Типични мюсюлмани
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V Ukrayna se izbivat dva bratski naroda i nikakuv vopul a tiya evro..tolerasti vse s konspiracii se zanimavat hora bdete zapada ni gotvi strashna voyna mejdu religiite
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Дания, страната на свободното слово и действие!"
16
2
 
12
 
! Отговори
Как не.. преди 9 години
До МонархистМи не, не е трудно, ама защо? Защото на някакъв чалмалия не ми харесамо нещо си? Ми утре няма да му хареса как изглеждаш, тогава за да не го ядосаш, какво, бурка ли ще си сложиш? Тези *** трябва да разберат, че като не им харесва, проблемът си е техен. Има и обратен път към техните си кочини.
15
4
 
4
 
! Отговори
Даньо преди 9 години
Уникална държава, бил съм там...
14
16
 
12
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Отиват си невинни хора заради собствената им глупост. Като си карикатурист и знаеш, че можеш да обидиш определена група хора, като знаеш, че заради подобно нещо застреляха хора - драскай си някакви смешни и безобидни работи. Толкова ли е трудно?!
13
3
 
15
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
И аз какво да направя, че в Копенхаген бачкали за 30лв на час, какво искаш да ми кажеш, че не мога да изразявам мнение ли, да *** смешника ти.
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега пак ще се появят няколко клипа, снимани от най-добрите места, разбира се от "случайни" граждани, както изгубената лична карта на някой от нападателите.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страх,страх ама страхът е до време.А омразата безсмъртна.Жалко че няма да изтърбушат ислямска държава с атомни бомби.
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На някой му трябва нова война и организира покушения с претекст, че било заради карикатури, отпреди 10 години. Да, повярвах ви...
9
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато си драскате карикатурките ви е много забавно, ама пълните гащите, когато брадатите дойдат да ви търсят сметка.
8
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Карикатурист в кафене на име "Барутен погреб", същия почерк на атаката, за капак френски посланик който веднага прави сравнение с атаката в Париж... сменете актьорите и сценария, почвате да се повтаряте вече.
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХА ХА ХА И ТАМ ЛИ ГИ ПОЧНАХА? НИЩО СЕГА ЩЕ РАЗБЕРАТ ЧЕ С ТОЛЕРАСТИЯ НЕСТАВА. И ТАМ СЕ НАПЪЛНИХА С КЮНЦИ ПЕЧКИ ЖЪЛТУРЧЕТА И ТЕМ ПОДОБНИ ЕКЗОТИЧНИ ЖИВОТИНКИ.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Загиналият го споменаха бегло в подзаглавието, а цялата статия ни занимаваше в туитъра на френския посланик и рисунките на някакъв карикатурист... под всякаква критика сте.
5
3
 
17
 
! Отговори
знайко преди 9 години
време за реклама.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ccКакви блиндажи при вход/изход бре дечко кьорав ха-ха...
3
2
 
16
 
! Отговори
Джуро преди 9 години
Айде почнаха ги и тея .
2
5
 
22
 
! Отговори
cc преди 9 години
Какво е това кафене с блиндирани прозорци
1
6
 
9
 
! Отговори
бг преди 9 години
Ярош и Порош присъствали ли са на тази среща?