Новият мирен план за Донбас се пука по шевовете

Руският печат: Западът се опитва да разкъса Русия отвътре
Обновена: 17 фев 2015 14:02 | 17 фев 2015 09:20, Елка Василева
201
Новият мирен план за Донбас се пука по шевовете
Снимка: Reuters

Примирието в Източна Украйна, постигнато в Минск с посредничеството на Русия, Германия и Франция, е застрашено от провал, констатират руски медии. Киев и сепаратистите трябва днес да предприемат втората крачка - да започнат изтегляне на тежките оръжия от фронтовата зона, както предвижда мирното споразумение, напомня "Комерсант". И двете страни обаче признаха, че не са готови да го изпълнят - обвиниха се взаимно, че нарушават договорения режим за спиране на огъня, посочва вестникът.

Новият мирен план за Донбас се пука по шевовете, а всяка страна в конфликта гледа най-вече да хвърли върху противника вината за провала на мирния процес. Първите оптимистични оценки за примирието все повече се разминават с реалността. Сред ключовите фактори за изостряне на ситуацията са битките край град Дебалцево, изтъква той.

"Комерсант" цитира Микола Колесник от украинския батальон "Кривбас", опровергал съобщенията на киевския Генерален щаб и министерството на отбраната, че армията успешно възпира сепаратистите и получава боеприпаси. "Помощ не е имало и още няма, но се надяваме да дойде", а отцепниците "събират все повече техника и жива сила", пише той в социалните мрежи.

Още по темата

Украинският политик Виктор Балога, смятан според вестника за рупор на националния елит, приканва властите да отстъпят Дебалцево на сепаратистите - ако Киев брани града с пълна сила, "кремълската дипломация и пропаганда ще стори всичко, за да обвини тъкмо Украйна, че проваля новите договорености".

Другият вариант е Киев да не нарушава примирието, да изтегли военните си от Дебалцево и да им спаси живота. Никой от двата варианта не е стопроцентово приемлив, "но цялата патриотарска риторика (. . .), че това е нашият Сталинград, не струва живота на хиляди хора", подчертава във Фейсбук Балога.

Боевете край Дебалцево остават основна пречка за трайно спиране на огъня в Украйна, резюмира "Ведомости".

Щом Киев не признава, че негови войски са обкръжени в Дебалцево, значи няма и да ги изтегли, отбелязва украинският политолог Дмитро Понамарчук. Ако властите не успеят сами да се справят с положението в района, "ще го направим, когато получим смъртоносни оръжия от Запада - всички го очакват", казва експертът.

Според източник от руското министерство на отбраната, ако обкръжените се предадат или загинат, Киев просто ще обвини за жертвите коварните бунтовници, при все че те предлагат да пуснат обкръжените украински военни, макар и без оръжие.

На преговорите в Минск Западът и Украйна целяха да спасят киевските сили в Дебалцево, а не да сключат мир, заявява пред "Московский комсомолец" руският аналитик Михаил Александров.

"Ако (украинският президент Петро) Порошенко бе претърпял ново военно поражение, това сериозно би застрашило целия му режим. Киев ще се възползва от поредното примирие, ще организира снабдяване на обкръжената си армия с храна и боеприпаси, а натрупа ли достатъчно сили, ще разкъса с удар блокадата и ще върне нещата към началото на януари", смята наблюдателят.

"Известия" коментира новите санкции срещу Русия, наложени вчера от ЕС. Това става за втори път след подписване на мир за Украйна в Минск и "подронва взаимното доверие между партньорите", казва пред изданието Владимир Джабаров от външнополитическата комисия в руския Сенат.

"Брюксел и столиците на страните членки или не държат вече под контрол движението на санкционното махало, или бързат да представят желаното за действително и да убедят общественото мнение, че заради евросанкциите Русия уж станала "по-податлива", пише вестникът, като се позовава на източник от руското МВнР.

Действията на ЕС са мотивирани от "рецидиви на русофобията" в балтийските държави. А може би някои страни членки, традиционно натрапващи на общността антируска политика, си "отмъщават" на Германия и Франция, затова, че са решили въпроса самостоятелно, смята Татяна Жданок, латвийски депутат в Европарламента.

Новите санкции показват, че Европа гледа предпазливо на договореностите от Минск. Практически резултат още няма, значи е рано Брюксел да се откаже от този начин за натиск срещу Русия, коментира руският европеист Дмитрий Данилов пред "Новие известия", цитиран от Би Би Си.

Според него обаче новите санкции са влезли в сила до голяма степен по технически причини. Те бяха приети още преди Минск и "за промяна на това решение се налагаше нова среща. ЕС обаче просто не бе готов да съгласува нова позиция за санкциите – нито политически, нито технически", обяснява експертът.

"Москва ще отговори адекватно на новите санкции на ЕС", пише в заглавие "Утро".

Руското обществено движение "Антимайдан" ще подкрепи на 21 февруари Донбас с мащабен митинг в Москва против опитите да бъде повторен украинският сценарий в Русия, информира руският печат.

Повод за акцията е годишнината от първия Майдан в Киев, когато бе свален бившият украински президент Виктор Янукович, пише "Московский комсомолец".

В известен смисъл "Антимайданът" е таблетка с витамини за държавата Русия, пише всекидневникът и цитира активиста Николай Стариков, заявил пред журналисти, че "зад държавния преврат в Украйна стоят САЩ", а крайната им цел е "Майдан в Русия".

Според организатори, цитирани в "Росийская газета", акцията в Москва ще събере "неравнодушни и инициативни граждани" от десетки региони на федерацията. Сред участниците официозът посочва и депутати, по-специално Франц Клинцевич от властовата партия "Единна Русия", лидер на Руския съюз на ветераните от Афганистан.

Клинцевич заявява, че ще дойде в центъра на Москва заедно с приятели, воювали в Афганистан. "Западът се опитва да разкъса Русия отвътре, чрез "пета колона", но "хората, които понечат да направят майдан в Русия, ще срещнат твърд отпор", казва ветеранът от съветската инвазия в съседната страна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна ще победи няколко дребни неудачи на фронта са нищо Разоряването на русия върви по план
55
24
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Няма ли един истински патриот в Русия... - да сложи малко плутоний в чая н Жужу...
54
1
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Блока отзад плаче за саниране,
53
5
 
39
 
! Отговори
кой е следващия? преди 9 години
Дните на Пороченко като президент са преброени! Загуби войната. Кого ли ще назначат американците за следващ?
52
17
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До zeusСтарият хъш никога не бяга... - пиша тук, защото е едно червено блато и жабки като теб се чувстват спокойни и ненаказани...
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Azне се надявай на това тези запорожки образи се гърмаха с донецките отцепници
50
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам снимката, все едно гледам нашите свинарници/комплекси/!Всичката тази гадост ни беше наложена от СССР!По темата:Колкото по-скоро бъде заличена "империята на злото" толкова по-рано светта ще заживее без страх от агресивните диваци.
49
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дето е стъпал американския ционистки ботуш-Ирак,Либия,Сирия ,а сега и Украйна следва анархия,война и кръвопролития и милиони жертви.
48
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОЩЕ НА ВРЕМЕТО ВЕЛИКИЯ ИНДУСТРИАЛЕЦ ХЕНРИ ФОРД Е КАЗАЛ,,ЧЕ ДОКАТО НЕ БЪДАТ ВКАРАНИ В ЗАТВОРА ,ИЛИ В ЛУДНИЦАТА ДЕТО ИМ Е МЯСТОТО 50-СЕТТЕ НАЙ ВЛИЯТЕЛНИ ЕВРЕИ В СВЕТА ,ТО МИР НЯМА ДА ИМА,ЗАТОВА ЗА ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА МИРА И СПРАВЕДЛИВОСТТА ПО ЗЕМЯТА ,ТО РУСКАТА АРМИЯ ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ В КИЕВ И ДА БЪДАТ *** ЕВРЕЙСКИТЕ ОЛИГАРСИ КОИТО СЕ УПРАВЛЯВАТ УКРАЙНА,А РУСКИТЕ ЯДРЕНИ РАКЕТИ Р-36 САТАНА,ТОПОЛ Н РТ2 УТТХ И БУЛАВИТЕ ДА НАПРАВЯТ ОТ САЩ ЛУНЕН ПЕЙЗАЖ,ТЕ ТОГАВА ЩЕ НАСТЪПИ И МИР ПРОСПЕРИТЕТ ЗА СВЕТА.
47
5
 
22
 
! Отговори
тотално фиаско преди 9 години
Пороченко доведе, вече бивша, Украйна до тотално фиаско! Армията му е разбита и избяга по бели *** от опълченците. Икономиката е пред фалит. Из страната вилнеят въоръжени фашистки банди и грабят, изнасилват и бият. Народът е гладен, жаден и му е студено. На Пороченко не му остава нищо друго, освен да се гръмне.
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Новият мирен план за Донбас се пука по шевовете"Ами, ще се пука...Оттатък океана има подготвено джепане за 1 млрд. щ.д., което трябва да се изпушка. Онези *** от САЩ няма да спрат.
45
3
 
16
 
! Отговори
Az преди 9 години
Вчера гледах по anna-news интервю с някакъв военен командир от армията на Новорусия, запорожец, който разказа как в момента се формира Запорожки полк от доброволци от Запорожието. Освен това разни други запорожки активисти, дори мисля има и депутат в парламента на ДНР, постоянно говорят че ще има Запорожка Народна Република ... Запада може да е отписал Донбас, да го жертва за буфер с Русия, но ще се изненада безкрайно когато накрая се окаже че Украйна няма излаз на море :)
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро ще има купища *** и поляци товар 200 в Дебалцево, в края на крайщата уса ще започне да си прибира товара, след като не иска мир ще плаща с животи.
43
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рубладжиите и днес са активно на работа.Все си мислех, че малоумието е достигнало своя апогей, но атакистчетата ме опровергават отново и отново.
42
16
 
2
 
! Отговори
yy преди 9 години
В донбас ВСИЧКИ терористи са Руски наемници.На заплата превеждана в Руски банки. Обаче се договарят в Долари.Путин плаща на най големите главорези, на които им е все тази къде се бият, да напдат Украйна.Дава им млади войничета от руската армия и руски танкове.Но ако свършат парите ще е дотам.Тази война е:Путин и руските пари с/у Украйна.Ще видим накрая като свършат парите, кой ще е победител.
41
4
 
8
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До СТРАНДЖАТАСтранджа, вчера избяга като наритано псе на въпроса ми защо пишеш само в теми, където Тиквата и САЩ плащат, днес ще ми отговориш ли?
40
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До добре рашко като се напие и марсиянски ще чуе по радиото
39
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна вече я няма не го ли разбрахте вече УСА не им пука за Урина , целта е проста война с Русия без значение от резултата , давене в икономически и медиен план ДО ЦВЕТНА революция и сваляне на Путин.Украйна е просто инструмент , а войниците и МЕСО.
38
14
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Тия фермери и донбаски миньори се оказаха елитни, военни части... - а *** си мисли, че НАТО пасе трева...
37
5
 
17
 
! Отговори
искаме санкции преди 9 години
Англия, Полша и Литва торпедират мирния процес в Украйна, като доставят оръжие на проамериканските войски на хунтата в Куев. Искаме санкции на ООН против Англия, Полша и Литва!